haber

Bozbey: Toprağa sahip çıkma kültürünü geliştirmeliyiz

Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi ile birlikte 10 Aralık Toprak Ana Günü kapsamında Akçalar Mahallesi’nde etkinlik düzenledi. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen etkinliğe Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp, Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Elvan Atay, eski Akçalar Belediye Başkanı ve eski Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Recep Tanlak, Akçalar Mahalle Muhtarı Mehmet Ali Keser ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Nilüfer Belediyesi Akçalar Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen etkinlikte Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Toprak Ana Günü’nün önemine dikkat çekti. Başkan Bozbey, herkesin toprağı korumak zorunda olduğunu hatırlatarak “Topraklarımızı korumak zorundayız, gelecek kuşaklara aktarmak zorundayız. Bunu yapacak bizleriz. Hem kent yöneticileri, hem sorumluluk duyan insanlar, hem sivil toplum örgütlerinin temsilcileri önderlik yapacak, halk bilinçlenecek ve bilinçlenen halk toprağını koruyacak. Yalnızca toprağın, suyun, havanın değil, tüm değerlerimizin kirlendiği günümüzde, insanca yaşamanın, herkes için adil ve eşit bir yaşamın özlemini derinden duyuyoruz” şeklinde konuştu.

Toprağa atılan sentetik gübrelerle toprağın üretemez hale geldiğini aktaran Bozbey, “Toprak konusunda yarını düşünen hemen hemen yok. Çünkü topraktan beklentisini yitirmeye başlamış insanlar. O ‘ana’ dediğimiz toprak, üreten toprak, üretmez hale getirilmiş. Yıllardır bize dayatılan, yenilemeyen tohumlar ve kulaktan dolma bilgilerle sentetik gübreler sayesinde mahvetmişiz toprağı. Geri kazanmak tabi ki mümkün biraz zaman alacak ama onları da kazanmak mümkün” diye konuştu.

Dünyadaki 7 milyar insandan 1 milyarının açlık sıkıntısı çektiğini kaydeden Başkan Bozbey, “Bunları doyurmanın yolu,  toprağı iyi korumakla, sahip çıkmakla, üreten toprak anaya gerekli ilgiyi bilimsel anlamda göstermekle mümkündür. Eğer biz çocuklarımızı, torunlarımızı ve geleceğimizi düşünüyorsak toprağa sahip çıkma kültürümüzü geliştirmemiz gerekiyor. Akçalar mahallesi sakinleri kendi topraklarına sahip çıkacak, bir başka mahallemizde yaşayan vatandaşlarımız kendi mahallelerinin topraklarına sahip çıkacak ki toprak ana ölmesin” dedi. 

Konuşmaların ardından Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma Grubu Başkanı Emre Karagöz'ün moderatörlüğünde, Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Serap Ala, Slow Food Fikir Sahibi Damaklar Birliği’nden Defne Koryürek ve Nilüfer Belediyesi Kent Bostanları’ndan Çetin Özbayram’ın yer aldığı “Antik Çağdan Günümüze Yemek Kültürü” konulu panel düzenlendi.