haber

Bursa’da kentsel yenileme doğru şekilde yapılmıyor

Başkan Bozbey de kentsel yenilemede bölgesel planlamalar yapılması gerektiğini vurguladı. 

 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Bursa Şube Başkanı Engin Er ve yönetim kurulu üyeleri, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’i Halk Evi’nde bulunan makamında ziyaret etti.

Başkan Bozbey’in, Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi’nin yeni yönetim kuruluna ‘Hayırlı olsun’ dileklerini ilettiği ziyarette Bursa’da yapılan kentsel yenileme çalışmaları konuşuldu.

Jeoloji, jeofizik ve inşaatçıların birlikte çalışması gerektiğini kaydeden Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kentsel yenilemede bölgesel planlamalar yapılması gerektiğini kaydetti. Bozbey, “Ataevler’de yüzde 50 emsal artışı kararı alınmıştı. Ataevler’in değişmesi lazım doğru, ama biz diyoruz ki; Ataevler bölgesinin tamamını planlayalım, planladık da. Eksiklikler varsa üzerinde tartışalım, sonrasında burada kamu alanı ihtiyacı varsa onları da ayıralım. Hatta zamanında yüksek gerilim hatlarıyla ilgili hiçbir şey hesaplanmamış, biz onunla ilgili ölçümler yaparak sınırları da ona göre belirledik ve Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdik, fakat orada tıkandık. Büyükşehir Belediyesi bu planı bütüncül olarak uygulamak istemiyor, vatandaş bireysel olarak yapsın istiyor” şeklinde konuştu.

Bursa’nın deprem bölgesi olduğunu kaydeden Başkan Bozbey, 1855 yılında yaşanan depremin haritasının çıkarılması gerektiğinin de altını çizdi.

Er: Bursa Planlaması yapılmalı

Bursa’da kentsel yenilemenin doğru şekilde uygulanmadığını söyleyen JMO Şube Başkanı Engin Er de, yapılan kentsel yenilemelerin depremsellikle ilgisi olmadığını söyledi. Er, “Bursa’da doğru şekilde kentsel dönüşüm yapılmıyor. Bütüncül planlama yapılmalı, ama planlama yanlış. Şimdi Mudanya Yolu üzerinde kentsel dönüşüm yapılıyor, peki Çarşamba’da ne yapacaksınız?  ‘5 dakika sonra deprem olacak’ deseniz insanlar kaçacak yer bulamaz. Kentsel yenilemenin bütüncül yapılması lazım, Bursa planlaması olmalı. Kentsel dönüşüm Kanunu ne için çıktı; depremle ilgili. Depremsellikle ilgili Bursa’da yapılmış bir tane kentsel dönüşüm yok” dedi.

Bursa’nın deprem bölgesi olduğunu söyleyen Engin Er, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün raporlarının dikkate alınması gerektiğini söyledi. Er, “Vatandaşların daha sağlıklı binalarda yaşamaları için  paleosismolojik çalışmalar yapılması lazım. Paleosismoloji çalışmasıyla fay hattını bulursunuz, bu fay hattı içerisinde hangi yıllarda kaç tane deprem olmuş bunu bulursunuz ve bu çalışmalara göre tampon bölge bırakırsınız. Bursa’ya acil olarak bu çalışmaları yapmamız gerekiyor. Jeoloji Mühendisleri Odası olarak her türlü çalışmayı yapmaya hazırız” dedi.