Bursa’nın suyu mercek altına alındı

“Bursa’nın Su Yönetimi Sempozyumu”na katılan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, kentin su varlıklarının korunması gerektiğine vurgu yaptı.

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen “Bursa’nın Su Yönetimi Sempozyumu”nda, kentin su kaynaklarının korunması ve bilinçsiz su tüketimini önlemeye yönelik çalışmalar ele alındı. BAOB’ta düzenlenen sempozyuma, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ile alanında uzman çok sayıda akademisyen katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Şirin Rodoplu Şimşek, organizasyonun önemine dikkat çekti. Teknik insanların ülkeye borcu olduğunu vurgulayan Rodoplu Şimşek, kamusal anlamda gereken mücadelenin verilmesi gerektiğini ifade etti. Bursa’nın 70 günlük içme suyu kaldığını vurgulayan Rodoplu Şimşek, “İklim değişikliğinin etkileri kuraklığı gözler önüne sermeye başladı. Bursa’nın içme suyu ihtiyacı böyle giderse yakın zamanda sıkıntı oluşturacak. Teknik odalar olarak bu konuyu enine boyuna masaya yatırmak istedik. Su kaynaklarının doğru kullanılması için yapılan çalışmaları ele alacağız” dedi.

Sempozyumda iklim değişikliğinin ortaya çıkardığı olumsuz etkilere dikkat çeken Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, suyun tüm canlılar için hayati bir önem taşıdığını vurgulayarak, varolan su kaynaklarını korumak gerektiğini söyledi. Bursa’nın en önemli su kaynağı, Uludağ’dan çıkarak kentin içme suyu ihtiyacını karşılayan ve Bursa Ovası’nı sulayan Nilüfer Çayı olduğunu kaydeden Başkan Erdem, “Ancak bugün ne yazık ki endüstriyel atıklar nedeniyle simsiyah akan Nilüfer Çayı’ndaki kirlilik alarm verir düzeydedir. Biz bu konuya dikkat çekmek için Bursa Çevre Platformu ile birlikte “Nilüfer Çayı Temiz Aksın” yürüyüşü gerçekleştirdik. Nilüfer Çayı kenarındaki 40 kilometrelik mesafe boyunca 4 ayrı rotada düzenlenen doğa yürüyüşünde, suyun temiz ve kirli akan bölgelerinden numuneler aldık. Gördük ki; Nilüfer Çayı’nın çıktığı yerdeki berraklık ile kentin içinden geçtikten sonraki simsiyah görüntüsü arasında dehşet verici bir fark var. Bursa’nın şehir merkezinden geçen dereleri, fabrikaların deşarj ettiği kimyasal atık halinde akıyor. Sanayi alanları arttıkça endüstriyel atıklar da artıyor ve bu suların arıtılmadan su kaynaklarına deşarjı sonucu Nilüfer çayı kirleniyor. Bu kirliliğe rağmen Nilüfer Çayı tarımsal üretimde sulama suyu olarak da kullanılıyor. Sonuç olarak sadece suyumuz değil, toprağımız ve gıdamız da kirleniyor. Çevreye karşı sorumsuz davranarak ekolojik dengeyi işte böyle kendi ellerimizle bozuyoruz” dedi.

Nilüfer Çay’ı için derhal önlem alınmasını isteyen Başkan Erdem, sözlerine şöyle devam etti: “Kaçak endüstrinin yapıldığı, kaçak boyahanelerin ve kontrolsüz üretimin olduğu işletmelerde sıkı denetimler yapılsın ve bu işletmelerin deşarjları kontrol edilsin istiyoruz. Aynı şekilde Bursa’nın önemli su varlıkları olan İznik Gölü ve Uluabat Gölü için de önlemlere ihtiyaç var. Kısa bir süre önce Uluabat için yaptığımız çalıştayda bu konuyu da gündeme getirdik. Uluabat çok özel bir sulak alan ancak kirlilik tehdidi altında. Göl çevresindeki sanayi, madencilik faaliyetleri, tarımsal üretim kaynaklı fiziksel, kimyasal ve biyolojik kirlilik sözkonusu. Çeşitli nedenlerle göl suyunun çekildiğini ve su yüzey alanının giderek küçüldüğünü biliyoruz. Gölün su derinliği ve su tutma kapasitesi azalıyor. Gölü besleyen en önemli su kaynağı olan Mustafakemalpaşa çayının alt havzalarında kirletici unsurlara karşı ciddi önlem alınması gerek. Önlem alınmazsa Uluabat Gölü bütünüyle karasal bir ortama veya çok sığ sazlık-bataklık bir ortama dönüşebilir. Bizim varolan sulak alanlarımızı ve su kaynaklarımızı kaybetme lüksümüz yok. Havamız, suyumuz, toprağımız tüm canlıların ortak malıdır. Bütün bunlar aynı zamanda geleceğe temiz bırakmakla yükümlü olduğumuz değerlerdir. Bizim bütün çabamız gelecek nesillere yaşanabilir bir Bursa bırakabilmek içindir.“

Toplantıda ayrıca Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da, su yönetimi ve BUSKİ tarafından yapılan içme suyu yatırım projeleri hakkında bilgi verdi. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ile Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz da bilinçsiz su tüketimini önlemeye yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından düzenlenen oturumlarda da ‘Bursa’nın su kaynaklarının yönetimi’, ‘Su gereksinimi ve gelecek öngörüleri’, başlıklarında alanında uzman ve akademisyenler de görüşlerini dile getirdi.