Büyük usta Nâzım Hikmet, ölümünün ellinci yılında Nilüfer Kent Konseyi tarafından düzenlenen etkinliklerle anılmaya devam ediyor. Bu Kent Nâzım’ı Sevdi başlıklı etkinlikler kapsamında düzenlenen törende mavi gözlü dev, sevenleri tarafından anıldı. İlk olarak Güney Özkılınç önderliğinde Nâzım’la ilgili durakları ziyaret eden sevenleri, daha sonra Nâzım Hikmet Çınarlığı’nda bir araya geldi. 

Nazım dostu köy olan Keles Kıranışıklar Köyü sakinlerinin de katıldığı törende konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nazım Hikmet Ran’ın ruhunu Taksim Meydanı’nda yaşatan, biber gazlarına siper olanlara selam göndererek sözlerine başladı. Konuşmasında Nazım’dan şiirlere de yer veren Bozbey, “Onlar Nazım ruhuyla bir tutam yeşili korumak için hayatlarını ortaya koyarken; biz de burada aynı yeşili büyütmek için, yine aynı ruhla, aynı bilinçle emek döküyoruz. İşte Nazım Ruhu bu. Yaşama sarılmak, ülkeye sahip çıkmak, haksızlığa karşı boyun eğmemek” dedi. 

Büyük ustanın en verimli çağını Bursa hapishanesinde geçirdiğinin de altını çizen Bozbey, “Burada yazdı şiirlerini, halkına buradan seslendi. Aşkını sevdasını, acısını buradan haykırdı. Kısacası Nazım Bursa, Bursa da Nazım kokar. Ustanın nice hatıraları, nice dostları var Bursa’da. Biz de onun hatıralarını Nilüfer’de yaşatmaya çalışıyoruz. Yüzüncüyıl  Mahallesi'nde onun adına kültürevi inşa ettik. Nâzım Hikmet Kültürevi, aynı zamanda Türkiye’nin ilk şiir kütüphanesini de bünyesinde bulunduruyor. Gümüştepe Mahallesi'ndeki Nâzım Hikmet Kültürevi'miz bundan sonra Çocuk Kütüphanesi ile birlikte hizmet verecek. Nâzım’a dair bulabildiğimiz bütün belgeler orada sergilenecek. Kısacası, Nazım’a olan vefa borcumuzu karşılar mı bilinmez ama, Usta’nın adını, şiirlerini, öykülerini, oyunlarını Nilüfer’de yaşatmaya çalışıyoruz. Çünkü bu kent onu çok sevdi,” diye konuştu. 

Nâzım’ın büstünü yapan heykeltıraş Filinta Önal ise, babası Şair Ahmet Arif adına Çankaya Belediyesi tarafından düzenlenen park açılışına katılmayıp Bursa’ya geldiğini ifade etti. En mutlu olduğu çalışmanın Nâzım'ınki olduğunu söyleyen Önal, onun yüreğinin her zaman Bursa’da olduğuna inandığını belirtti. Nilüfer Belediyesi’ni sanatın ihtiyacı olan özgür düşünceyi yaşattığı için tebrik eden Önal, kendisinin de bu projede yer aldığı için çok mutlu olduğunu söyledi.

Nâzım Hikmet çınarı dikilen ve mezarının köylerine getirilmesi için talepte bulunan Keles Kıranışıklar köylüleri de, ustanın büstü yapılması için Başkan Bozbey’den söz aldı. Konuşmaların ardından Başkan Bozbey ve katılımcılar, ustanın büstünün açılışını yaptı. Etkinlikte ayrıca Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve çalışanların okuduğu yaşamaya dair şiirinin videosu da katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi. 

Nilüfer Kent Konseyi tarafından düzenlenen Bu Kent Nâzım’ı Sevdi etkinlikleri 5 Haziran’a kadar Nazım Hikmet Kültürevi’nde devam edecek.