haber

Büyükbalıklı’ya Modern Mahalle İletişim Merkezi

Nilüfer Belediyesi kırsaldaki mahallelere yönelik hizmetlerine Büyükbalıklı’da bir yenisini daha ekledi. Nilüfer Belediyesi tarafından 700 metrekare alanda yaptırılan Mahalle İletişim Merkezi ve mahalleye kazandırılan heykelin açılış töreni yapıldı. Büyükbalıklı Mahallesi’nde muhtarlık hizmetlerinin modern şekilde sunulmasına imkan sağlayacak Mahalle İletişim Merkezi ve heykel açılış törenine Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcıları, Nilüfer Belediyesi Meclis Üyeleri ve mahalle halkı katıldı.

 

Düzenlenen törende konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Büyükbalıklı Mahallesi’nde önemli bir hizmeti hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Mustafa Bozbey, “Mahalle İletişim Merkezimizde, muhtarlık hizmetleri modern bir ortamda sunulacak. Mahalle İletişim Merkezimizde ayrıca düğün, nişan, yemek organizasyonu gibi buluşmaları gerçekleştirebileceğiniz salonumuz bulunuyor. Birinci katta bulunan 4 odada, NİLSEM’in eğitimleri, kadınlarımıza ve isteyen herkese açık olacak. Buradael becerilerinizi geliştirebilecek, yepyeni beceriler elde edebilecek, el sanatları konusunda üretim yapma olanağı bulabileceksiniz. Mahalle İletişim Merkezimiz aynı zamanda sosyal çalışmalar için de kullanılacak, ilerleyen zamanlarda burada pek çok projeyle karşılaşacaksınız” dedi. Başkan Bozbey, sanatçı Selçuk Arık tarafından yapılan Büyükbalıklı’nın ünlü balıklarını simgeleyen heykelin de mahalleye çok yakıştığını söyledi.

 

BOZBEY: ZEYTİNİ ÖN PLANA ÇIKARMAK İSTİYORUZ

 

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, aynı anda mahallede düzenlenen Zeytin Buluşması’na ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Zeytinin toplum için önemine dikkat çeken Bozbey, “Zeytin, ağaçlar arasında birincidir ama ona değer verdiğimiz sürece. Zeytinlik alanlara göz dikmediğimiz, bu  alanları ve zeytinciliği koruyup kolladığımız sürece. Zeytin neden barışın sembolüdür hiç düşündünüz mü? Çok uzun yıllar yaşayan, bereketiyle, insanın beslenmesinden temizlenmesine pek çok alanda kullanılan zeytin ağacı verimli hale gelebilmek, yetişip ürün verebilmek için de sabır ister, emek ister. En önemlisi barış ortamını ister. Çünkü verimli hale gelmesi için, neredeyse 20 yıl gerektiren bu ağacı savaşta yetiştiremezsiniz. Belki de o nedenle zeytin dalı, barışın da simgesidir. Ve dilerim ki, talandan, ranttan uzak tutabildiğimiz zeytin ağaçlarımızın yüzlerce yıllık gölgesi bizim için, çocuklarımız ve torunlarımız için hep bir korunak olur” diye kaydetti. Bozbey, ürün çeşitliliğiyle tarımsal üretimde de söz sahibi olan Nilüfer’de zeytini ön plana çıkarmak istediklerini de vurguladı.

 

“ZEYTİN ÜRETİCİSİ DESTEKLENMELİ”

 

Açılışa katılan CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu da zeytin üreticisinin desteklenmesi için parti olarak her zaman mücadele ettiklerini kaydederek, “Zeytin alanlarının katledilmesinin önünü açan 80’inci maddeyle ilgili olarak da gereken mücadeleyi verdik ama maalesef oy çokluğuyla Meclis’ten geçti. Bizler konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdık ve süreç devam ediyor. Umarım bağımsız yargı geleceğimiz adına en doğru kararı verecektir” diye konuştu.

Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp de zeytinin ekonomiye olan katkısı ve insan sağlığına olan faydalarına değindi. Zeytin ağacının uzun ömürlü olduğuna dikkati çeken Enginalp, ihracatta Türkiye’nin diğer Akdeniz ülkelerine göre geride kaldığını belirtti.

 

Açılış konuşmalarının ardından Bozbey ve beraberindekiler Büyükbalıklı Mahalle İletişim Merkezi’nin açılışını yaptı. Törende ayrıca heykeltıraş Selçuk Arık tarafından yapılan balık heykeli de açıldı. Açılışın ardından Başkan Bozbey beraberindekilerle birlikte Mahalle İletişim Merkezi’ni gezdi.

 

BARIŞIN, BEREKETİN VE SAĞLIĞIN SEMBOLÜ ZEYTİN

 

Aşure ikramının da yapıldığı etkinlikte daha sonra Büyükbalıklı Mahallesi'nde yerel üreticiyi desteklemek amacıyla düzenlenen Zeytin Buluşması kapsamında “Barışın, Bereketin ve Sağlığın Sembolü Zeytin” konulu panel düzenlendi. Nilüfer Belediyesi Çevre ve Kırsal Alan Danışmanı Arca Atay’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Eski Dönem Başkanı Ertuğrul Aksoy, İç Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Mete Ekşioğlu, Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma Grubu Gönüllüsü Ahmet Fidanlı ve Zeytin Üreticisi Ahmet Çakır konuşmacı olarak yer aldılar. Son yıllarda artan doğa tahribatlarına ve zeytinciliğin bitirilmek istenmesine dikkat çeken konuşmacılar, zeytin üreticileriyle birlikte  tarım arazilerinin imara açılmaması için mücadele etmeye devam edeceklerini belirttiler.

 

Panelin ardından, zeytin üreticilerinin katıldığı En İyi Zeytin Yarışması yapıldı. 12 yetiştiricinin yer aldığı yarışmanın birincisi İbrahim Uşak, ikincisi Ali Şimşek ve üçüncüsü Seyit Uşak oldu. Yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerini Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp ve Genel Sekreter Elvan Atay verdi.