haber

Çalı’nın Başpehlivanı İsmail Balaban

Türk kültürünün geleneksel sporlarını Nilüfer’de yaşatmak isteyen Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği 52. Çalı Yağlı Güreşleri, pehlivanların kıyasıya mücadelesine sahne oldu.  Baş, başaltı, deste ve tozkoparan ilk sırada olmak üzere 14 ayrı kategoride 400’e yakın pehlivanın katıldığı güreşler vatandaşların yoğun ilgisiyle izlendi.

 

Etkinliğe, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve vali yardımcıları, Nilüfer Kaymakamı Mustafa Kılıç, CHP Milletvekili Turhan Tayan, CHP İl Başkanı Metin Çelik, Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin, Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Turgay Erdem, Nilüfer Belediye Başkan Danışmanı Ali Karamık, Çalı Yağlı Güreşleri Ağası Fuat Alparslan, siyasi partilerin temsilcileri, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Çalı Yağlı Güreşleri’ne ev sahipliği yapan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Çalı Yağlı Güreşleri Kırkpınar'dan sonra ikinci sırada yer alan bir organizasyon ve Güney Marmara’nın en büyük pehlivan buluşması. Burada her yıl olduğu gibi yine birbirinden iddialı güreşçilerimiz bir arada. Antalya, Sivas, Maraş,  İzmit, Balıkesir, Çanakkale ve Edirne başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından başpehlivanları ağırlıyoruz. Nilüfer Belediyesi olarak 51 yıldır devam eden geleneği sürdürerek, ata sporumuza biz de sahip çıkıyoruz. Çalı er meydanı gerçekten tarihi güreşlere tanıklık yapıyor. 52 yıldır devam eden bu güreşler aynı güzellikte aynı nitelikte devam ediyor. 400 civarında güreşçi bu er meydanında güreşiyorlar ve biz Nilüfer Belediyesi olarak bugün Türkiye’nin her yerinden gelen insanları ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

 

Er meydanında pehlivanların birbirleriyle mücadelesini büyük bir keyifle izleyen Bursa Valisi Münir Karaloğlu da ata sporlarına sahip çıkmanın önemine vurgu yaptı. Karaloğlu, “Yağlı güreş bize medeniyetimizin, kültürümüzün miras bıraktığı önemli spor dallarından bir tanesi. Marmara bölgemizin en önemli yağlı güreş organizasyonun yarım asırdan beri devam etmesi, geleneksel hale gelmesi önemli. Ben bu konuda Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e teşekkür ediyorum,” dedi.

 

Geleneksel olarak düzenlenen Çalı Yağlı Güreşleri ağalık ihalesi ise 6 adayın katılımıyla gerçekleşti. Yapılan ihale sonunda ağalığı 200 bin TL ile Fuat Alpaslan aldı.

 

Başpehlivanlık final mücadelesi Antalya bölgesinden katılan İsmail Balaban ile Manisa bölgesinden Hüseyin İyican’ın kıyasıya çekişmesine sahne oldu. Geçtiğimiz yıl yağlı güreş sporlarının zirvesi sayılan Kırkpınar Başpehlivanlığını kazanan İsmail Balaban rakibi Hüseyin İyican’ı kendi oyunuyla yendi. Altın kemer sahibi İsmail Balaban Çalı Yağlı Güreşleri’nde de Başpehlivanlığı alarak zirvedeki yerini korumuş oldu.

 

Baş kategorisinde İsmail Balaban Başpehlivan olurken, Hüseyin İyican ikinci, Şükrü Kazan ve Yüksel Kalay üçüncü oldu.