haber

Çocuklar kendi sokaklarının tasarımını tamamladı

Nilüfer’de birlikte yönetimin somut ve en güzel örneklerinden biri daha hayata geçiriliyor. Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi, Çağdaş Eğitim Kooperatifi ve Özel 3 Mart Beşevler Anaokulu’nun ortak girişimiyle geliştirilen Çocuk Sokağı projesinde ilk aşama tamamlandı.

 

Çocukların kenti algılamasını, yorumlamasını ve sorunlara çözüm üretmesini sağlamak amacıyla hayata geçirilen projede yer alan 3-6 yaş grubundaki çocuklar, eğitim sürecinin ardından Çocuk Sokağı tasarımını gerçekleştirdi. Bölgede bulunan okul çocuklarının yanı sıra mahalle komitesi, sokak sakinleri ve akademisyenlerin de katılım gösterdiği Çocuk Sokağı projesinin tanıtımı, projenin gerçekleştirilmesi planlanan Çamlıca Mahallesi’ndeki Lale Sokak’ta yapıldı.

 

Şenlik havasında gerçekleşen etkinliğe Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Çağdaş Eğitim Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp, Çamlıca Mahalle Muhtarı Orhan Öztürk ve çok sayıda mahalleli katıldı.

 

Tanıtım toplantısında konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, tasarımda yer alan çocukları kutladı. Çocukların iyi eğitilmesinin önemine dikkat çeken Başkan Bozbey, “Çocuklarımızı geleceğimiz olarak görüyorum. Hem iyi eğitilmeleri gerekiyor, hem de kendi yaşam alanlarını belirleme haklarının olduğunun farkına varmaları gerekiyor. Bu geleceğimiz açısından son derece önemli bir kavramdır. Bizler çocuklarımız arasından çok önemli yöneticiler çıkacağına inanıyoruz. Çocukların, daha özgür ortamda sorgulayan ve araştıran, özgürlüklerini her zaman savunan demokrasi içerisinde bir ülkede büyümesini ve dünya insanı olmasını istiyoruz” diye konuştu.

 

“Eğitimlerle çocukların çevreye duyarlılıkları geliştirildi”

Çağdaş Eğitim Koopertifi Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkaya da projede yer alan çocuklara harita, ölçek, solucan bakışı, kuş bakışı, maket gibi farklı kavramlar öğretildiğini hatırlatarak yapılan etkinlikler sayesinde çocukların çevreye karşı duyarlılıklarının geliştiğine dikkat çekti.

 

Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp, çocukların kendi düşüncelerini somutlaştırdıklarını söylerken Çamlıca Mahalle Muhtarı Orhan Öztürk de örnek bir projenin Çamlıca Mahallesi’nde hayata geçirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Konuşmaların ardından projede yer alan çocuklara sertifikaları verildi.

 

Çocukların çalışmaları sergilendi

Çocuk Sokağı projesinde çocuklarla yoğun bir eğitim süreci ve atölyeler gerçekleştirildi. Bu kapsamda ilgili mesleklerin, belediyeciliğin öğrenilmesi, kentsel kullanım alanları bilgisi, oyun alanları tasarımı bilgisi, kuş bakışı, solucan bakışı, perspektif gibi şehircilik, mimarlık ve harita terimleri çalışması, maket bilgisi, oda maketi yapımı, sokak oyunları, sokakta oyun ve oyun alanları tasarımı, estetik ve sokak sanatı atölyeleri, sokak maketinin yapılması, sokak düzenleme atölyesi gibi çalışmalar gerçekleştirildi. Tüm bu eğitimlerin ve atölyelerin sonucu düzenlenen sergide katılımcılarla paylaşıldı.

 

Projede ikinci aşamaya geçildi

Tasarım aşaması tamamlanan Çocuk Sokağı projesinde kısa sürede ikinci aşama çalışmaları başlayacak. İkinci aşamada çocukların tasarımları mekan ölçeğine taşınacak ve imalata hazır hale getirilecek. Son aşamada da sokak sakinlerinin de katılımıyla Çocuk Sokağı ve park alanı Çamlıca Mahallesi’ndeki Lale Sokak trafiğe kapatılarak hayata geçirilecek. Çocuklar da kendi tasarladıkları sokakta gönüllerince oyun oynayabilecek.