haber

EMSAZ 2013 başladı

EMSAZ 2013, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Profesör Doktor Müfit Parlak, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Şener, Sanayici Fahrettin Gülener ve Uludağ Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Topluluğu Yürütme Kurulu Başkanı Emin Arslan Yıldırım’ın yaptığı açılış konuşmaları ile başladı. Gülener, öğrencilere okullarını bitirmeden önce iş hayatına emin adımlarla atılmaları için donanım sahibi olmaları ve iş dünyasındaki rekabetçi yapıya hazır olmaları konusunda tavsiyelerde bulundu. Prof.Dr Müfit Parlak ise bu yıl 9’uncusu düzenlenen EMSAZ sayesinde Türkiye’nin için önemli görülen konuların çeşitli üniversitelerden öğrenciler ve konusunda uzman kişilerin katılımıyla ele alınmasının önemini vurguladı. Parlak” Uludağ Üniversitesi kentteki sanayi ile bütünleşme anlamında büyük mesafe aldı. Artık üniversiteler kendi sırça köşklerinden çıkarak üretmiş oldukları bilgilerle kente katkı sağlamak zorundalar. Zirve bu açıdan da büyük önem taşıyor,” dedi.

Öğrencileri, böylesine önemli bir zirveyi düzenledikleri için tebrik eden Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ise “Türkiye, önümüzdeki dönemde teknolojiyi satın alarak kullanan değil, teknoloji üreten ve ürettiği teknolojiyi satan bir ülke konumuna yükselmelidir. Bana göre dünya, ‘bilgi toplumu’ ve ‘bunun dışında kalanlar’ olarak ikiye ayrılmıştır. Bilgi toplumu konumuna yükselemeyen ülkeler, diğerlerinin gölgesinde kalır ve sağlıklı bir gelişme yakalayamaz. Türkiye nitelikli, üretken, genç nüfusu ile bilgi toplumu olma yolunda hızla ilerlemek zorundadır. Hepimiz bu sürece uyum sağlamak ve katkıda bulunmak için bireysel ve kurumsal düzeyde kendimizi en iyi biçimde geliştirmeli, ülkemizin güçlenmesine hizmet etmeliyiz,” diye konuştu.

Küresel ısınma ve çevre sağlığı konularında endüstri mühendislerine de büyük görevler düştüğünü söyleyen Bozbey “Artık varlığına karşı çıkılmayan ve olumsuz sonuçlara neden olacağı anlaşılan küresel ısınma, dünyanın enerji geleceğinde göz önünde tutulması zorunlu, önemli olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için, bir yandan küresel enerji güvenliğini artırırken, öte yandan yenilenebilir enerji kaynaklarına dayanan temiz enerji teknolojilerini yaygınlaştırmak durumundayız. Enerji alanında güvenli, sürdürülebilir ve ekonomik bir geleceğe giden yol, verimliliğin artırılması ve yenilenebilir kaynaklara dayalı temiz enerji teknolojilerinin yaygınlaştırılmasından geçmektedir,” diye konuştu.

Konuşmalarına ardından Nilüfer Belediyesi’nin zirveye olan katkılarından dolayı Başkan Bozbey’e teşekkür plaketi sunuldu. Açılış programı kokteyl ile devam etti. Nilüfer Belediyesinin de sponsorları arasında bulunduğu zirve, hafta sonu boyunca teknik geziler, sosyal aktiviteler ve panellerle devam edecek. Uludağ Üniversitesi Prof. Dr. M. Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde düzenlenecek panellerin ana başlıkları ise “Türkiye’nin Değişen ve Gelişen Üretim Yapısı”, ”Savunma Sanayi” ve “Yeşil Enerji” olarak belirlendi.