Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü’nün her ay düzenlediği “Edebi Kazılar” söyleşi etkinliklerinin bu ayki konuğu Çağdaş Türk Edebiyatı’nın en üretken yazarları arasında gösterilen Nazlı Eray oldu. 60’a yakın kitabının yayınlandığını hatırlatan Eray, Akkılıç Kütüphanesi’nde okurlarıyla bir araya geldiği söyleşide yazın hayatı, bir romanın yazarın beyninde doğuşu, karakter tahlilleri ve son kitabı “Sinek Valesi Nizamettin” hakkında merak edilen soruları yanıtladı.
Fotoğraf sanatçısı ve Eray’ın yakın dostu Tolga Yarıcı’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşinin eksenini, 20. yüzyılda ilk olarak Latin Amerika’da ortaya çıkan ve günümüzde Nazlı Eray’ın da Tükiye’deki temsilcileri arasında gösterildiği “Büyülü gerçekçilik” akımı oluşturdu. Eserlerinde ironi ve eleştirinin ağır bastığı gerçek dışı bir evren kurgulayan Eray, çalışmalarının toplumsal gerçeklikten uzak olduğu eleştirilerine de yanıt verdi: “Toplumsal gerçeklik üzerine yazanlar var, en güzel örnekleri yıllar önce yazıldı, yazılıyor. Ben en başından beri böyle yazıyorum. Artık insanların problemleri, hayalleri değişti. Yaşar Kemal Çukurova’yı okurun ayağına getirdi. Aziz Nesin ve Nazım Hikmet toplumsal gerçekleri derinlemesine işledi. Bu ülke acaba onların kıymetini gerçekten bildi mi? İnsanlar artık yazmak istemiyor, yıldırılıyor.”
Kitaplarının farklı coğrafyalarda da ilgiyle okunduğunu hatırlatan Nazlı Eray, “Ben geniş bir skalada yazıyorum. Her yaştan okuyucum var. Eserlerim sadece Türkiye’de değil yurt dışında da ilgiyle okunuyor. Dünya değişti. Bir parça gri hücreleri zorlamak gerekiyor artık. Bence Türkiye böyle bir yazarı olduğu için mutlu olmalı ”diye konuştu.
Söyleşinin sonunda Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem adına Nazlı Eray ve Tolga Yarıcı’ya anmalık ve özel tasarım portre hediye etti.