haber

Fakir Baykurt’un kitabına kapak tasarladılar

Baykurt’un “Barış Çöreği” isimli eserinin kapak tasarımı için 153 başvurunun yapıldığı yarışmada, Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi öğrencisi Visal Dalbudak’ın çalışması birinci oldu.

 

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü’nün “Yılın Yazarı” etkinlikleri kapsamında her yıl düzenlediği etkinliklerden biri olan “Liselerarası Kitap Kapağı Tasarım Yarışması”nda dereceye girenler ödüllendirildi. 2020 yılını “Fakir Baykurt”a adayan Nilüfer Belediyesi, liselerarası tasarım yarışmasını usta yazarın “Barış Çöreği” adlı eserine yönelik gerçekleştirdi. Pandemi dönemi olmasına rağmen katılımın yoğun olduğu yarışmada öğrenciler, Barış Çöreği kitabını okuyarak, daha sonra kendi yorumlarıyla kapak tasarladılar. Fakir Baykurt’un dil ve üslûbunu, eserlerini farklı disiplinlerde incelemek, yazarın genç kuşak tarafından daha yaygın biçimde tanınmasını sağlamak, yazarın yaşadığı yıllardan bugüne eserlerinin genç zihinlerde yarattığı görsel algıyı belgelemek amacıyla düzenlenen yarışmaya 110 öğrenci, 153 eserle başvurdu. Dereceye girenler, düzenlenen törende ödüllerini aldı. Her yıl yoğun katılımla gerçekleştirilen ödül töreni, pandemi nedeniyle bu yıl sınırlı katılımla gerçekleşti. Nilüfer Belediyesi Barış Meclisi Salonu’nda düzenlenen törene, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Yıldız, öğrenciler ve öğretmenler katıldı. Törende konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, yarışmaya katılan öğrencilere teşekkür ederek, ödül alan ve sergilenmeye değer görülen eser sahiplerini kutladı. Başkan Erdem, “Yarışmaya gösterilen ilgi bizi de çok mutlu etti. 153 eserle başvuruda bulundu öğrencilerimiz. Bu eserlerden dereceye girenler oldu, bazıları da sergilenmeye değer bulundu. Katılan herkesi bir kez daha kutluyorum. Tabii öğretmenlerimizi de böyle nesiller yetiştirdikleri için ayrıca kutluyoruz. Gençlerimizle her zaman gurur duyduk emeği geçen herkese teşekkür ederim” diye konuştu.

Konuşmaların ardından yarışmada dereceye girenler, ödüllerini Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ve Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Yıldız’ın elinden aldı.

6 ödülün verildiği Liselerarası Kitap Kapağı Tasarım Yarışması’na, Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi başarısıyla damga vurdu. Melis Coşkun Başay, Nagihan Ergiyen, Mustafa Delioğlu, Tonguç Baykurt ve Cüneyt Şenyavaş’tan oluşan jürinin değerlendirmesi sonucu Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi öğrencisi Visal Dalbudak’ın tasarımı birinciliğe değer görüldü. Yıldırım İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Meltem Kapan’ın ikinci olduğu yarışmada, Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi’nden Sezen Tosun’un çalışması da üçüncü oldu.

Jüri Özel Ödülü’nün sahibi Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi’nden Elif İpek Şahin olurken, Şükrü Şankaya Anadolu Lisesi öğrencisi Selen Mitmit ve Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi’nden Cengiz Ferhat Alioğlu’nun tasarımları da Mansiyon Ödülü almaya hak kazandı. Liselerarası Kitap Kapağı Tasarım Yarışması’nda 62 tasarım da, sergilenmeye değer görüldü.