haber

Festival’de Brecht’ten tarihi mesajlar

Nilüfer Belediyesi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen  Nilüfer Tiyatro Festivali devam ediyor. Festivalde “Bölge Hastanesi' ve “Babannem 100 Yaşında”  gibi oyunlarla dikkat çeken Tiyatro Adam;  Bertolt Brecht'in 1941'de yazdığı “Arthur Ui'nin Önlenebilir Tırmanışı” adlı oyunuyla Nâzım Hikmet Kültürevi’nde sahne aldı.

Yücel Erten'in Türkçe'ye çevirdiği, Ümit Aydoğdu'nun yönettiği 'Arthur Ui'nin Önlenebilir Tırmanışı'nda; Fatih Koyunoğlu, Aşkın Şenol, Çetin Kaya, Berk Yaygın, Gökhan Azlağ ve Ayça Koyunoğlu'nun da aralarında bulunduğu sekiz oyuncu rol aldı. Oyuncular, dönüşümlü olarak 36 farklı karakteri canlandırdı. Müzikler ise yine oyuncular tarafından “Akapella” (İnsan sesi) ile yapıldı.

Dekor ve kostüm tasarımı Barış Dinçel'e ait olan oyunda oyuncular, kostümlerini sahnede seyircinin gözü önünde değiştirdi. Sahneler arasındaki boşluklar da akapellayla dolduruldu. İlk olarak 1999 yılında Devlet Tiyatroları tarafından sahneye konan oyun; yükselmek için her yolu deneyen, kaba kuvvet kullanmaktan çekinmeyen, çıkarları doğrultusunda iktidarla işbirliği yapıp adaleti kendi istediği gibi sağlayan “Arthur Ui”  isimli bir adamın hikayesini anlatıyor. Bir kenar mahalle çocuğu olarak doğan “Ui” nin yükselişi, oyunun temelini oluşturuyor. “Arthur Ui” nin yükselişi; 1929 ekonomik krizi sırasında büyük şirketler arasındaki çıkar savaşında suçlu durumuna düşen ve yargılanan bir belediye başkanının kendisiyle aklanmak için işbirliği yapmasıyla başlıyor. Bu yükseliş, ülkeyi batırmaya kadar gidiyor. Brecht'in savaş döneminde yazdığı anti-faşist oyunda; Hitler'in iktidara yürüyüş öyküsü ile Chicagolu gangster Al Capone'un öyküsü birleştirilmiş.