Nilüferli kadınlarla bir araya gelen Füruzan, kadın cinayetlerine dikkat çekerek “Kadına neden bu kadar kötü davranılıyor, anlayamıyorum,” dedi. Nilüfer Belediyesi’nin Kadın Hayata Yakın projesi kapsamında Nilüferli kadınlar edebiyat dünyasının önemli isimleriyle bir araya gelmeye devam ediyor. Türk öykücülüğüne önemli eserler kazandıran, öykünün yanı sıra şiir, roman, gezi yazısı ve çocuk kitabı gibi farklı türlerde eserleri kaleme alan Füruzan (Feruze Çerçi), yaklaşık sekiz yüz Nilüferli kadınla Gold Majesty VIP Salon’da bir araya geldi. 1970’li yılların en çok dikkat çeken yazarları arasında yer alan usta kalem Füruzan’ın Nilüferli kadınlarla yaptığı söyleşiye Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Meclis Üyesi Beril Tanaçan Ünler ve bölge sorumluları da katıldı.

 

Büyükbalıklı, İrfaniye, Görükle, Balkan Mahallesi, Kayapa, Hasanağa, Akçalar, Gölyazı, Dağyenice, Özlüce, Gümüştepe ve Çalı Mahalleleri’nden kadınlar Türk edebiyatının usta isimlerinden Firuzan’ı tanıma fırsatı buldu. Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala’nın moderatörlüğünü yaptığı söyleşide Füruzan, kadınların Türk toplumunda hak ettiği değeri bulamadığını söyledi. Füruzan, “Bir toplumda kadının durumu, aldığı yer, gösterilen kabul, nerelerde çalıştığı, o toplumun uygarlık seviyesini gösteriyor. Bir toplum kadının uygarlık seviyesinde nerede olduğuyla ilgili bir kartvizittir. Türkiye’nin şuan da o kadar iyi bir kartvizit taşıdığına inanmıyorum,” dedi.

 

Sevginin kanıtı saygı

“Sevgi, saygısız yaşanacak bir şey değil,” diyen Füruzan, “Bir evdeki ilişkilerde kocanızın size saygı göstermesi sevginin en büyük kanıtıdır. Ancak bu ülkede her gün bir cinayet vakası var. Kadına neden bu kadar kötü davranılıyor bunu anlayamıyorum. Bence bu çok hastalıklı bir durum ve toplum eğitilmeli. Bu günlerde bir fıtrat lafıdır gidiyor. Herhalde eşitlik bir güreş alanında ölçülmez. Buradaki adalet, güçten çok akıl ve hak önemli. Bunları hepimiz yeniden düşünmek zorundayız,” şeklinde konuştu.

 

Söyleşinin ardından Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de, Türkiye’ye örnek olan Kadın Hayata Yakın projesinde kadınların 14. yazarla bir araya geldiğine dikkat çekerek katılımın her geçen gün arttığını belirtti. Başkan Bozbey, proje kapsamında kadınların evlerinden çıkarak yeni bir hayatla tanıştıklarını ve kadınların çocuklarını bilinçli bir şekilde yetiştirerek sağlıklı bir neslin temellerini attıklarının altını çizdi.

 

Nilüferli kadınlarla bir araya gelen usta yazar Füruzan’a katılımından dolayı teşekkür eden Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey yazara özel tasarım portresini hediye etti. Füruzan söyleşinin ardından kadınların okudukları Benim Sinemalarım adlı kitabını imzalarken, Nilüfer Kadın Korosu da verdiği konserle kadınlara unutulmaz bir gün yaşattı.