haber

Gıda Günü’nde sağlıksız gıda üretime dikkat çekildi

Nilüfer Kent Konseyi, 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde, çeşitli etkinlikler düzenledi. Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma Grubu Üyesi Arca Atay, “Doğal, Sağlıklı, Güvenilir Gıdaya Ulaşabiliyor Muyuz?” söyleşisinde sağlıksız gıdalara dikkat çekerken, etkinlik kapsamında katılımcılarla 2 ayrı atölye çalışması da yapıldı. Nilüfer Kent Konseyi’ndeki söyleşide Tarım ve Orman Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde yayınladığı taklit ve tağşiş ürün listesine değinen Arca Atay, “Geçtiğimiz yıllarda yapılan analizler sonucunda açıklanan hile şekilleri ve hile yapan şirketlerin, tüketicilere at, eşek, domuz eti yedirdiği ortaya çıkarken, geçen zaman zarfında fazla bir şeyin değişmediği ve benzer ürünlerin hala tüketicilere yedirilmeye devam edildiği görülmekte” dedi. Et ve süt ürünlerinin yanı sıra çeşitli gıda türlerinde yapılan hilelerden örnekler veren Atay, hile yapan şirket ve markaların ifşa edilmesinin ve göstermelik cezalara tabi tutulmasının caydırıcı olmadığına dikkat çekti.


Gıdalarda taklit ve tağşiş kadar önemli diğer bir hususun da taze ya da işlenmiş gıda ürünlerindeki zirai ilaç kalıntıları olduğunu vurgulayan Arca Atay, GDO’lu ürünlere, pestisit ve zirai ilaçlamalara da değindi. Bursa’da yapılan bir pestisit araştırmasından örnek veren Arca Atay, armut yetiştiricilik sezonunda hastalık ve zararlılara karşı ortalama 18,3 kez tarım zehri uygulaması, elma üretiminde 11,3 kez, zeytinde ve şeftalide de 10 kez ilaçlama uygulaması yapıldığını belirtti. Atay, “Bu sistemde pestisit üreticileri kârlarını katlarken, çiftçi maddi olarak yıpranıyor, tüketici de zehirleniyor” dedi.


Nilüfer Belediyesi’nin, “Ekobahçe Yerel Çeşit Denemeleri, Tohum ve Üretim İstasyonu” ile “Küçük Ölçekli Kent Bostanları” projelerinde yapılan çalışmalardan örnekler veren Arca Atay, “Nilüfer Belediyesi, tekrar bulunamayacak yerel tohumların toplanması, korunması ve çeşit özelliklerini kaybetmeyecek şekilde geleceğe taşınmasının önemini bilen bir kurum. Bir kez daha altını çizelim ki, endüstriyel tarım ve onun beslediği gıda endüstrisi bu şekliyle, insan başta olmak üzere tüm canlı sağlığı ve doğa, çevre ve ekolojinin, küresel iklim değişikliğinin tahribatından sorumludur ve sorumlu olmaya devam edecektir. Zehir kullanmadan tarım yapabilmek, ürün yetiştirebilmek, GDO’suz tohum ve gıda bulabilmek, eşit, adil, sağlıklı ve besleyici gıdaya ulaşabilmek, gelecek nesillere sağlıklı topraklar ve sağlıklı gıdalar sağlayabilmek en önemli amaç olmalıdır” dedi. Söyleşinin ardından düzenlenen atölyelerde Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi gönüllüleri Şef Zehra Gürbüzer glutensiz tatlı yaparken, Ayşe Eryüksel de evde nasıl turşu yapılacağını anlattı.