Unutulmaya yüz tutan geleneksel Türk el sanatlarına yeniden hayat vermek amacıyla Nilüfer’de kurulan Nilüfer Kaat’ı Sanat Atölyesi, Konak Kültürevi’nde iki yıllık çalışmalarını sanatseverlerin beğenisine sundu. Türk süsleme sanatının şense ve köşebent tarzı stilize formlarıyla birlikte yazılardan tabiat manzaralarına, ağaç tasvirlerinden yelkenli gemilere kadar 40 kursiyerin eserlerinin yer aldığı sergide konuşan kaatı ustası Dilek Erim, “16. yüzyılda Mevlevî Fahri Dede'den bizlere miras kalan bu sanata yeniden hayat vermek amacıyla açtığımız Kaat’ı Sanat Atölye’mizde kursiyerlerimizin iki yıl süren yoğun çabası ile bugün bu sergiyi açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in bize verdiği destekle unutulmaya yüz tutan bu sanat dalı Nilüfer’de yeniden hayat buluyor. Bu sanat tarihimiz için çok önemli,” şeklinde konuştu.
Dilek Erim ayrıca kaat’ı sanatının Türk gelenekleri açısından çok önemli bir yeri olduğunu vurgulayarak, Türkiye’de ilk defa kaat’ı sanatının Uludağ Üniversitesi’nde ders olarak verilmeye başlandı. Erim, “Kaat’ı deyince insanlar, kâğıdı kesip yapıştırdıklarında kaat’ı yaptıklarını sanıyorlardı. Oysa dünyanın en önde gelen müzelerinde sergilenen eserleri örnek alarak orijinal eserler üzerinde çalışıyoruz. Bunu teknikleriyle yapıyoruz ve yapılan eserlerin hepsi koleksiyon niteliği taşıyor,” dedi.
Geleneksel Türk El Sanatları’nın unutulmaması ve gelecek kuşaklara aktarılması için çalıştıklarını belirten Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “500 yıl sonra bu sanata Nilüfer’de hayat vermek bizler için çok önemli. İnanıyorum ki bu sanat sizlerin sayesinde yüzyıllar boyunca devam edecek. Geçmişi anıp geleceğe yön vermek açısından ve kültürümüzün gelecek nesillere aktarılması için yaptığınız bu çalışmaları gönülden kutluyorum,” diye konuştu.
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Kaat’ı Sanat Atölyesi’nin açtığı sergiyi gezerek kaat’ı ustası Dilek Erim’e çalışmalarından dolayı teşekkür etti.