haber

Kadınlar görünmeyen emeğe ışık tuttu

Nilüfer Belediyesi’nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlediği etkinliklerde hem kadın haklarına dikkat çekildi hem de kadınların hep birlikte keyifli saatler geçirmeleri sağlandı.

 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri, Nilüfer Kent Konseyi’nden Nilüfer Belediyesi Halk Evi önündeki Cumhuriyet Meydanı’na yapılan Kadın Yürüyüşü ile başladı. Yürüyüşe, Nilüfer Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Seden Bozbey, Nilüfer Belediyesi Meclis üyeleri ve personelin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Nilüfer Kent Konseyi önünde toplanan kadınlar, ellerinde ‘Görünmeyen emek benim’, ‘365 gün eşitlik’,  ‘Yaşasın kadınların örgütlü mücadelesi’, ‘Yaşasın 8 Mart’ yazılı dövizlerle çeşitli sloganlar atarak yürüdü. Cumhuriyet Meydanı’nda son bulan yürüyüşün ardından basın açıklaması yapıldı.

 

“Eşit özgür bir dünya istiyoruz”

 

Açıklamayı okuyan Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nebahat Ulugül, 8 Mart’ın kadınların dayanışma ve mücadele günü olduğunu vurguladı. Ulugül, “8 Mart birleşmek, çoğalmak günüdür. Emeği ve yaşamı üreten biz kadınlar eşit, özgür bir dünya istiyoruz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde bir kez daha alanlara, sokaklara çıkıp sesimizi duyuruyoruz” dedi. Erkek egemen sistemde kadınların ve LGBTİ’lerin baskıya uğradığını ifade eden Ulugül, kadınlara yapılan şiddete ve cinayetlere dikkat çekti.

 

Kadınların, dünyayı değiştirecek güçte olduğunu belirten Ulugül, “Dilimiz, ten rengimiz, inancımız, etnik kökenimiz ne olursa olsun aynı acılardan baskılardan nasibini alan kadınlar olarak bir arada duruyoruz. Çünkü biliyoruz ki, güçlüyüz, omuz omuza dayanışma ile emeğimizi büyütebiliriz. Şiddetten arınmış, kadın-erkek eşitliğinin anayasal güvence altına alındığı, sınıfsız, sömürüsüz, savaşsız ve adil bir dünyada yaşamak istiyoruz. Bizi görünmez zincirlerle saran bu zihniyetin kara kaplı defterini tarihin tozlu raflarına gömme zamanı geldi de çattı. Barıştan yana, eşitlikten yana, adaletten yana umudumuzu kaybetmeyeceğiz. Haklarımızı kazanana kadar, barış gelene kadar, eşit olduğumuz ana kadar mücadele sözümüzden asla caymayacağız” şeklinde konuştu.

 

Açıklamanın ardından meydanda toplanan kadınlar “Yaşasın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü”  “Yaşasın kadın dayanışması” şeklinde sloganlar attı.

 

“Bir ışık da sen yak”

 

Nilüfer Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Seden Bozbey, emeğine sahip çıkarak yürüyüşe katılan kadınlara üzerinde “Bir ışık da sen yak” yazan armağanlar verdi. Bozbey, kadın mücadelesine ışık yaymak için çaba gösteren kadınlara teşekkür etti ve “Kadınların haklı mücadelesinde hep yanlarındayız. Hep birlikte bu yolda mücadele sürdüreceğiz” dedi.

 

Renkli etkinlikler

 

Etkinliklerde Nilüfer Belediyesi Halk Dansları ekibi de kadınlara eğlenceli dakikalar yaşattı. Ayrıca meydanda kurulan kaydırak, canlı langırt, trambolin, kangoo jump  gibi eğlence ünitelerinde de herkes keyifli anlar geçirdi. Nilüfer Bando da gün boyu çaldığı müziklerle katılanları coşturdu. Kadın ve Çocuk Merkezi standı, NİLSEM standı, El-İzi Gönüllü Sanat Atölyesi standı, Bisiklet Akademisi standı, Bizim Ev standı, Beden Perküsyonu Gösteri ve Atölyesi de büyük ilgi gördü.

 

NİLSEM ve El-İzi Gönüllü Sanat Atölyesi açtıkları stantlarda ürünlerini sergilerken, Çalışma Yaşamında Kadın Hakları standında da Nilüfer Belediyesi Meclis Üyeleri avukat Nilgün Berk ve Pınar Göz de kadınları bilgilendirdi.