haber

Kadınlar kırsal kalkınmanın öncüsü olacak

Nilüfer’den 10 ve kent genelinden 3 kadın derneğinin katıldığı forumda;  yerel seçimlerin ardından yürürlüğe girecek yeni Büyükşehir Yasası  uyarınca köylerin mahalleye dönüşmesiyle ortaya çıkacak sorunlar  ve bu değişim içinde kırsal alan kültürünün korunarak nasıl sürdürülebileceği konuları ele alındı.

Nilüfer Belediyesi Dernekler Yerleşkesi’nde düzenlenen foruma Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Emel Helvacı, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Atlıhan Öge, Genel Sekreter Şazi Çavuşoğlu ve kadın dernekleri temsilcileri katıldı. Başkan Bozbey  yaptığı konuşmada “Bazı köylerimiz 30 Mart seçimlerinin ardından sonra mahalle olacak, bu köylerimizde sosyal yaşamın en önemli öğeleri haline gelen ve bölgelerindeki kalkınmaya katkı koyan kadın derneklerimize destek olmayı sürdüreceğiz. Mahalle Komitelerimizle, köy kadın derneklerimizle kırsal alanın gelişimi ve kadının rolünün güçlenmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Çünkü bizim evinde tutan  değil, elinden tutan  bir kadın anlayışımız var. Kırsal alanın değerlerine sahip çıkan ve bu değerleri koruyarak geliştiren bir anlayışla sadece kentte değil kırsal alanda da önce demokrasiyi, sonra kırsalın, tarımın, hayvancılığın korunmasının sürdürülmesini sağlayacağız,” diye konuştu.

Kent Konseyi Başkanı Atlıhan Öge ise “Bugünkü platform sonunda ortaya çıkacak tespitler köy kadın derneklerinin yol haritasını belirleyecek. Başta Büyükşehir Yasası olmak üzere yerel seçimlere doğru talep ve beklentilerinizi almak istiyoruz. Köy yaşamından mahalle yaşantısına nasıl geçilecek, kırsal alanımızı nasıl koruyacağız, kadınlar eşit yurttaşlar olarak toplumda nasıl var olacaklar?” gibi soruların cevabını hep birlikte arayacağız,” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Nilüfer Kent Konseyi Mahalle Komiteleri Koordinatörü İkbal Turan Ve Nilüfer Belediyesi Eşitlik Birimi sorumlusu Canan Kızılaltun mahalle komiteleri, sürdürülebilir kırsal gelişim, kadın emeğinin değerlendirilmesi, kadın istihdamı ve girişimcilik konularında bilgi verdi. Forum karşılıklı görüş alışverişi ve soru-cevap şeklinde devam etti.