haber

Katı Atık Tesisi’ne karşı “Kayapa Çöplük Şenliği” düzenlendi

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Kayapa’da yapılması planlanan Katı Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi’ne karşı, çeşitli sivil toplum kuruluşları, siyasi parti ve sendika temsilcileri ile çevre gönüllüsü vatandaşlar tarafından “Nilüfer Dayanışma” adında platform kuruldu. Nilüfer Belediyesi’nin de destek verdiği Nilüfer Dayanışma Platformu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde “Aklı Olan Delirir” sloganıyla “Kayapa Çöplük Şenliği” düzenledi. İronik bir yaklaşımla gerçekleştirilen “Kayapa Çöplük Şenliği”ne Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Adil Kayaoğlu, Nilüfer Belediyesi Meclis Üyeleri, CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Mehmet Turan Tansal, CHP Osmangazi İlçe Başkanı İsmet Karaca, CHP Yıldırım İlçe Başkanı Güner Aklan, CHP Orhangazi İlçe Başkanı Hakan Turhan,  platform üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

 

İlk olarak Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nda toplanan genç yaşlı yüzlerce kişi, ellerinde ‘Yeşil alan istemiyoruz’, ‘Her yere çöplük istiyoruz’, ‘Kahrolsun parklar, yeşil alanlar’ yazılı dövizler ve kafalarında hunilerle sloganlar attı. Çevredeki vatandaşlar da eyleme destek verdi.

Grup, daha sonra araçlarla konvoy halinde  Kayapa’da katı atık tesisi yapılması planlanan alana gitti. Kayapa'da davul zurna eşliğinde halaylar çeken grup, şenlik havasında Katı Atık ve Çöp Yakma Tesisi’ne karşı tepkilerini gösterdi. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de halay çekenlere eşlik etti.

 

Bozbey: Kayapa’nın çöplük olmasına izin vermeyeceğiz

 

Etkinlikte konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Dünyayı bugüne kadar kirlettik, bundan sonra kirletmeme konusunda duyarlılığımızı artırarak gelecek kuşaklara temiz bir dünya, yaşanabilir bir çevre sunmamız gerekiyor” dedi. Etkinliğin yapıldığı alanın önemine dikkat çeken Başkan Bozbey, “Karşımızda bulunan alanda 300 bin nüfuslu bir kent düzenlenecek. Onun karşısında da Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından karara bağlanan, Adalet ve Kalkınma Partisi Meclis Üyeleri ve yöneticilerinin tamamının destek verdiği, Bursa’nın gelecekte tüm çöplerinin toplanacağı alan bulunuyor. Elbette ki bu kentin bir çöp deponi sahasına ihtiyacı olabilir.  Ancak yer tespiti öyle olmalı ki, önce bilimsel verilere dayanmalı. Halkın bilgisine sunulmalı. Burada ne Kayapa ne de çevre halkına danışılmamıştır. ‘Ben yaptım oldu’ anlayışı doğru değil” ifadelerini kullandı. Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de tepkilerini dile getirdiklerini söyleyen Başkan Bozbey, “İlk önce komisyonda değerlendireceklerini, daha sonra karar vereceklerini söylediler. Ancak değerlendirmeden, hiç kimseye sormadan karar verdiler. 'Neden bu bölgeyi tercih ettiniz' diye sorduğumuzda da Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı meclis kürsüsünde ‘Orası hazinenin yeri, para vermeyeceğiz’ dedi. Böyle bir yerel yönetim anlayışı olur mu? Her şeyin paraya endekslendiği yönetim anlayışı olur mu? Hazinenin başka yerlerde de arazileri var. Bu gerekçeyle bu bölgeye böyle bir yatırım uygulanacaksa vah Bursa’nın haline” şeklinde konuştu.

 

Yapılması planlanan tesisin yerinin doğru olmadığının altını çizen Başkan Bozbey, “Bu konuyu Nilüfer Belediye Meclisi’nde de tartıştık. Nilüfer Belediyesi Adalet ve Kalkınma Partisi’nin meclis üyeleri top yekün ‘Orada çöp deponi sahası olsun’ diye ısrar ettiler. Onlar bu anlayıştalar ama hem Nilüfer hem de Kayapa halkı buna izin vermeyecektir. Nilüfer Belediyesi, bu konuyu sonuna kadar takip edecek, Nilüfer Dayanışma ile birlikte bu konunun üstesinden geleceğiz” dedi.

 

Bozbey: Dava açacağız

 

Tesisin yeri hakkında tüm kamuoyu, bölge halkı, bilim insanları ve akademik odalarla bir araya gelinerek, en doğru şekilde yer tespitinin yapılabileceğini belirten Başkan Bozbey, “Ancak bu şekilde kentte doğru yeri bulabiliriz, insanların rahatsız olmayacağı, bir alanda bu tesisi inşa edebiliriz. Bunu yapmak sorumluluğundayız. Bunu yapmak sorumluluğunu Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve diğer siyasiler de içine sindirmeli. Bu mücadele sürecektir” ifadelerini kullandı. Nilüfer Belediyesi olarak dava açacaklarını söyleyen Başkan Bozbey, “Bu işi davayla sonlandıracağımıza inanıyorum. Herkesin Dünya Çevre Günü kutlu olsun” dedi.

 

Aydın: Mücadele edeceğiz

Yapılması planlanan tesisin Avrupa’da kullanılmadığını belirten CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın da, “Tesis için bu yerin seçilmesi çok manidar. Çünkü burası Bursa’nın gözbebeği olan bir bölge. Bunu da kanaatimce bu şekilde engellemek istediler. Bizler birlik ve beraberlik içinde bu direnişe devam ettikçe, bunu yapamayacaklar. Daha önce Başköy’de, Kozağacı'nda ve DOSAB'ta nasıl birlikte mücadele edip kazandıysak, Kayapa’da da bu şekilde mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.

 

Tansal: Kayapa’nın yeşilini rant için kimseye yedirmeyiz

 

Bölgeyi çok iyi tanıdığını belirten CHP Nilüfer İlçe Başkanı Mehmet Turan Tansal da, “Son kez derin bir nefes alın. Çünkü bu proje hayata geçerse bu, aldığınız son temiz nefes olacak. Bu bölgelerde yaşanılmayacak bir hale gelecek. Bu bölgede bir çok plansız iş yapıldı. Burada kapalı devre sulama yaptılar. Hemen yan tarafta ova koruma planında. Bu bölge, idareciler tarafından uzun yıllar tarım alanı olarak ön görüldü. Şimdi de bu bölgenin kalbine, can damarına  Katı Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi yapmak istiyorlar. Kendi yaptıkları sulama planlarına ve tarımsal bölgeleri heba olacak. Yakma tesisinden çıkacak olan ağır metaller, yaprak gözenekleri ve bitkilerde değişiklikler meydana getirerek, bölgeyi tarım yapılamaz hale getirecek. Planlarını burada gerçekleştirmek isterlerse bugün 500 kişiyle geldik, yarın 50 bin kişiyle, daha sonra 1 milyon kişiyle geliriz. Kayapa’nın yeşilini, ormanını kimsenin rantı için yedirmeyiz” dedi.

 

Kayapa Mahalle Muhtarı Ali İhsan Dengiz de, “Ocak ayında belediye meclis toplantısında Kayapa’ya çöplük yapılacağını duyunca şok olduk. Hiç kimseye haber vermeden, sanki padişahlık dönemindeymişçesine ‘Kayapa’ya çöplük yapıyoruz’ dediler. Kayapa’da kimsenin peşkeş çekmesine kesinlikle izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.