Nilüfer Kent Konseyi, Akademik Odalar, Kayapa Kadın Derneği, Nilüfer Muhtarlar Derneği, Sivil Toplum Kuruluşları tarafından oluşturulan Bursa Kayapa Çöp Depolama ve Yakma Tesisi’ne Hayır Platformu, ilk basın açıklamasını mahalle halkıyla birlikte gerçekleştirdi. Kayapa’da mahalle sakinleriyle bir araya gelen platform üyeleri, vatandaşlara tesisin insan sağlığına ve çevreye olan zararlarına dikkat çekti. Kayapa Mahalle Meydanı’nda yapılan eyleme, Nilüfer Belediyesi Başkanvekili Ali Kızılkaya, Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Adil Kayaoğlu, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp ile üyeleri, CHP Bursa Milletvekilleri Erkan Aydın ile Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Kayapa Mahalle Muhtarı Ali İhsan Dengiz, Kayapa Kadın Derneği üyeleri, mahalle halkı, muhtarlar ile yüzlerce vatandaş katıldı.
Mahalle meydanında toplanan 7’den 70’e yüzlerce vatandaş, ellerinde “Geleceğimize sahip çıkalım”, “Çocuklarımızın geleceğini yaktırmayacağız”, “Ormanıma dokunma”, “Geleceğimizi çöpe atmayacağız, Kayapa’ya yakma tesisi yaptırmayacağız” yazılı dövizlerle ve “Çöplük yapma boşuna, yıkacağız başına”, “Kayapa bizimdir bizim kalacak”, “Toprağıma, suyuma, ormanıma dokunma” sloganlarıyla yapılması planlanan tesise karşı tepkilerini dile getirdi.
“Kayapa’nın kalbine saplanmış hançer”
Kayapa’nın Türkiye’nin en gözde mahallelerinden biri olduğunu belirten Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Adil Kayaoğlu, “Yapılması planlanan bu tesis, Kayapa Mahallesi’nin kalbine saplanmış bir hançerdir. Hep birlikte mücadele ederek buna karşı çıkacağız. Bu tesis Bursa’nın ihtiyacı ancak bilim insanları ve uzmanların da belirttiği gibi yer seçimi yanlış. Tesis için 6 bölge belirlenmiş ancak ilk sırada Kayapa, ikinci sırada Kestel’in Soğuksu Mahallesi var. İnsanlarla alay ediyorlar. Bu yanlıştan bir an önce dönülmeli. Mücadelemizi hep birlikte sürdüreceğiz. Adaletli, adil ve dürüst olunmalı. Dürüst kararlar verilmeli” şeklinde konuştu.
“Çöpler yakılmamalı, geri dönüştürülmeli”
Tesis kurulduğunda günde 5 bin ton çöpün 1300 ton kömürle birlikte yakılacağını söyleyen DOĞADER Başkanı Murat Demir de, “Bu sadece Kayapa’nın sorunu değil, Bursa’nın sorunudur. Bu tesis ülke ekonomisine, insan sağlığına, doğaya zarar verecek bir tesistir. Biz, çöplerimiz yakılmasın, geri dönüşsün diyoruz. Ülke ekonomisine katkı sağlasın istiyoruz. Atıklarımız çöp değil, geri dönüşüm maddeleridir. Birlikte mücadele ederek ülkeye, kente, doğaya ve çevreye zarar veren hiçbir tesisi bugüne kadar yaptırmadık, bundan sonra da yaptırmayacağız” ifadelerini kullandı. Yer seçiminin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini belirten TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy da, “Planlanan tesisin yapılması durumunda yer altı ve yüzey sularına, havaya ve çevreye büyük zararlar vereceğini düşünüyoruz. Meslek odalarının ve bölge halkının görüşü alınmadan böyle bir yerin seçilmesi doğru değil. 6 alternatif alandan Kayapa’nın seçilmesinin nedeninin ekonomik durum olduğu düşüncesindeyiz. İnsan yaşamı ve sağlığının çok daha önemli olduğu düşünülerek, yer seçim kararı tekrar gözden geçirilmeli. Su toplama havzasına sahip bir derenin tam ortasına kurulmuş olması, Su Kirliliği Yönetmeliği’ne göre de yapılmaması gereken bir tesis” ifadelerini kullandı.
“Mücadelemizi sürdüreceğiz”
Sağlıklı bir kentte, sağlıklı bir şekilde yaşamak istediklerini söyleyen Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp de, “Böyle bir tesisin yapılması, bu kentte yaşayan insanların sağlıksız yaşamasıdır, erken ölümüdür. Böyle bir şeye asla razı değiliz. Sağlıklı yaşamak için gerekli önemleri almak, devletin görevidir. Bu kararı kabul etmiyoruz ve mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” diye konuştu.
“Kayapa’yı kurban etmeyeceğiz”
Konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdığını söyleyen CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın da, “Bursa’nın en güzel yerlerinden olan Kayapa’ya böyle bir tesisin yapılmasına, yaşanmaz bir hale getirmelerine izin vermeyeceğiz. Neden Kayapa? Çünkü Nilüfer kendilerinden değil. Nilüfer bölgesi kendilerine oy vermiyor, söylediklerini yapmıyor diye adeta cezalandırmak için böyle bir karar aldılar. Bursa’nın evladı olarak biz de konunun Meclis’te takipçisi olacağız, üzerinin örtülmesine izin vermeyeceğiz. Kayapa’yı, birilerinin bir takım hesaplarına kurban etmeyeceğiz. Birlikte mücadele edip, kazanan biz olacağız” şeklinde konuştu.
Muhtarın isyanı
Vatandaşlardan imza toplayarak ilgili yerlere teslim ettiklerini ve yasal sürecin devam ettiğini belirten Kayapa Mahalle Muhtarı Ali İhsan Dengiz de, “Halk, mahallenin muhtarı olarak ‘Böyle bir tesisin yapılmasına neden izin veriyorsun’ diye bana soruyor, tepki gösteriyor. 7 yıllık muhtarım ve başımı ağrıtan sadece iki şey oldu. Biri maden ocakları, diğeri yapılması planlanan çöp yakma tesisi. Halkımdan utanmasam, muhtarlıktan istifa edeceğim” şeklinde konuştu. Kadınlar olarak tesise karşı mücadelelerini sürdüreceklerini belirten Kayapa Kadınlar Derneği Başkanı Hüsniye Akci de, “Bizim, çocuklarımızın ve torunlarımızın geleceğini yok etmesinler. Çevre halkı olarak, kadınlar olarak sonuna kadar direneceğiz” dedi.
“Bizi cezalandırıyorlar”
Yerleşim alanı içinde çöp yakma tesisi yapmanın akıl tutulması olduğunu söyleyen Kayapa Mahalle sakini Ahmet Sevinç de, “Kayapa, yapılan planlarda Bursa’nın 250 bin nüfuslu yerleşim bölgesi olarak ilan edilmişti. Yapılmak istenen tesis, bu planlara ters bir durumdur. Bursa da şehirleşme batıya doğru ilerliyor. Tesisin yer seçimi kesinlikle yanlış. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bu yanlışından derhal dönmelidir. Burası yerleşim alanı olarak kalmalıdır” dedi. Böyle bir tesis yapılarak cezalandırıldıklarını söyleyen Kayapalı bir vatandaş, “Buradaki nüfusu hesaba katmadılar. Bizi cezalandırmak, Mustafa Bozbey’in önünü kesmek için bunu yapıyorlar” ifadelerini kullandı.