haber

Kayapalılar Katı Atık Tesisi direnişini sürdürüyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Nilüfer’in Kayapa Mahallesi’ne yapılması planlanan Katı Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi’ne tepkiler her geçen gün artıyor. Daha önce Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne Nilüfer Kent Konseyi aracılığıyla tesisin yapımına 672 dilekçe vererek itiraz eden Kayapa Mahallesi sakinleri ve sivil toplum kuruluşları, itirazın karara bağlanacağı Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı öncesinde Büyükşehir Belediyesi önünde toplandı. Çok sayıda kadın ve çocuğun yer aldığı grup, meclis toplantısına katılarak oturumu izlemek istediklerini güvenlik görevlilerine iletti. Bursa Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürü ve güvenlik görevlileri de ‘Meclis toplantılarına vatandaşların katılamayacağını’ söyleyerek Kayapa halkının taleplerini geri çevirdi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne girerek Meclis Toplantısı izlemelerinin en doğal hakları olduğunu savunan grup, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye tepki gösterdi.

 

Ellerindeki ‘Geleceğimizi çöpe atmayacağız, Kayapa’ya yakma tesisi yaptırmayacağız”, ‘Toprağıma dokunma’ ve ‘Çocuklarımızın geleceğini yaktırmayacağız’ gibi dövizlerle meclis toplantısı bitene kadar bina önünde oturma eylemi yapan Kayapa Mahallesi sakinleri ve çevreciler zaman zaman sloganlar attı. Grup Kayapa Mahallesi’ne yapılması planlanan Katı Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi için yapılacak oylamanın sonucunu bekledi. Mahalle sakinleriyle birlikte Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gelen Kayapa Mahallesi Muhtarı Ali İhsan Dengiz de vatandaşların karara tepkisini dile getirdi. Dengiz, “Halk gördüğünüz gibi ayaklanmış durumda. Vatandaşlarımız bu plandan rahatsız oluyor ki burada toplandılar. Biz kesinlikle bu tesisi istemiyoruz, bu mücadeleyi de bırakmayacağız. Hasanağa, Kayapa, Tahtalı, Kuruçeşme ve Güngören Mahallesi halkımız burada toplanmış durumda. Bölge halkı bunu istemiyor, istemiş olsa Başkan Recep Altepe’yi ayakta alkışlamasını da biliriz” dedi.

 

“İtirazlar görmezden gelindi”

 

Bursa Büyükşehir Belediyesi hizmet binası önünde mahalle sakinlerinin bekleyişi sürerken Meclis Toplantı Salonu’nda da Kayapa Mahallesi’ne yapılması planlanan “Katı Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi Uygulama İmar Planına” yapılan askı itirazları ilgili rapor oylandı. Oylamada CHP, MHP ve DP ret oyu verirken karar Adalet ve Kalkınma Partisi’nin grubunun oy çokluğuyla kabul edildi. Karara tepki gösteren CHP Grup Sözcüsü Erdal Aktuğ, plana yapılan yaklaşık 700 itirazı Büyükşehir Belediye Meclisi’nin görmezden geldiğini kaydetti. Aktuğ, “Çevre yetkisi, orman alanı içerisindeki durumu, göl havzası  içerisinde bulunması ve içme suyuna etkisinin değerlendirilerek bu bölgedeki bu tesisin yer seçiminin yanlış olduğunu söylemiştik. Yaklaşık 700’e yakın itiraz var. Bunların bazıları vatandaş, köylü, mühendis, doktor, bazıları da teknik şehir plancısı. Biz yolun başındayken önlem alarak yine bütün bu kriterleri ve teknik gerekleri dile getirerek yerinin tekrar değerlendirilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin CHP, MHP ve DP’li meclis üyeleri alınan karara ellerindeki dövizlerle tepki gösterdi.

 

“Hukuki süreç başlatılacak”

Meclis toplantısının ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Nilüfer Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Turgay Erdem, Büyükşehir Belediyesi önünde bekleyişlerini sürdüren Kayapalıların yanına gelerek hukuki süreci başlatacaklarını söyledi. Turgay Erdem, “Biz bu konuyla ilgili mecliste gerekli mücadeleyi veriyoruz ve bundan sonra da vermeye devam edeceğiz. CHP, MHP ve DP olarak itirazlarımızı yaptık ancak bizim itirazlarımızı kabul etmediler. Bu süreç devam edecek, ÇED raporuyla ilgili mutlaka mahallelerinize gelecekler. Bununla birlikte bizler de hukuki süreci hep birlikte sürdüreceğiz ve bu tesisin Kayapa’ya yapılmaması için elimizden geleni yapacağız” diye kaydetti.

 

DOĞADER Başkanı Murat Demir de “Burada halka rağmen, halkın alınmadığı bir mecliste Bursa’ya ilişkin bir karar alındı. Biz Bursalılar bu kararı tanımıyoruz. Bursa’da Kayapa’da çöp yakamazsınız. Siz burada bizi Büyükşehir Meclis Toplantısı’na almadınız, biz de sizi Kayapa’ya almayacağız” dedi. Açıklamaların ardından grup yaklaşık 3 saat süren eylemi sonlandırdı.