haber

Kitap fuarına Nilüfer Belediyesi damga vurdu

Standı ziyaret ederek kitap dostları ile buluşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, katıldığı söyleşide de dil ve özgür düşünceyle ilgili görüşlerini dile getirdi. TÜYAP Bursa 15. Kitap Fuarı, Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde başladı. Fuar açılışına Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de katıldı. 18-26 Mart tarihleri arasında açık kalacak fuarda Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da stant açtı. Standı ziyaret eden Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kitap dostlarıyla buluştu.  

 

BOZBEY: DİLİMİZ GİDERSE KİMLİĞİMİZİ KAYBEDERİZ


Fuar etkinlikleri kapsamında Nilüfer Belediyesi, bir dizi etkinlik düzenledi. Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü ve Bursa Dil Derneği iş birliğiyle düzenlenen ‘Dil ve Özgür Düşünce’ konulu söyleşide Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Dil Derneği Genel Başkanı Sevgi Özel, Çağdaş Türk Dili Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özüaydın konuşmacı olarak yer aldı. Türkçe’nin korunması için çaba gösterdiklerini vurgulayan Başkan Mustafa Bozbey, “Türkçe; dünya görüşü, kökeni, dini ne olursa olsun, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının ortak iletişim aracıdır. Laik cumhuriyetimizin yurttaşlarının birbirini daha iyi anlaması, düşünce özgürlüğünün kurumlaşması için de dilimize sahip çıkma gerekliliğimiz kesindir. Bu aynı zamanda, Atatürk’ün ulusumuz için bıraktığı bir miras, çok onurlu, kesinlikle vazgeçilemez görevimizdir. Dil, uluslaşmanın en temel faktörlerinden biridir ve dil kültürden ayrı düşünülemez. Dille birlikte gelişen bir diğer şey de bağımsızlıktır. Dilimiz giderse Türkçe gider, kimliğimizi kaybederiz ülke biter. Uluslar, ancak özgür ve bağımsız olduklarında kendilerine ait bir dil kullanabilmişlerdir. İşte bu nedenle, Türkçemizi titizlikle korumalı ve geliştirmeliyiz” dedi.

Bir düşüncenin, duygunun dile dönüşmeden var olamayacağını ifade eden Bozbey, “Dünyaya açılma, dünyayla ilişki kurma eylemini gerçekleştirirken kullandığımız dil, bizleri öteki tüm varlıklardan ayıran ve özgür kılan temel niteliktir. Yani dil, sadece düşünceyi aktaran bir ifade unsuru değil, aynı zamanda, kişinin dünyayı algılama biçimidir. Tarihe dönüp baktığımızda kendi dilini ve kendi kültürünü koruyamayan toplumların kolayca başka kültürlerin ve başka toplumların buyruğu altına girdiğini görürüz. Dil bir milletin, bir halkın kimliğidir, medeniyet seviyesinin bir göstergesidir. Biz, Nilüfer Belediyesi olarak Türkçemize sahip çıkmak için tüm olanaklarımızla çalışıyoruz. Nilüfer Belediyesi olarak, üzerimize düşeni, olanaklarımız ölçüsünde yapıyoruz ve bu konuda ısrarlı olmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.

Dil Derneği Genel Başkanı Sevgi Özel de Nilüfer Belediyesi ve Başkan Bozbey’e katkılarından dolayı teşekkür etti. Türkiye’nin önemli bir dönemden geçtiğini belirten Özel, “Artık günümüzde her kesimden insan diline geldiği gibi konuşuyor. Artık devlet adamları, sanatçılar ve toplumun önündeki insanlar bile ağzına geldiği gibi konuşuyor. Ülke ne durumdaysa Türkçe de bugün o durumda. Bugün dilimiz sürekli erozyona uğramakta. Dilimize sahip çıkmalıyız ve bunun için gençlere de büyük rol düşüyor” dedi.  

 

NAZIM’I YAZANLAR SERGİSİ FUARDA 

 

Fuar alanında Nazım’ı Yazanlar sergisi de izlenime açıldı. Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen ve Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyan “Nâzım’ı Yazanlar” sergisi Nazım Hikmet Kültürevi’nin ardından TÜYAP Bursa 15. Kitap Fuarı’nda da sanatseverlerle buluştu. Usta yazar Nâzım Hikmet’in doğumunun 115. yılında Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen “Nâzım’ı Yazanlar” sergisi zengin ve değerli içeriğiyle dikkat çekti. Geçmişten günümüze “Nâzım” etkisini ele almayı ve bu etkileri gelecek kuşaklara aktarmayı hedefleyen sergide ayrıca, Nilüfer Belediyesi’nin Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırmaları Merkezi ve İş Bankası Kültür Yayınları iş birliğiyle hazırladığı “Nâzım’ı Yazanlar” adlı kitap da katılımcılarla buluştu. Ara Güler’den Orhan Pamuk’a; Fazıl Say’dan Ayşe Kulin’e, Zülfü Livaneli’den Mehmet Aksoy’a ve Genco Erkal’a kadar sergide yer alan farklı sanat disiplinlerinde eser üreten 55 isim ile pek çok araştırmacı, akademisyen ve edebiyatçıdan oluşan toplam 121 ismin eserlerinden alıntıların yapıldığı kitapta, katılımcıların, Nâzım Hikmet ile ilişkileri üzerinden yazılan özgün biyografileri ve fotoğrafları da yer alıyor.

Fuar kapsamında daha sonra Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Nazım’ı Yazanlar’ isimli söyleşi de düzenlendi. Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç’ın moderatörlüğünü yaptığı söyleşiye gazeteci, yazar ve eleştirmen Doğan Hızlan, Nâzım Hikmet Kültür Vakfı Genel Sekreteri Yazar Turgay Fişekçi, Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Zeynep Uysal katıldı. 

 

HIZLAN: ÇOK ÖNEMLİ ÇALIŞMA


Nâzım’ı Yazanlar kitabının usta şaire toplu bir bakış ve değerlendirme sağladığı için önemli olduğunu ifade eden Doğan Hızlan, "Nâzım Hikmet gibi yıllarca saklanmış birinin çalışmalarını bir yerde toplamak önemli. Okurların aradığı görsel şıklık da var ve görsel egemenliği sağlayan bir kitap. Hem Nâzım’ın hayatını hem de onu yazanları fotoğraflarla öğrendiğiniz bir albüm olarak kütüphaneler de olması gereken bir çalışma" diye konuştu. Zeynep Uysal da proje için bir araya geldiklerinde oldukça heyecanlandıklarını söyleyerek, Nâzım Hikmet’in hayat hikayesini bir zaman tüneline yerleştirdiklerini ifade etti. Usta şairin etkili bir kişiliği olduğunu söyleyen Yazar Turgay Fişekçi de proje ve Nazım Hikmet hakkında görüşlerini dile getirdi. Söyleşi sonunda Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Bukle Erman katılımcılara plaket vererek teşekkür etti.