haber

Meclis’ten EkoKent Planı’na onay

AK Parti Grubu’nun ret oyu verdiği planla ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Mustafa Bozbey, “Bir kentin kurulmasına AK Parti karşı çıkmıştır. Hayırlı olsun,” diyerek tepki gösterdi.

 

Nilüfer Belediye Meclisi Kasım ayı toplantısını Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in başkanlığında yaptı. Konak Kültürevi’nde gerçekleştirilen meclis toplantısının en önemli maddeleri arasında yer alan Nilüfer Eko-Kent Planı, yeniden oylandı. Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, planı 9 ay bekletmesinin ardından geçtiğimiz Şubat ayında hiçbir teknik ve yasal gerekçe göstermeksizin “Mevzuat çerçevesinde yeniden değerlendirilmesi” gerektiği yönündeki kararının ardından revize edilen Nilüfer Eko-Kent Planı, Nilüfer Belediye Meclisi’nde bir kez daha görüşüldü. Yapılan oylamada AK Parti grubu planı “örnek bir çalışma” olarak nitelese de ret oyu kullandı.

 

CHP Grubu’nun oy çokluğuyla kabul edilen plan onaylanmak üzere bir kez daha Büyükşehir Belediyesi’ne gönderildi.

 

AK Parti Grubu’nun ret oyu vermesini değerlendiren Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Siyasal bakışla plan yapılmaz,” dedi. Planın büyük bir özveriyle hazırlandığını kaydeden Başkan Bozbey, planın hazırlanmasıyla birlikte bölgenin değerinin arttığını söyledi. Şeffaf belediyecilik anlayışıyla plan yapılmadan önce toplantılarla bölge halkını bilgilendirdiklerini ifade eden Bozbey, “Büyükşehir Belediyesi’ne daha önce gönderilen plan da doğruydu, şu anda revize edilmiş hali de doğru,” diyerek Nilüfer Eko-Kent Planı’nın siyasete kurban edilmek istendiğini belirtti. Nilüfer AK Parti İlçe Başkanı Celil Çolak’ın projeye başından beri destek verdiğini sözlerine ekleyen Bozbey, Çolak’ın siyasi kimlik kazanmasının ardından projeye karşı çıkmasının altını çizerek “Bunun altında siyasal bir maksat ararım sadece,” dedi.


AK Parti Grubu’nun komisyon toplantısında projeye hayırlı olsun dediğini hatırlatan Bozbey, Meclis’te ret oyu kullanılmasına şaşırmadığını dile getirerek eleştirilerde bulundu.

 

Bozbey: Biz hiçbir projeye siyasi bakmıyoruz

Nilüfer Belediyesi’nde siyasal düşüncenin yeri olmadığını söyleyen Başkan Bozbey, “Bizim literatürümüzde siyasal düşünce yoktur. Biz hiçbir projeye siyasi olarak bakmıyoruz. Biz bir kent oluşturma çabasındayız. Burada işlemeyen bir planı işler hale getireceğiz. Gerçekten yaşanabilir bir kent oluşturmanın planlamasını yapıyoruz. İnanılmaz bir çaba ve emek var burada. Onun için Büyükşehir nasıl bunu siyaseten geri gönderdiyse düzenlemeler yapılarak biz de geri gönderiyoruz. Şunu herkes bilsin haklar eşit hale getirilmiştir burada. Tüm parsellerin hakları bütünleşmiştir. Art niyetli, siyasal düşüncenin haricindeki insanlar bu planı bekliyorlar ve bir an önce uygulamaya sokulmasını istiyorlar. Bu plan kente sadece Nilüfer’in değil Bursa’nın vizyonunu değiştirecek bir anlayışa sahip bir plan. Planın sadece Nilüfer’e değil Bursa’ya hayırlı olmasını diliyorum,” şeklinde konuştu.

 

AK Parti’den Eko-Kent’e örnek proje vurgusu

AK Parti Grup sözcüsü İsmail Hakkı Kavurmacı da Eko-Kent Planı’yla ilgili çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Büyükşehir İmar Komisyonu’yla da görüşmeler yaptık. Bu projenin örnek bir proje olduğunu altını çizerek söylüyoruz. Fakat iki yüz bin kişilik bir şehrin yapılmasıyla ilgili uygulamaya geçildiğinde yüzlerce dava açılacak ve mahkeme süreciyle projenin uygulanma süreci uzayacak. Bizim bu uygulamaya başlanmadan önce hak sahiplerinin mağduriyetinin giderilmesi konusunda kaygılarımız var,” diyerek çekincelerini dile getirdi.

 

İsmail Hakkı Kavurmacı’nın eleştirilerine cevap veren CHP Grup sözcüsü Turgay Erdem de Eko-Kent Planı’nın 21.-22. yüzyıla ışık tutacak bir vizyon projesi olduğunu vurgulayarak, “Bu bölge 10-15 yılın sonunda Nilüfer’in merkezi olacak durumda. Hep birlikte göğüs gererek yapacağımız bir plan olmalı. Burada hiçbir vatandaşın hak kaybı olmayacak. Vatandaşların buradaki güvencesi Nilüfer Belediyesi’dir,” diye konuştu. 

 

Meclis’te tarihi imza

Nilüfer Belediye Meclisi’nin bir diğer önemli gündem maddesi de Nilüfer Belediyesi Yeni Hizmet Binası’na isim verilmesi idi. Nilüfer Belediyesi tarafından başlatılan kampanya kapsamında vatandaşların karar verdiği isim Nilüfer Belediye Meclisi’nde onaylandı. CHP ve AK Parti gruplarının oy birliğiyle alınan karar doğrultusunda Nilüfer Belediyesi Yeni Hizmet Binası’nın adı ‘Nilüfer Belediyesi Halk Evi’ oldu. Belediye önünde bulunan meydan ‘Cumhuriyet Meydanı’ adını alırken meydanda bulunan havuza da ‘Nilüfer Havuzu’ ismi verildi. Bozbey, “Uzun yıllar Nilüferlilere hizmet verecek olan binaya ‘Halk Evi’ adının verilmesi için imza atan tüm meclis üyelerine teşekkür ediyorum,” dedi.

 

Meclis toplantısında Başkan Bozbey,  Eski Başbakan Bülent Ecevit’in ölüm yıldönümü olduğunu da hatırlatarak saygıyla andıklarını kaydetti.

 

Eko-Kent Projesi

Yaklaşık 213 bin kişiyi kapsayacak projenin planları Prof. Dr. Hüseyin Kaptan tarafından iki yılda hazırlandı. Büyükşehir Belediyesi, Uludağ Üniversitesi, Meslek Odaları, Kent Konseyi Mahalle Komitelerinin görüşleri alınarak ve Nilüfer Belediyesi’nin ilgili birimlerinin de katılımıyla, şeffaflık ilkesi içerisinde hazırlanan proje, Bursa’da ilk olma özelliği taşıyor.

 

Hızlı bir gelişim ve dönüşüm yaşayan Bursa’da, konut ve diğer hizmet ihtiyaçlarını karşılamak, doğa ve topografya ile uyum içinde, sağlıklı, güvenli ve yüksek kalitede bir kentsel yaşam çevresi sağlamak amacıyla tasarlanan proje, ekolojik değerleri koruyarak geleceğe yön verme özelliğini taşıyor.

 

Plan çalışmasında Eko-Kent kavramı çerçevesinde, temel olarak projenin güçlü bir kimliğe sahip olması ve hayat ile doğanın ile iç içe olması hedefleniyor. Kademeli kat yükseklikleriyle topografyaya uyum sağlanan proje; yeşil alanları, güvenli ve rahat yürüyüş yollarıyla, caddeleri, açık alanları, ticari üniteleri, spor alanları, parkları, göleti, ormanı, sosyal-kültürel alanlarıyla tüm gereksinimleri karşılayacak.