haber

Mehmet H. Doğan Ödülü’ne Hasan Turgut değer görüldü

Nilüfer Belediyesi’nin 8’incisini düzenlediği Mehmet H. Doğan Ödülü’ne, Hasan Turgut'un, “Araziyi Düzleştirmek: Gülten Akın Şiirinde Ortaklığın İnşası” adlı kitabı, jürinin oy birliği ile değer görüldü. 

 

Nilüfer Belediyesi’nin Türk şiirine büyük katkıda bulunan Mehmet H. Doğan adına düzenlediği eleştiri ödülü, bu yıl 8’inci kez gerçekleşti. Asuman Susam, Gültekin Emre, Haydar Ergülen, Metin Celâl, Nilay Özer, Orhan Alkaya ve Orhan Tekelioğlu'ndan oluşan jüri değerlendirmede bulundu.
Jüri, yaptığı sonuç açıklamasında şu ifadelere yer verdi:  “Araziyi Düzleştirmek- Gülten Akın Şiirinde Ortaklığın İnşası” yapıtı, çağdaş şiirimizin en önemli şairlerinden Gülten Akın’ın şiirini yeni kavramlarla düşünmeye açıklığı, bu şiir toplamının nispeten daha az ve indirgemeci, kalıp yaklaşımlarla irdelenen orta dönemini odağına alması, tematik açıdan ‘eşitlik’ ve ‘ortaklık’ arayışı bağlamlarıyla, bu dönemi yeniden düşünmeye daveti  ve buna  dair derin ve geniş açılı eleştiri çabası, bu eleştirel çabayı  ‘keşif’  ve ‘melez’ dönemleriyle ilmekleyerek bütüncül bir anlamlandırmaya erdirmesi, metinlere yönelik yaklaşımında yöntemli eleştirinin ilkelerine ve dile dair özeni, eleştirinin edebiyat tarihi ile olan doğrudan bağını gözeten tutumu nedeniyle Hasan Turgut, Mehmet H. Doğan Ödülü’ne oy birliği ile değer görülmüştür.”