haber

Müfettiş’in izlenemeyen büyüsü bu sergide

5. Nilüfer Tiyatro Festivali, oyunların yanı sıra, farklı bir sergiye de sahne oluyor. Yalçın Savuran’ın “Yüzde Yüz Persona Müfettiş” isimli sergisi Nâzım Hikmet Kültürevi Yeraltı Galerisi’nde izlenime açıldı.Serginin açılışına Nilüfer Belediyesi Meclis üyesi Aysel Okumuş ve çok sayıda sanatsever katıldı.

 

Yüzde Yüz Persona Müfettiş Sergisi, Savuran’ın 2004 yılında, bugün artık var olmayan Devlet Tiyatroları Taksim Sahnesi’nde Müge Gürman'ın sahneye koyduğu Gogol’un Müfettiş adlı oyununun hazırlık çalışmalarını ve izlenemeyenin büyüsünü aktardığı fotoğraflarından oluşuyor. Yalçın Savuran, adeta bir röntgen çeker gibi oyuncuların yüzlerindeki ifadeyi, jesti, bakışı, beklenmedik bir duyguyu, seyircinin hiç tanık olmadığı anlarınıobjektifin süzgecinden geçirerek sanatsevere yansıtıyor. Çetin Tekindor, Bülent Emin Yarar, Zerrin Tekindor, Yetkin Dikinciler, Atilla Şendil gibi pekçok usta oyuncunun fotoğraflarından oluşan serginin
Konsept tasarımları Esra Tözün'e ait.

 

Savuran, bu süreci “Personayı çekerken, altındaki katmana nasıl ulaşırım düşüncesinin beni etkilemesine izin veriyordum” sözleriyle anlattı.

 

Büyük ilgi gören sergi 27 Nisan’a kadar Nâzım Hikmet Kültürevi Yeraltı Galerisi’nde izlenime açık kalacak.