haber

Müge İplikçi okurlarıyla buluştu

Nilüfer Akkılıç Kütüphanesi’nde Dilbilimci yazar Hakan Akdoğan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşide, Müge İplikçi okuyucularıyla deneyimlerini paylaştı. Özellikle kadınların çağımızdaki konum ve ilişkilerini ele aldığı öyküleriyle tanınan yazar Müge İplikçi, “Yazar yazarken keyif almalıdır” diyerek edebiyatı bir bütünlük sanatı olarak tanımladı. Müge İplikçi, “Edebiyat bir bütünlüktür, matematiksel bir hesaptır aynı zamanda. Karakterde gördüğünüz çelişkiyi, o bütünselliği, o matematiği, o analitikliği ile de keşfetme şansınız artacaktır. Peki bu neye katkı sağlayacaktır, okurken keyif almanıza. Yazar yazaken keyif almalıdır,” dedi.

Yazmaya yeni başlayanlara da tavsiyelerde bulunan Müge İplikçi, karakter oluşumunda mekanın önemine dikkat çekti. İplikçi, “Genç arkadaşlarıma ilk etapta gidin sevdiğiniz bir mekanda dolaşın, orayı koklayın, bütün hislerinizle algılamaya çalışın ve sonra gelip bir karakter oluşturun. Bu karakter öyle bir karakter olsun ki okura hissettirmeden dokunun. O mekan ona çarpsın. Ancak dikkatli bir gözlemci sizin gösterdiğiniz çabayı gösterdiği an da bunu keşfetsin. Mekanın, karakterin gelişiminde çok etkili rolü olduğuna inananlardanım. Zaman zaman yazdığım metinlerde bazen mekan karakterin kendisi olabiliyor. O kadar iç içe geçmiş oluyor ki bu bana büyük bir heyecan veriyor,” şeklinde konuştu.

Ebeveynlere de uyarılarda bulunan Müge İplikçi, edebiyatın insanlar arasında köprüler kurduğunu söyledi. İplikçi, “ Özellikle edebiyat alanının çok farklı seslerin, farklı biçimlerde insanlara köprüler kurduğunu görmeleri gerekiyor. Sonrasında çocuklarıyla birlikte okumanın keyfini tartışmaları gerekiyor. Yani ebeveynler aslında birer ayna. Bütün bir akşam televizyon karşına geçtikleri zaman rol model özelliklerini çocuklarına çok ters bir şekilde yansıtıyorlar,” diye konuştu.

Okurlarının yoğun ilgi gösterdiği söyleşiye Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de katıldı. Başkan Bozbey yazara plaket vererek teşekkür etti.

Gün içinde çocuk okurlarıyla da buluşan İplikçi çocukların edebiyat ve yazarlıkla ilgili sorularını yanıtladı. Çocuklarla “Saklambaç” adlı kitabı hakkında konuşan Müge İplikçi, çocuklara tavsiyelerde de bulundu.