haber

Nilüfer Belediye Meclisi “Kadına şiddete hayır” dedi

Nilüfer Belediye Meclisi toplantısına Dünya Kadınlar Günü damgasını vurdu. Belediye Meclisi üyeleri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle toplantıya siyah kıyafetlerle geldi. Meclis’te gündeme geçilmeden önce de Kadınlar Günü’ne ilişkin mesajlar verildi.

Nilüfer Belediye Meclisi’nin CHP’li erkek üyeleri Turgay Erdem, Adil Kayaoğlu, Kemal İvgen, Zekeriye Işık, Atakan Çorbacı, Ali Kızılkaya,  Ferhat Yıldırım, Mustafa Öztürk kürsüye çıkarak Türkiye’de kadınlara uygulanan şiddet, taciz, tecavüz ve ayrımcılığa,  çocuk yaşta gelinlere yönelik çarpıcı rakamlara dikkat çektiler.

2014 yılında 109 kadın ve kız çocuğuna tecavüz edildiği ve tecavüze uğrayan her 3 kişiden birinin 12 – 27 yaş aralığındaki çocuklar ve gençler olduğuna dikkat çekilen konuşmalarda, kadın erkek fırsat eşitliği ve siyasette kadının durumuna ilişkin de tablo gözler önüne serilerek, Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan cinsiyet eşitliği raporunda yer alan “Türkiye, 142 ülke arasında 125’incidir” ifadesine vurgu yapıldı.

Belediye Meclisi’nin CHP’li üyeleri,  kadınların eğitimine ilişkin de kara tabloya dikkat çektiler. 2013 TÜİK verilerine göre Türkiye’de okuma yazma bilmeyenlerin nüfusa oranının erkeklerde yüzde 1.4 iken, bu oranın kadınlarda yüzde 7 olduğu, bunun da 5 milyondan fazla kadının okuma yazma bilmediği anlamına geldiği belirtildi.

 “Kadınlar hayatta kalma mücadelesi veriyor”

Meclis üyelerinin bir kez daha gözler önüne serdiği rakamlarla dikkat çeken Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de Türkiye’de kadına verilen değerin bu olmaması gerektiğini söyledi. 8 Mart’ın dünya kadınları için bir hak mücadelesi günü olduğunu belirten Bozbey,  “Bugün Özgecan Aslan cinayetinin ardından bir kez daha anlıyoruz ki, kadınların sorunu yalnızca hak arama değil, aynı zamanda hayatta kalma mücadelesidir”  diye konuştu.

Türkiye'de her 10 kadından 4'ünün şiddete maruz kaldığını,  sadece 2014’te, 109 kadın ve kız çocuğuna tecavüz edildiğini ya da tecavüz girişiminde bulunulduğunu söyleyen Bozbey, “2014’te erkekler, 281 kadını namus, kıskançlık, cinayet cinsel saldırı gibi akıl almaz nedenlerle öldürdü. Artık bu cinnete bir dur diyelim, ne Güldünyalar, ne Özgecanlar bu kadar anlamsızca elimizden kayıp gitmesin. Kadınların şiddetten arındığı, kadın erkek eşitliğinin, anayasal güvence altına alındığı, sınıfsız, sömürüsüz, savaşsız, barış içinde bir Dünya ve Türkiye için susmayan, korkmayan, direnen kadınların sesini duyalım” diyerek herkese çağrıda bulundu.

“Siyasette kadına yer verilmeli”

Siyasette de kadınlara daha fazla yer verilmesi gerektiğini belirten Bozbey “Nilüfer’de ben dâhil 38 Meclis üyesi arkadaşımızın 11’i kadın. Yani yüzde 29 ki, Türkiye ortalamasının üzerinde ama bu da yeterli değil Nüfusun yarısını erkekler, yarısını da kadınlar oluşturuyorsa temsil adaleti de yine aynı oranlarda yerel yönetimlerde ya da TBMM’de bulunmakla sağlanır” diye konuştu.

Kadın Dernekleri Yerleşkesi’ne onay

Meclis toplantısında Kadınlar Günü öncesinde kadınlar için önemli bir karar da alındı. Nilüfer Belediyesi’nin Konak Mahallesi’nde yaptıracağı Kadın Dernekleri Yerleşkesi için oy birliği ile karar çıktı. Hayata geçirilecek projeyle tüm kadın dernekleri tek çatı altında toplanacak. Burada kadınlara yönelik eğitimler ve etkinlikler düzenlenecek.