haber

Nilüfer Belediyesi Bursa’nın tarihine ışık tutuyor

Kentteki tarihin gün yüzüne çıkması için çalışmalarını artırarak sürdüren Nilüfer Belediyesi, tarih bilincinin gelişip yaygınlaştırılmasını sağlayacak yeni etkinlikler düzenlemeye hazırlanıyor. Tarih Vakfı ile yapılan iş birliği sonucunda düzenlenecek etkinliklerle kente değer katanlar, sosyal yaşam, spor ve siyaset gibi konularda geçmişe ışık tutulacak. Nilüfer Belediyesi Halk Evi’nde düzenlenen basın toplantısında Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Tarih Buluşmaları’nın detayları hakkında bilgi verdi.


Tarih bilincini yaymak ve tarihi mirası gelecek kuşaklara aktarmak açısından anlamlı bir adım attıklarının altını çizen Bozbey, “Bundan böyle her ay, Tarih Vakfı iş birliğiyle düzenlenecek söyleşilerle geçmişimizin perdesini aralayacağız. Hatta umuyorum ki bazı konularda sımsıkı kapalı olan bu perdeleri iyice açarak gerçeklere ulaşma olanağını da bulacağız. Her geçen gün koleksiyonunu zenginleştirmeye çalışan kütüphanelerimiz tarihi araştırmalarla hem bu kentin hem de Türkiye'nin kültürüne katkı sağlamayı hedeflemektedir. Bu yüzden, kentimizi ve ülkemizi ilgilendiren tarihi araştırmaları halkla buluşturmak adına, Tarih Vakfı ile ortak çalışmalara başladık. 2017 - 2018 etkinlik sezonunda Tarih Vakfı iş birliği ile 6 etkinlik planladık. Bu etkinliklerde katılımcılara, Tarih Vakfı kitaplarını da dağıtacağız” dedi.


İlk söyleşide Zeki Müren ele alınacak
Başkan Mustafa Bozbey, Tarih Buluşmaları başlığıyla gerçekleştirilecek söyleşilerin ilkinde, Bursa’nın yetiştirdiği en önemli sanatçılardan biri olan Zeki Müren’in ele alacağını belirtti.  “Bir Muhabbet Kuşu Zeki Müren” başlıklı bu söyleşinin 31 Ekim Salı günü, saat 19.00’da Nâzım Hikmet Kültürevi’nde gerçekleştirileceğini kaydeden Bozbey şöyle devam etti: “ Zeki Müren’in sihrini anlamak isteyen ve bu yolla hızlı bir toplumsal dönüşüm sürecinin karmaşaları konusunda da soru işaretlerini azaltmak isteyen herkesi bu söyleşiye davet ediyorum. Uzman akademisyenlerin ve araştırmacıların konuk olacağı Tarih Buluşmaları’nda bu yıl işçilerin sınıf olma tarihi,  Türkiye ve Bursa’da futbol tarihi gibi konular ele alınacak” dedi.


“İşçi, demokrasi ve kadın sorunları ele alınacak”
Basın toplantısında konuşan Tarih Vakfı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Ö. Alkan da Nilüfer Belediyesi’nin kültür çalışmalarına önem verdiğinin altını çizerek, “Nilüfer Belediyesi ile Tarih Vakfı’nın ilişkisi gündeme geldiğinde hiç tereddüt etmedim. Nilüfer Belediyesi benim uzaktan izlediğim bir belediye. İş yapan, sanata, emeğe, kültüre değer veren bir belediye. Nilüfer Belediyesi’nin bir ilçe belediyesi olmasına rağmen büyükşehir belediyesini aşan derecede kültüre, sanata, bilime, müziğe verdiği değeri bildiğim için iş birliği yapabiliriz diye düşündüm. Bu konuda hiç tereddüdüm olmadı.

Buradaki ilk etkinliğimiz gündeme geldiğinde Zeki Müren’i önerdik. Çünkü Zeki Müren üzerine ilk akademik çalışma bizim vakfımızdan çıktı. Başlıkları belirlemek bizim için çok kolay oldu. Bunları işlemek gerekir. İşçi, demokrasi, kadın meselesini işlemek gerekir. Bunların hepsi bir başlık oldu. Ama tarih demek asık suratlı ciddi yapılacak işler değil. Bir muhabbet kuşu Zeki Müren gibi, futbol tarihi gibi, mizah gibi etkinlikleri de bunların yanı sıra tasarlamış olduk. Bu iş birliği bizim için önem taşıyor. Çok verimli bir iş birliği olacak ve iki kurum da karşılıklı olarak birbirine değer katacak” ifadelerini kullandı. Uzman akademisyenlerin ve araştırmacıların konuk olacağı “Tarih Buluşmaları” kapsamında 9 Ocak Salı günü  “İşçilerin Sınıf olma tarihi”,  6 Şubat Salı günü “Türkiye ve Bursa’da futbol tarihi”, 6 Mart Salı günü “Kadın hareketinin saklı tarihi”, 7 Mayıs Pazartesi günü “Osmanlı’dan günümüze darbelerin tarihi” ile 8 Mayıs Salı günü “Türkiye’de mizah ve muhalefet” gibi konular ele alınacak.