haber

Nilüfer Belediyesi’nden Bursa’nın Nâzım'ı Belgeseli

Nâzım'ın 11 yıllık Bursa hapisliğini anlatan Bursa’nın Nâzım'ı belgeselini sevenleriyle buluşturmaya hazırlanan Nilüfer Belediyesi, şair için Türkiye tarihinde ilk kez kişisel pul da çıkarıyor. Çağdaş Türk Edebiyatı’nın en önemli isimlerinden, büyük ozan Nâzım Hikmet’in doğumunun 114. yılında Nilüfer’de çok anlamlı etkinlikler düzenlenecek. Nilüfer Belediyesi şiirin ustası için Türkiye’de ilklere imza atmaya hazırlanıyor. Dünya şairi Nâzım Hikmet, 14 Ocak günü düzenlenecek anlamlı etkinliklerle anılacak.


Nâzım Hikmet Kültürevi’ndeki etkinlik, saat 18.00’de ‘Yapraklara Dallara’ isimli serginin açılışı ile başlayacak. Sergide Nâzım Hikmet’in Bursa Cezaevi’nde kaldığı yıllarda ürettiği yüzlerce şiirden seçkiler yer alacak. Nâzım Hikmet Vakfı Genel Sekreteri şair-yazar Turgay Fişekçi, Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Araştırmaları Merkezi Müdürü Yazar Prof. Dr. Murat Gülsoy ile Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Zeynep Uysal, PEN Uluslararası Yazarlar Derneği İkinci Başkanı şair-yazar Halil İbrahim Özcan ve Nâzım Hikmet ile hapis yatan Ressam İbrahim Balaban, Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu üyeleri, Edebiyatçılar Derneği Genel Başkanı şair Gökhan Cengiz gibi isimlerin katılacağı etkinlikte Nilüfer Belediyesi tarafından hazırlanan Bursa’nın Nâzım'ı isimli belgesel ilk kez izlenime sunulacak.


Asılsız iddialar sonucunda aldığı 13 yıllık hapis cezasının 11 yılını Bursa’da geçiren Nâzım Hikmet’in yaşamındaki bu dönem, Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç’ın ‘Nâzım’ın Bursa Yılları’ adlı eserinden yola çıkılarak hazırlanan Bursa’nın Nâzım'ı belgeseline taşındı. Hazırlanması 5 yıl süren belgeselin dünya prömiyeri 14 Ocak’ta Nâzım Hikmet Kültürevi’nde yapılacak.


Hapisliği süresince Bursa Cezaevi’ni bir okula dönüştürerek çeşitli nedenlerden hüküm giymiş mahkûmların öğretmeni olan Nâzım’ın yaşamındaki bu çok özel anlar, M. Sadık Aslankara tarafından hazırlanan belgesele yansıdı. Bursa’nın Nâzım'ı belgeselinde Nâzım'ın 11 yıllık Bursa hapisliği süresince yanında olan insanların, tanıkların röportaj, anı ve belgelerine yer veriliyor.


Türkiye tarihinde ilk Nâzım Hikmet pulu

Nilüfer Belediyesi dünya şairinin 114. doğum yılında bir başka ilke daha imza atacak. Nâzım Hikmet’in mücadeleyle geçen hayatı ve eşsiz edebi kişiliğinin bir kez daha hatırlanması amacıyla Nilüfer Belediyesi, PTT işbirliğiyle Türkiye tarihinde Nâzım Hikmet adına ilk kişisel pulu çıkarıyor. Hazırlanan bu çok özel pul ve ilk gün zarfları 14 Ocak Perşembe günü Nâzım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenecek gecede konuklara armağan edilecek.


 Hasan Yükselir’den ‘Sevdan Ateşten Bir Gömlek’

Gece, Hasan Yükselir’in ‘Sevda Ateşten Bir Gömlek’ isimli konseriyle son bulacak. ‘Sevda Ateşten Bir Gömlek’ Nâzım Şarkıları Müzikali’ni,  hapishane koşullarında bile politik mücadeleyi sanatsal yaratıma dönüştüren bu büyük şairin, yaşamı boyunca yakasını bırakmayan aşk ve ayrılıklarını konu alan şiirlerinden, Hasan Yükselir’in bestelediği  eserler oluşturuyor.