haber

Nilüfer Belediyesi’nden çiftçiye destek

Tarımın ve çiftçinin gelişmesini önemseyen ve bu yönde projeler geliştiren Nilüfer Belediyesi, bünyesindeki Nilüfer Tarımsal Analiz Laboratuvarı’nda çiftçilerin topraklarını ücretsiz analiz etti. Analiz sonuçları teslim edilen çiftçilere bu konuda bilgilendirme de yapıldı.


Türkiye’nin kendi kendine yeten bir ülke olması için çalışmalarını sürdüren ve yerel kalkınmaya önem veren Nilüfer Belediyesi, çiftçilere desteğini sürdürüyor. Bu amaçla 27 Mart’ta kurulan ve 11 Nisan’da yetki belgesini alarak, hizmet vermeye başlayan Nilüfer Tarımsal Analiz Laboratuvarı’nda toprak, bitki, sulama suyu ve yetiştirme ortamlarının analizlerinde yetkili olarak çalışmalarına başladı.  
Nilüfer Belediyesi, Fusilli Projesi çerçevesinde Nilüfer Ziraat Odası ile iş birliği yaparak çiftçilere bir kereye mahsus olmak üzere ücretsiz analiz yaptı.  Ağırlıklı olarak zeytin ve incir bahçeleri olmak üzere toplam 16 kırsal mahalleden 405 arazide ücretsiz analizler gerçekleştirildi.  Elde edilen sonuçlar da raporlanarak çiftçilere verildi. Çatalağıl Mahallesi’nde topraklarına analiz yaptıran 22 çiftçiye analiz sonuçlarını, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem bizzat verdi. 

Nilüfer Tarımsal Analiz Laboratuvarı’nda çalışmalara Mart ayında başladıklarını ve 11 Nisan tarihinde de yetki belgesini aldıklarını belirten Başkan Erdem, “'Laboratuvarımızda 3 ziraat mühendisi çalışıyor. Burada toprak, bitki ve sulama suyu analizleri ile beraber yetiştirilen ürünlerle ilgili de çalışmalar yapılıyor.  Analizler sonucunda çiftçilerin tarlada daha az gübre kullanması gerekiyorsa bunu öğreniyorlar. Böylece bu tahliller hem verimliliğin artmasına katkıda bulunacak hem de maliyetleri düşürecek.  Çiftçinin daha çok kazanç sağlaması ve tarımsal faaliyetlerini bilimsel veriler çerçevesinde yürütmesi en büyük isteğimiz” dedi. 

Bu analizlerin Fusilli Projesi çerçevesinde bir defaya mahsus ücretsiz yapıldığını anlatan Erdem, “Nilüfer Ziraat Odası’nın katkılarıyla çiftçilerimizi belirledik ilk tahlilleri ücretsiz yaptık. Bundan sonra çiftçi belgesi olanlar başvuru yaptığında tahlilleri yüzde 25 indirimli yapacağız. Kamu kurumlarına da yüzde 15 indirim uygulayacağız. Her yıl özel seçilen ürünlerin de ücretsiz analizlerini yaparak vatandaşlarımızı bilgilendireceğiz” diye konuştu.

Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey de girdi maliyetlerini aşağı çekmek için çalıştıklarını ifade ederek, “Bunun en başında gübre geliyor. Gübrenin doğru kullanılması çok önemli. Bu tahliller bu anlamda önem kazanıyor. Her yerde laboratuarlar var ama buralara çiftçimizi çekemiyoruz. Belediye Başkanı Turgay Erdem’e rica ettik ve özellikle zeytin bahçelerinden topraklar alınarak ücretsiz analizleri yapıldı. Çiftçi dağıtılan raporlara bakarak gereksiz yere fosfor ya da potasyum atmayacak. Hangi elemente ihtiyaç varsa çiftçi onu kullanacak” dedi.

Tahlil sonuçlarını Başkan Erdem’den alan çiftçilere, Nilüfer Tarımsal Analiz Laboratuarı Sorumlu Müdürü Dr. Saliha Dorak da analiz sonuçları ile ilgili bilgilendirme yaptı.