haber

Nilüfer’de 100 bin kişi “Cumhuriyetimiz değerlidir” dedi

Nilüfer’de on binler 10. yıl ruhuyla geleceğe yürüdü. Nilüfer Belediyesi’nin 2006 yılından bu yana düzenlediği Cumhuriyet yürüyüşleri bu yıl 10. yıl ruhuyla gerçekleşti. Cumhuriyet’in kuruluşunun ardından en kapsamlı kutlamaların yapıldığı 1933 yılındaki görüntüler, Nilüfer’deki kutlamalarda bir kez daha canlandırıldı.


“10. Yıl Ruhuyla Geleceğe Yürüyoruz” sloganıyla düzenlenen yürüyüş için FSM Bulvarı dönem süslemeleri ile donatıldı. 10. yıl kutlamalarında yer alan taklar caddeyi süsledi. Yürüyüşte 3 bin kişi, dönem kostümleri ile yer alarak herkese 10. yıl coşkusunu yaşattı. Ayrıca atlı süvariler, izciler, bando takımı ve dönem arabası da yürüyüşte yer alarak herkese görsel bir şölen yaşattı.

 

Geleceğe yürüdüler

FSM Bulvarı Acıbadem Kavşağı’ndan başlayan yürüyüşe Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, eşi Seden Bozbey, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, CHP Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Erkan Aydın, Orhan Sarıbal, Nilüfer Belediyesi Meclis Üyeleri, CHP Bursa İl Başkanı Şadi Özdemir, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Mehmet Turan Tansal, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de katıldı. FSM Bulvarı’nı dolduran 100 bin kişi, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bir ülkeyi yeniden yarattığı, Dünya ve Türk tarihinin en önemli başarılarından biri olan Cumhuriyet'in 93. yılını hep beraber marşlar eşliğinde yürüyerek kutladı. Marşlara eşlik eden, zaman zaman alkışlar eşliğinde sloganlar atan halk coşku içinde FSM Bulvarı’nda yürüdü.

 

Büyük ilgi gören yürüyüşün belgeseli için de ünlü yönetmen Özcan Alper tarafından profesyonel bir ekiple çekim yapıldı. 3 bin kişinin kostümlerle katıldığı yürüyüş boyunca ekibin çekimleri sürdü. Yürüyüş FSM Bulvarı’ndaki Hastane Alanı’nda sona erdi. Burada toplanan binlerce kişi önce başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerin anısına saygı duruşunda bulundu ardından da hep birlikte Cumhuriyet Orkestrası eşliğinde İstiklal Marşı’nı okudu. Ünlü sunucu Ali İhsan Varol’un sunduğu programda Nilüfer Halk Dansları Topluluğu‘nun “Çanakkale Destanı-Bu bir Savaş Değil Barış Öyküsüdür” isimli gösterisi coşkuyu zirveye çıkardı.

 

Bozbey: 10’uncu yıl ruhuyla buradayız

Hastane Alanı’nda kurulan sahnede halka seslenen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, en büyük bayram olan Cumhuriyet Bayramı’nda bir kez daha herkesle birlikte olmanın heyecanını yaşadığını söyledi. Bozbey şöyle konuştu: “10’uncu yıl ruhuyla, buradayız. Fidanlarımızla, çınarlarımızla buradayız. Haramilerin saltanatına karşı buradayız. Tüm canlıların hakkını korumak, suyu yudum yudum içerek, kirletmemek için buradayız. Adalet için buradayız. Barış için buradayız. Değerini bildiğimizi göstermek için buradayız. Cumhuriyetimiz değerlidir, onun için buradayız. Milletimin doğum günüdür bugün, Cumhuriyetimin doğum günüdür bugün.”

 

“Cumhuriyeti sonsuza dek yaşatacağız”

Cumhuriyet’i korumaya, sonsuza kadar yaşatmaya devam edeceklerini belirten Başkan Bozbey, konuşmasına şöyle devam etti: “Çünkü Cumhuriyetimiz annedir Bizleri bütün nimetleriyle karşılıksız kuşatır. Cumhuriyetimiz babadır. Tüm kurul ve kurallarıyla bizleri geleceğe taşır. Cumhuriyetimiz çocuktur. Emek ister, yürek ister, her daim korunmak için tetikte olmayı ister. Cumhuriyetimiz büyüktür Bu vatan üzerindeki herkesi koruyacak kadar büyük. Cumhuriyetimiz demokrasidir, barıştır, kardeşliktir, sevgidir, paylaşmaktır; Cumhuriyetimiz, varlık sebebimiz, her şeyimizdir. Bize düşen, onu, bu topraklarda doğan her evladımıza anlatmak, Cumhuriyetimizi tüm değerleriyle geleceğe taşımaktır. Haramilerin saltanatına inat, emperyalist güçlerin oyunlarına inat; terörün, teröristlerin, teröre destek verenlerin kahpeliklerine inat; bize düşen Cumhuriyetimizi koruyup kollamaktır. O’nu yaralamak isteyenlere inat, O’nu yok etmek isteyenlere inat, demokrasiye darbe vurmaya kalkışanlara inat; Bize düşen, Cumhuriyetimizi koruyup kollamaktır. Bizler Atatürk devrimlerinin ve Cumhuriyetin sahibi, bekçisiyiz.”

 

Cumhuriyetimiz değerlidir diyen Başkan Bozbey, alanı dolduran herkesi Cumhuriyete sahip çıkmaya davet etti. Bozbey, “Atamıza söz verdik, şehitlerimize söz verdik, Cumhuriyet’i onlar kurdu; ebediyete dek yaşatacak olan bizleriz. Birinci vazifemizi unutmadık, unutmayacağız. Atamızı, ilke ve devrimlerini sonsuza dek yaşatacağız, söz veriyoruz Atam sana” diyerek konuşmasını alkışlar eşliğinde tamamladı.

 

Başkan Mustafa Bozbey’in konuşmasının ardından sahnede Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün görüntüsü hologram teknolojisi kullanılarak yansıtıldı. Görüntünün sahneye yansımasıyla Ulu Önder Atatürk, 10. yıl konuşması ile alanda toplanan halka seslendi. Ata’nın 10. yıl konuşmasının ardından Cumhuriyet Orkestrası eşliğinde 10. Yıl Marşı hep birlikte söylendi. Program Başkan Mustafa Bozbey’in eşi Seden Bozbey ve çocuklarla birlikte sahneden halka karanfil atmasıyla sona erdi.

 

İnteraktif Sergi açıldı

Sahnede programın ardından Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediyesi Meclis Üyeleri ile birlikte Cumhuriyetin Değerleri konulu interaktif sergiyi açtı.  İnteraktif sergide Osmanlı’dan Ulus Devlete, Toplumsal Dönüşüm, Entegrasyon, Gençliğe Hitabe ve Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in mesajının olduğu videolar yer alıyor. Sergi bir hafta boyunca Hastane Alanı’nda izlenime açık kalacak.

 

Cumhuriyet Bayramı’na özel gazete

Nilüfer Belediyesi Cumhuriyet’in 93’üncü yılında özel bir gazete de çıkardı. Cumhuriyet yürüyüşü sırasında dönem kıyafetleri giyen gazeteci çocuklar tarafından halka dağıtılan gazete, 1933’lü yılların tarzı ve grafikleriyle hazırlandı. Cumhuriyetin Değerleri adıyla çıkan gazetede, Türkiye’nin dört bir yanından farklı kesimlerden vatandaşın, nasıl bir Cumhuriyet hayal ettiklerine ilişkin yazıları yer alıyor. Ayrıca 10. yıl kutlamalarının yapıldığı dönemde basında çıkan haberler de gazetede okurla buluştu.