Her yıl renkli ve coşkulu 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı yürüyüşüne ev sahipliği yapan Nilüfer, bu kez Soma’daki maden faciası nedeniyle sessiz bir etkinliğe sahne oldu. Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen yürüyüş binlerce kişinin sessiz çığlığına dönüştü.

Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nda düzenlenen yürüyüşe Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP Bursa Milletvekilleri Turhan Tayan,  Sena Kaleli, CHP Eski Milletvekili Kemal Demirel,  CHP Bursa İl Başkanı Metin Çelik, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin, Belediye Başkan Yardımcıları Adil Kayaoğlu, Ahmet Çakıcı, Bukle Erman, Meclis üyeleri ve binlerce yurttaş katıldı.

Nilüfer Kent Konseyi’nde başlayan yürüyüşte müzik yayını yapılmadı, slogan, alkış gibi yüksek sesli ifadelere yer verilmedi. Hastane Meydanı’na kadar devam eden yürüyüşe katılanlar siyah tişört giyerek sadece Nilüfer Belediyesi tarafından dağıtılan Atatürk resimlerini taşıdı. Ayrıca göğüslerde “Yine Gelecek İçin Yürüyoruz Ancak Bu Sefer Soma’nın Acısıyla Sessizce Yürüyoruz” yazılı rozetler yer aldı. Yürüyüşe katılan pek çok yurttaşın Soma’daki faciayı simgeleyen baret taktıkları görüldü. Kortejin başında Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi Kumpanya Tayfası, Soma’daki maden işçilerini simgelemek amacıyla yüksek tahta ayaklar üzerinde baretlerle yürüdü.

Kumpanya Topluluğu, Hastane Meydanı’na ulaştığında da Soma’da madenci-işveren ilişkisini anlatan kısa bir oyun sergiledi. Faciadan işverenin sorumlu tutulduğu oyun “Uyanın” pankartı açılarak sona erdi.

Yürüyüşün ardından Hastane Meydanı’nda düzenlenen törende Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve hayatını kaybeden maden işçilerinin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ardından İstiklâl Marşı okundu.

Binlerce yurttaşa seslenmek için kırmızı baretle kürsüye çıkan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yurttaşların alkışta bulunmamasını rica etti. Bozbey, Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 95’inci yılının kutlandığını hatırlatarak bu yılki törenin Soma’daki facia nedeniyle buruk geçtiğini söyledi. Nilüfer’deki yürüyüşün sessiz çığlığa dönüştüğünü kaydeden Başkan Bozbey bu çığlığın tüm Türkiye’de yankı bulacağını belirtti. Ulusumuzun 19 Mayıs Gençlik Spor Bayramı’nı kutlayan Bozbey şöyle konuştu: “Bu yıl 19 Mayıs’ı buruk kutluyoruz. Kimilerine göre kaza, kimilerine göre birilerinin davetiye çıkardığı facia nedeniyle içimiz yanıyor. Acı içindeyiz. Sadece Türk Ulusu değil tüm dünya insanları ayakta. Üzgünüm ki; bir madende kaç kişinin öldüğünü, kaç kişinin yaralandığını sayamadığımız söyleniyor yazıklar olsun bize. Çünkü işçi yakınlarının, görgü tanıklarının ifadeleriyle resmi açıklamalar birbirini tutmuyor. Çok üzgünüm. Demokratik bir ülkede yaşıyoruz. Her şey açık ve şeffaf olmalı Bundan sonra ölen maden işçilerinin yakınlarına ve çocuklarına sahip çıkmalıyız. Türkiye olarak bunu yapmak zorundayız” Başkan Bozbey, faciadan sonra sessiz bir çığlığın gerektiğini, bu çığlığın da Nilüfer’deki 19 Mayıs yürüyüşüyle yükseldiğini kaydetti. Bozbey sözlerini “Bu sessiz çığlığı yaratan sizleri, bir avuç kömür için bir ömür verenleri selamlıyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Nilüfer’de sessiz başlayan 19 Mayıs yürüyüşü yine sessizce sona erdi.