haber

Nilüfer’de daha çok kadın hayata yakın

“Kurutulmuş Çiçek Bahçesi” adlı kitabı aracılığıyla bu kez yazar Gülseren Engin’i tanıma olanağı bulan Nilüferli kadınlar, son derece verimli bir buluşma yaşadılar. 

Ataevler Minigolf Kafe’de, iki gün sürecek bir etkinlik çerçevesinde 600 kadını kapsayacak şekilde planlanan buluşmada önce hep birlikte kahvaltı edildi. Ardından Nilüfer Belediyesi Kültür Müdürü Şafak Pala, “Nilüfer’de Kadın Hayata Yakın” projesinin 3. yılında ilk yazar olarak Gülseren Engin’i ağırladıklarını anımsattı. Pala, “3 yıl önce 50 kadınla yola çıktık, şimdi ise 600 kişiyiz. Bu, kadınların ne kadar güçlü olduğunu gösteren bir ölçü bence. Türkiye’de her 3 kadından 1’inin şiddet gördüğünü, 5 kadından 1’inin de okuma yazma bilmediğini düşünürsek, 7. kitabımızı ve yazarını beldelerdeki kadınlarla bir araya getirerek önemli bir iş yaptığımızı düşünüyoruz” dedi. 

Şafak Pala, kahvaltıyı hazırlayan Görükle Kadın Dayanışma Kalkındırma ve Kültür Derneği’ne teşekkür ederken, Dernek Başkanı Seher Çavuşoğlu elde edilen gelirle Görükle’de bulunan LÖDER’in lösemili çocukları konuk eden evinde bir oyun odası hazırlamayı planladıklarını açıkladı. 

Sözlerine “Ben de Bursalıyım, Nilüfer Belediyesi’nin bu etkinliği sayesinde uzun yıllar sonra ilk kez Bursa’ya gelebildim. O nedenle bu olanağın yaratılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim” diyerek başlayan yazar Gülseren Engin, kadınların sorunlarını en iyi kadınların bileceğini, o nedenle genellikle kadınları anlatmak istediğini kaydetti. 

Söyleşi öncesinde yazarlık serüvenini özetleyen, çocukluk yıllarında yazdıkları sayesinde arkadaş edindiğini, insanların sevgisini kazanmanın en iyi yollarından birinin yazmak olduğunu anladığını vurgulayan Engin, yıllarca katıldığı Yunus Nadi Yarışmasında, ancak 25 yıl sonra ödül alabilmesinin de kendisine ‘yazarlığın aynı zamanda direnmek anlamına geldiğini’ öğrettiğini aktardı. 
Öykülerin, kısa olmasına karşın yazmasının, okumasının hatta bastırılmasının zorluklarından söz eden Engin, yayınevlerinin pek çok ödül almasına rağmen öykülerini basmaması yönündeki direnci de roman yazarak kırabildiğini anlattı. Son dönemde daha çok roman üzerinde yoğunlaştığını ve 14. kitabının okurla buluştuğunu söyleyen yazar, okudukları “Kurutulmuş Çiçek Bahçesi”ndeki karakterlerle pek çok ortaklık bulan ve oldukça etkilendiklerini dile getiren Nilüferli kadınlarla keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi. 

Kadın sorunlarının da dile getirildiği söyleşi sırasında yazar, “Biz kadınların sorunlarla baş edebilmesi için önce bilinçlenmesi, sonra da direnmesi ve kuvvetli olması gerekiyor” derken kendi yaşamından da örnekler verdi. 

Söyleşi sonrasında yazar Gülseren Engin; Hasanağa, Akçalar, Görükle, Göçmen Konutları, Gölyazı, Kayapa, Çalı ve Gümüştepe bölgelerinde yaşayan kadınlar için kitaplarını da imzaladı