Okullarda bilinçlendirme eğitimleri sayesinde çevre duyarlılığının kazandırılmasının amaçlandığı yarışmada dereceye girenler ödüllendirilecek. 

Çevreye duyarlı çalışmalarıyla Türkiye’ye örnek olan Nilüfer Belediyesi yeni bir projeye daha imza atarak bu konudaki hassasiyetini bir kez daha ortaya koyuyor. Başta Nilüfer Belediyesi olmak üzere, Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Çekirge Rotary Kulübü ve Kolza Biodizel Yakıt ve Petrol Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. iş birliğiyle ‘Okullar arası Bitkisel Atık Yağ Toplama’ yarışması düzenlenecek. İmzalanan protokol çerçevesinde başlayan projeyle, okullarda bilinçlendirme eğitimleri sayesinde çevre duyarlılığının kazandırılması amaçlanırken, yaklaşık üç ay boyunca sürecek yarışma sonunda dereceye giren ilk beş okul ödüllendirilecek. 

Projenin protokolü Nilüfer Belediyesi’nde düzenlenen tanıtım toplantısının ardından taraflarca imzalandı. Amaçlarının daha yaşanabilir bir dünya için ellerinden geleni yapmak olduğunu kaydeden Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Atık yağların çevreye ve doğaya verdiği zararı yakından biliyoruz. 1 litre atık yağ, 1 milyon litre suyu kirletiyor. Denize, akarsuya ve göle dökülen ya da bir şekilde buraya ulaşan bitkisel atık yağlar, yaşayan canlı türlerine zarar verdiği gibi, kanalizasyon sistemlerinin daralmasına ve tıkanmasına neden oluyor. Bu nedenlerle bitkisel atık yağların toplanmasına yönelik çalışmalar önem kazanıyor” dedi. 

 “Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği” uyarınca, 2008 yılı Ocak ayından itibaren Çevre Bürosu aracılığıyla bitkisel yağların hanelerden toplanmasının zorunlu hale getirildiğini anımsatan Başkan Bozbey, Nilüfer Belediyesi’nin hiçbir sorumluluğu olmamasına rağmen bu işlemi 2006 yılından bu yana gerçekleştirdiğini anlattı. Bozbey, “Nilüfer’de bugün toplamda yaklaşık 500 sitede bitkisel atık yağ toplama bidonu bulunuyor. 2012 yılında 64 siteye daha bitkisel atık yağ toplama bidonu daha bırakılırken, 271 işletmede kullanılan bitkisel/kızartmalık yağlardaki polar madde miktarı kontrol edildi. 2012 yılında lisanslı firmalarca Nilüfer’deki işletme ve hanelerden toplanan bitkisel atık yağ miktarı 107 bin 835 kilogram oldu. Belediyemiz ekipleri tarafından 2006 yılından bu yana toplanan rakam 482 tona ulaştı. Halk sağlığını ilgilendiren bu tür konularda tüm yerel yöneticiler sorumludur. Biz gürültü, atık yağ toplanması, elektro manyetik alan gibi birçok halk sağlığını ilgilendiren konularda sorumluluk gözetmeksizin elimizi taşın altına sokuyoruz. Nilüfer Belediyesi bundan sonra da halkın tarafında olarak önce insan ilkesiyle bu tür sorumlulukları üstlenecektir” diye konuştu.  
Projenin içeriği hakkında da bilgi veren Bozbey, “İmzalayacağımız protokol çerçevesinde okullarda yapacağımız bilinçlendirme eğitimleri sayesinde çevre duyarlılığının kazandırılmasını amaçlıyoruz. 
Yaklaşık üç ay boyunca sürecek yarışma sonunda dereceye giren ilk beş okul ödüllendirilecek. Geleceğimiz olan bugünün öğrencilerinin, aileleriyle birlikte bu tür projelerle bilinçlenmiş birer yurttaş olarak dünyamıza sahip çıkacaklarına inanıyorum” diye konuştu. 

Konuşmaların ardından Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey,  Çekirge Rotary Kulübü 2012-2013 Dönem Başkanı Buket Umut, KOLZA Marmara Bölge Sorumlusu Haydar Eroğlu ve Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü adına Arzu Ayyıldız protokolü imzalayarak projenin startını verdi.  

Nilüfer Belediyesi, “Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği” kapsamında 2008 yılı Ocak ayından itibaren Çevre Bürosu aracılığıyla hanelerden toplanması zorunlu hale getirilen bitkisel atık yağları toplamaya 2006 yılında başladı. Nilüfer’de bugün yaklaşık 500 sitede bitkisel atık yağ toplama bidonu bulunuyor. 2012 yılında 64 siteye bitkisel atık yağ toplama bidonu daha bırakılırken, 271 işletmede kullanılan bitkisel/kızartmalık yağlardaki polar madde miktarı kontrol edildi. 2012 yılında lisanslı firmalarca Nilüfer’deki işletme ve hanelerden toplanan bitkisel atık yağ miktarı 107 bin 835 kilogram olurken, Nilüfer Belediyesi ekipleri tarafından 2006 yılından bu yana toplam 482 tona ulaştı. Bitkisel atık yağ toplama bidonu bırakılan sitelerin isimleri Nilüfer Belediyesi’nin internet sitesinden de yayınlanıyor.