haber

Nilüfer’de Hıdırellez coşkusu

Bahar, Nilüfer’de, 7. Görükle Hıdırellez Şenliği ile karşılandı. Nilüfer Belediyesi, Lozan Mübadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Görükle Sanayici ve İşadamları Derneği (GÖRSİAD) ve Görükle Kadın Dayanışma ve Kalkındırma Kültür Derneği iş birliği ile  düzenlenen 7. Görükle Hıdırellez Şenliği, Görükle merkezden, Motor Meşeler Parkı’na düzenlenen kortejle başladı. Halkın büyük ilgi gösterdiği yürüyüş, davul ve zurnalar eşliğinde gerçekleşti. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, eşi Seden Bozbey ve oğulları Meriç, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Mehmet Turan Tansal, Nilüfer Belediye Meclisi Üyeleri, muhtarlar da kortejde yer alarak halkın Hıdırellez coşkusuna ortak oldu.


Kortejde bulunanlar, davul ve zurnanın yanı sıra Nilüfer Bando’nun çaldığı şarkı ve marşlarla neşe içinde oyunlar oynadı, halaylar çekti. Renkli görüntülerin yaşandığı kortejin son durağı Motor Meşeler Parkı oldu. Motor Meşeler Parkı’nda toplanan genç yaşlı çok sayıda vatandaş, yakılan ateşin üzerinden atlayıp, kurulan salıncakta sallanarak Hıdırellez’in gelişini kutladı. Başkan Mustafa Bozbey de, ateşin üzerinden atlayıp, salıncakta sallandı. Başkan Bozbey, eşi Seden Bozbey ile birlikte alanda oluşturulan dilek ağacına kurdele bağlayarak dilek diledi. Şenlikte ayrıca geleneksel Hıdırellez pilavı da dağıtılarak gelenek devam ettirildi.

 

BOZBEY: HIDIRELLEZ ORTAK KÜLTÜREL DEĞERİMİZ

Şenliğin açılış konuşmasını yapan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediyesi olarak, çağdaş ve aydınlık bir geleceğin temellerini atarken, geleneklere de sahip çıkarak yaşattıklarını söyledi. Bozbey, “Görükle’de, her yıl baharın müjdesini, Hızır ile İlyas’ın buluşmasını birlikte kutluyoruz. Dostluklarımızın pekiştiği, sonsuza uzanan bir kardeşlik köprüsünün temellerini sağlamlaştırdığımız Hıdırellez, ortak kültürel değerimizdir.

Bu şenlikler, çok kültürlü, rengarenk bir bahçe kadar ahenkli ve güzel olan Anadolu’da, ortak heyecanlarla, yüzyıllardır yapılıyor. Gül ağacının altına bırakılan dileklerde daha çok mutluluk ve sevda, daha barış dolu bir dünya umutları dile getiriliyor” dedi. Baharın umut, sevgi demek olduğunu söyleyen Başkan Bozbey şöyle konuştu: “İnançlarımıza göre Hıdırellez günü ve gecesi havada hiç bulut olmaz. Eğer hıdırellez günü güneş doğmadan yataktan kalkmazsanız da işleriniz ters gider. ‘Hıdırellez günü salıncakta sallanmayanın beli ağrır’ şeklinde bir inanış da vardır. O nedenle bugün dilediğinizce salıncağa binin, ateşten atlayın ve eğlenin. İçinizdeki yaşamak ve sevmek inadı hiç dinmesin,  umutlarınız hep canlı, taze kalsın.”

 

ÇOŞKU DORUĞA ULAŞTI

Konuşmaların ardından Nilüfer Halk Dansları Topluluğu sahne aldı. Sergiledikleri yöresel oyunlarla şenliğe katılanları coşturan ekiplere, Başkan Mustafa Bozbey ve protokol üyeleri de eşlik etti. Şenlikte, Nilüfer Roman Orkestrası da sahne alarak seslendirdiği şarkılarla izleyenlere keyifli anlar yaşattı. Şenlik alanında çocuklara yönelik de çeşitli oyunlar düzenlendi. Yarışmalarda dereceye giren çocuklar hediyelerle ödüllendirildi.

Şenliğin finalinde de Ayşe Engin Aslanca ve Faruk Yılmaz sahne aldı. Sanatçılar, seslendirdiği Balkan ve Anadolu’nun çeşitli yörelerinden ezgilerle izleyenlere keyifli anlar yaşattı. Aslanca ve Yılmaz, sahneden halkın arasına inerek söyledikleri şarkılarla coşkuyu artırdı. Konserin ardından Nilüfer Belediye Meclisi Üyeleri Ali Kızılkaya ve Şemsi Oğuz, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey adına sanatçılara çiçek vererek teşekkür ettiler.