haber

Nilüfer’de kadın baş tacı

Bünyesinde Eşitlik Birimi ve  Kadın Dayanışma Merkezi gibi önemli birimler oluşturarak  kadın haklarına sahip çıkan Nilüfer Belediyesi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenledi.

Görükle’de ev ziyaretleri:

Gün dolayısıyla  ilk olarak Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey  Görükle’de ev, işyeri, kafeleri ziyaret ederek,  kadınlara çiçek takdim etti. Vatandaşlarla sohbet eden Bozbey sorunları dinledi, önümüzdeki dönemde yapacağı projeleri anlattı. Bozbey, ayrıca Görükle Balkan Mahallesi kadınlarının düzenlediği kutlama etkinliğine katıldı. Kadınların özel gününü kutlayan Bozbey, Nilüfer Belediyesi olarak kadın haklarına büyük önem verdiklerini kaydetti. Nilüfer Belediyesi’nin pek çok biriminde karar verenlerin kadın olduğunu söyleyen Mustafa Bozbey, “Kadınlar bizim için baş tacı” diye konuştu.

 

Nilüfer’de kadınlara çiçek takdimi:

Başkan Bozbey, Beşevler,  Çamlıca  ve Kültür Mahallesi sakinleri ve site yöneticileri için Gönül Kahvesi’nde de bir kahvaltı düzenledi. Bozbey kahvaltıya katılan kadınlara çiçek takdim ederek, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.

 

Üçevler’de fidan dikimi:

Öte yandan Nilüfer Belediyesi ile Erkut Holding işbirliğinde Üçevler’de fidan dikim töreni düzenlendi. Erkut Holding Yönetim Kurulu Başkanı  ve Eski Devlet Bakanı Ahmet Kurtçebe Alptemoçin’in adının verildiği alan Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla ağaçlandırılmaya başlandı.

Buradaki törende konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey yeşil alanların önemine vurgulayarak, Nilüfer Belediyesi olarak ağaçlandırma çalışmalarına büyük önem verdiklerini vurguladı. Bozbey gelecek kuşaklara verilecek en büyük armağanın yeşil alanlar olacağını söyledi. Başkan Bozbey daha sonra törene katılan kadınlara çiçek verdi ve fotoğraf çektirdi.

Erkut Holding Yönetim Kuru Başkanı Ahmet Kurtçebe Alptemoçin de  günün anısına klasik otomobil işlemeli bir tabloyu Başkan Bozbey’e takdim etti.

 

Kent Konseyi’nden basın açıklaması:

8 Mart Kadınlar Günü dolayısıyla  Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi, Nilüfer Belediyesi Kadın Dayanışma Merkezi ve Nilüfer Belediyesi Eşitlik Birimi tarafından İhsaniye Pazarı’nda bir basın açıklaması yapıldı  Kadın Meclisi Başkanı Emel Helvacı tarafından okunan basın açıklamasında toplumsal alanda cinsiyete dayalı ayrımcılığın ortadan kaldırılması  istendi. Açıklamada 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere de vurgu yapılarak şöyle dendi: “ Yerel seçimler yaklaşırken, yerel yönetimleri değiştirmek, dönüştürmek, kendimizi de, kentlerimizi de özgürleştirmek için sözümüz var. Kadınların yönetim mekanizmalarına dahi olmasını, yerel yönetimlerde  kadın meclislerinin  oluşmasını, kadın bütçelerinin ayrılmasını, kentlerin kadınlara yaşam alanı yaratmasını istiyoruz. Biz kadınlar olarak dünyayı değiştirecek  örgütü gücümüz olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle, toplumun diğer kesimleriyle, özelikle kadınların şiddetten arındığı, kadın erkek eşitliğinin, anayasal güvence atına alındığı, sınıfsız, sömürüsüz, savaşsız, barış içinde bir dünya ve Türkiye yaratmak için susmuyoruz, korkmuyoruz, direniyoruz!”

 

Bozbey yazılı açıklama yaptı:

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey yazılı bir açıklama yaptı, Bozbey  şöyle dedi: “Özgürlük ve eşitlik, tarih boyunca üzerinde en çok tartışılan kavramlar olmuştur. Uygarlığın gelişmesi ve demokrasinin yerleşmesiyle birlikte ırk, dil, din, cinsiyet gibi ayrımlar kaldırılarak, insanın yalnızca insan olmaktan dolayı eşit haklara sahip olduğu düşüncesi kabul edilmiş olsa da gerçekte kadınlara yönelik yaşamın her alanında eşitsizlik, ayrımcılık özellikle son dönemlerde artarak devam etmiştir. Kadınların, uzun yıllar süren hak arama ve özgürlük mücadelesi, kadın-erkek eşitliğinin her alanda yaşama geçirilmesi, insan hak ve özgürlüklerinin geliştirilmesi yolunda umut verici adımların atılması sonucunu doğurmuştur.

Kadınların özgürleşme mücadelesi demokratikleşmeye en önemli katkıyı sağlamakta, yani kadınların mücadelesiyle tüm toplum ilerlemektedir. Kadınların üretken ve yaratıcı güçleriyle kamusal alana, üretime, yönetime ve yaşamın tüm alanlarına katılmalarıyla toplumsal gelişme ve çağdaşlaşma düzeyimiz yükselmektedir.

Kadınların bu haklı mücadeleleri önünde halen gerici, eşitsiz, ayrımcı yaklaşımların yasalardan, uygulamalara kadar büyük engeller oluşturduğu bir gerçektir. Halen kadınların, emekleri, bedenleri, kimlikleri üzerinden erkek egemen zihniyetler, siyasi iktidarlar belirleyici olmaya çalışmaktadır. Küçük yaşta kız çocuklarının evlendirilmeleri, kadına yönelik şiddet, tecavüze uğrayıp da doğurmaya zorlanması, kadınların uğradıkları bu saldırıların faillerinin yargıda korunması hem kadınların hem de tüm toplumun baskı altına alınmaya çalışıldığının somut göstergeleridir.

 “Dünyada her şey kadının eseridir.”

 “Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.” diyen Yüce Atatürk; “Bir toplum, bir millet erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir. Mümkün müdür ki, bir toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça, diğer kısmı göklere yükselebilsin!” derken, kadınlara yönelik ayrımcılığa eşitsizliğe karşı çıkarken, kadınların ezilmişliğinin aslen toplumun demokratikleşemeyeceğini, ilerleyemeyeceğine açıkça işaret etmiştir.

 Kadınların karar alma süreçlerinin dışında bırakıldıkları, ayrımcılık, baskı ve şiddet içeren uygulamalarla karşı karşıya kaldıkları üzüntü veren gerçekler olarak karşımızda duruyorsa, herkesin bu duruma karşı durması asli bir görevdir.

Kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın, eşitsizliğin kaldırılması çağdaş Türkiye özleminin gerçekleştirilmesinin önkoşuludur. 
Kadınların ekonomik, toplumsal, kültürel ve siyasal yaşamda hak ettiği yeri edinmesi ve cinsiyetten kaynaklanan eşitsizliğin tümüyle ortadan kalkması, devletlerin yanı sıra, uluslararası örgütlerin ve eşitsizliği yazgı olarak görmeyen bireylerin çabasını gerektirmektedir. 
Dünya Kadınlar Günü, kadın haklarının kazanılmasında nereden yola çıkıldığının, hangi aşamalardan geçilerek bugünlere ulaşıldığının anımsanmasında ve bundan sonra daha iyiye ulaşılması için yapılması gerekenlerin değerlendirilmesi yönünden de büyük önem taşımaktadır.. Bu nedenle, kadınlara, yerel yönetimlerde, kenti yönetmede kendi ses ve taleplerini yükseltme konusunda şahsım ve belediye başkanlığı makamının tüm imkanlarının kendilerine açık olduğunu bir kez daha belirtiyor ve kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmak yolunda verdiği haklı mücadelenin simgesi 8 Mart Dünya  Kadınlar Günü'nde tüm kadınları kutluyor ve mücadele eden tüm kadınları saygıyla selamlıyorum.”