haber

Nilüfer’de Kadınlar, Rüyalar, Ejderhalar Sergisi

Nilüfer Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde anlamlı bir sergiye daha ev sahipliği yaptı. Küratörlüğünü Nur Gürel’in gerçekleştirdiği ‘Kadınlar, Rüyalar, Ejderhalar/Saygı’ sergisi Nazım Hikmet Kültürevi’nde sanatseverlerle buluştu. Ünlü yazar Ursula K. Le Guin’in Kadınlar, Rüyalar, Ejderhalar kitabından hareketle yola çıkılan, altı kadın sanatçının kolektif bir kimlikle düzenlediği sergi, özel alanı kamusal alana çevirerek izleyiciye ‘sanatçı kadının evinde’ bir olay yeri incelemesi yapma imkanı veriyor. Sergi, “Toplumsal beklentiler dahilinde yaşanan ve göz önünde olan her şey cinsiyete dairken, kör alanların bir cinsiyeti var mıdır?” sorusuna cevap arıyor. 


Küratör ve aynı zamanda eser sahibi Nur Gürel’e sergide ayrıca Ayşecan Kurtay, Ayşegül Sağbaş, Beyza Boynudelik, Didem Ünlü, Füruzan Şimşek eşlik ediyor. Daha önce TÜYAP Artist 2015’te ve 2017 yılında da  Gaia Gallerry de Gerilla Girls’ün “It’s Even Worse in Europe” sergisiyle beraber sanatseverlerle buluşan ‘Kadınlar, Rüyalar, Ejderhalar – Saygı”ya emek veren altı kadın sanatçıya, geçtiğimiz Ocak ayında yaşamını yitiren ünlü yazar K. Le Guin de teşekkür etmişti. 


8 Mayıs’a kadar Nazım Hikmet Kültürevi’nde izlenime sunulacak serginin açılışına Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Bukle Erman ve çok sayıda davetli katıldı. Küratör Nur Gürel ve sanatçılar, Başkan Bozbey ve davetlilere sergi hakkında bilgi verdi. Yatak odası, mutfak ve evin çeşitli bölümlerinin oluşturduğu sergi, içeriğiyle dikkat çekiyor ve izleyenlerin çarpıcı anlara tanıklık etmesini sağlıyor.

 

SES PERFORMANSI SÜRPRİZİ


Sergi açılışı sırasında katılıcımlar ilginç bir sürprizle de karşılaştı. Kazak asıllı Türk Caz Sanatçısı Saadet Türköz, açılışın ardından aniden ortaya çıkarak ses performansı sergiledi. Gırtlak ve ses tınılarını kullanarak dört duvar arasına hapsedilmiş, evin içinde dolaşan bir hayaleti canlandıran Türköz, serginin bölümlerini dolaşarak izleyenleri adeta büyüledi. Başkan Bozbey gecenin sonunda Türköz ve sanatçıları eser ve performanslarından dolayı kutlayarak teşekkür etti.