haber

Nilüfer’de kadınlar şiddete karşı yürüdü

Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” kapsamında 16 gün boyunca farkındalığı artıracak ve bilinçlenmeyi sağlayacak etkinlikler düzenliyor. Bu etkinlikler “Bağır Herkes Duysun Erkek Şiddeti Son Bulsun” sloganıyla düzenlenen yürüyüşle başladı.

 

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde seslerini daha gür çıkarmak isteyen kadınlar Nilüfer Kent Konseyi önünde toplandı. Çok sayıda kadının katıldığı yürüyüşte Nilüfer Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Seden Bozbey, Nilüfer Belediyesi’nin kadın çalışanları, Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi, Nilüfer’deki Kadın Derneklerinin üyeleri, Nilüfer Kadın Korosu üyeleri ile Transbirey ve LGBT üyeleri de yer aldı.

 

Kadınlar üzerinde “Şiddete tacize tecavüze son”,  “Hamileyim kime ne sokaktayım sana ne”, “Susmadık susmayacağız”, “Korkmadık korkmayacağız”  “ Kadınlar vardır”,  “Adalet istiyoruz” yazılı dövizlerle Kent Konseyi önünden Nilüfer Belediyesi Halk Evi’ne doğru yürüyüşe geçti.

 

Sloganlar ve şarkılar eşliğinde gerçekleşen yürüyüşü çevreden geçenler de ilgiyle izledi. Kadınların şiddete  dur” demek için gerçekleştirdikleri yürüyüş Halk Evi önünde tamamlandı.

 

“Erkek adalet gerçek adalet istiyoruz”

 

Burada Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nebahat Ulugül tüm kadınlar adına açıklama yaptı. Ulugül, Özgecan ve onun gibi şiddet sonucu yaşamını yitiren kadınların hatırası için sokaklarda olduklarını belirtti. Her gün binlerce kadının Türkiye’de taciz, tecavüz ve şiddete maruz kaldıklarını kaydeden Ulugül, “Neredeyse her gün bir kadın, erkeklerce katlediliyor. Daha geçen hafta Samsun’da, hastasının kocası tarafından şiddete maruz kalışını önlemek isteyen Doktor Aynur Dağdemir öldürüldü. Koruma talebinde bulunan kadınlar, katillerinin yanına geri gönderiliyor. Katledilen, tecavüze uğrayan kadınların katilleri, tecavüzcüler mahkeme salonlarında uygulanan iyi hal, haksız tahrik, saygın tutum ve en son olarak da bir daha yapmaz indirimleri ile erkek adalet tarafından ödüllendiriliyor. Kadın düşmanları her fırsatta kadınları aşağılıyor, kadınların nasıl bir yaşam tarzına sahip olması gerektiğini anlatıyorlar. Hükümetin uyguladığı kadın düşmanı gerici söylem kadına yönelen şiddeti meşrulaştırarak daha da körüklüyor. Siyasetten spora kadar tüm kamusal alanlar erkek egemen bir dil ile işgal ve inşa ediliyor”dedi.

 

Mahkemelerde erkek adalet uygulamalarını kabul etmediklerini kaydeden Ulugül, “Erkek adalet değil, gerçek adalet için mücadele edeceğiz. Savaş politikalarının en büyük mağduru olan biz kadınlar, barışta ısrarcıyız. Kadınları ikincileştirerek üretilen bu kadın düşmanı dili reddediyoruz. Bu gerici eril dili üretenler, kadına yönelik şiddetin baş sorumlularıdır. Kadın düşmanlarından hesabı biz kadınlar soracağız. Bilinsin ki kadın düşmanlarının bir cins kırımına, bir kadın katliamına dönüştürüldüğü bu uygulamaları biz kadınlar hep birlikte durduracağız. Evde, işte, sokakta kadınların barış içinde eşit ve özgürce yaşayacakları  bir dünyayı biz kadınlar hep birlikte kuracağız” diye kaydetti.

Kadınlar Nilüfer Belediyesi Halk Evi önünde basın açıklamasının ardından ‘Yaşasın kadın dayanışması”  “Susma haykır kadınlar öldürülmesin”, “Bağır herkes duysun, erkek şiddeti son bulsun”  gibi sloganlar atarak kadın dayanışması ve erkek şiddetinin son bulması için haykırdı.

 

Kadınlar daha sonra Nilüfer Belediyesi Halk Evi önündeki Cumhuriyet Meydanı’nda “Dünyayı Turuncuya Boyayalım” adlı Atölye Çalışması'na  katıldı. Yün Yumağı, Kördüğüm, Sessizliği Kırmak, Kazan, Yüzüm Nerede  isimli atölyelere katılan kadınlar günün anlamına uygun etkinlikler gerçekleştirdiler.


Kadın Korosu’ndan pazarda konser

 

“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Nilüfer Belediyesi Kadın Korosu da farklı bir etkinliğe imza attı. Kadın Korosu Gazi Pazaryeri’nde renkli bir konser verdi. Kadın Korosu önce pazaryerini bir noktasında söz ve müziği Nilüfer Belediyesi Kadın Korosu Şefi Dr. Aysel Gürel’e ait “Kadına Şiddet Olmasın” Marşı’nı söyledi. Koro üyeleri daha sonra ellerinde mikrofonlarla  pazar alanında gezerek esnafa ve  pazarda alışveriş yapanlara şarkı söyleyerek kadına şiddete dikkat çekti. Kadın Korosu’nun renkli konseri pazardakiler tarafından da İlgiyle izlendi.

 

Nilüfer Belediyesi Kadın Korosu 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında 26 Kasım tarihinde de Konak Pazar Alanı ve Kültür Mahallesi Pazar Alanı’nda konser verecek.

 

Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi’nin düzenlediği ve  10 Aralık’a kadar  devam edecek etkinlikler kapsamında 29 Kasım günü VosGaraj 16 ve BurVosDer  araçlarını bayraklar ile donatıp Nilüfer’de konvoy yaparak kadına yönelik şiddete dikkat çekecek.