haber

Nilüfer’de köy filmleri şöleni

Türk sinemasının ilk köy filmi olan Aysel Bataklı Damın Kızı filmine set olan Nilüfer’in Çalı Mahallesi, Köy Filmleri Festivali’ne ev sahipliği yaptı. 29 Eylül-02 Ekim tarihleri arasında Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi ve Çalı Çevre ve Kültür Derneği (ÇEKÜDER) işbirliğiyle düzenlenen Çalı Köy Filmleri Festivali’ne sinema tutkunları büyük ilgi gösterdi.

Festival, çekimleri Çalı’da yapılan yönetmenliğini Muhsin Ertuğrul’un yaptığı Aysel Bataklı Damın Kızı adlı film gösterimi ile başladı. Doğanın kucağında açık havada düzenlenen festivalde Rüzgarın Hatıraları, Sivas, Yılanların Öcü, Beş Vakit, Arkadaşımın Evi Nerde, Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak, Yatık Emine ve bu yıl Türkiye’nin Oscar Adayı olan Kalandar Soğuğu gösterime sunuldu. Festivalde, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden ünlü sanatçı Tarık Akan anısına da Sürü filmi izleyici ile buluşturuldu.

 

Söyleşilerin de düzenlendiği Çalı Köy Filmleri Festivali’nde Yrd. Doç. Zuhal Çetin Özkan sinemanın geçmişi, Yrd. Doç. Dr. Sabire Soytok da İran sineması üzerine katılımcılarla sohbet etti.  

 

ŞİŞMAN: ELDE EDİLEN BAŞARI KIVANÇ KAYNAĞI

 

Bu yıl Türkiye’nin Oscar adayı olan Kalandar Soğuğu filminin başrol oyuncusu Haydar Şişman da düzenlenen söyleşilere katılan isimler arasındaydı. 35. İstanbul Film Festivali'nde En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu ödüllerini kazanan, Türkiye'nin Oscar Adayı 'Kalandar Soğuğu'nun oyuncusu Haydar Şişman, “Benim arzum bu filmin elde ettiği başarı sonrası yönetmenlerin, yapımcıların bu tarz projelere daha yönelmesidir. Elde edilen başarılar, yaptığınız işi insanların beğenmesi, amatör tiyatrocu ve sinemacılar için kıvanç kaynağıdır. Ekim ayında önemli festivallerde finalist olarak yarışacak filmimizin Oscar adayı olması da başarıyı taçlandırdı” dedi.

 

Filmi çekerken büyük zorluklar yaşadıklarını belirten Şişman,”O coğrafyada film çekmek sabırlı olmayı gerektiriyor. Filmde dört mevsimin işlenmesi bizi çok zorladı. Ancak çekimlerin zorluğu bizleri yıldırmadı ve böyle güzel bir yapım ortaya çıktı” dedi.