haber

Nilüfer’de öğrenciler 4 ton bitkisel atık yağ topladı

Nilüfer Belediyesi çevreye duyarlı çalışmalarını sürdürürken, şubat ayında başlayan Okullararası Bitkisel Atık Yağ Toplama yarışmasında dereceye giren okulları ödüllendirdi. 20 Şubat 2013 tarihinde işbirliği yapılan kurum ve kuruluşlarla imzalanan protokol sonucu start alan proje kapsamında 4 bin 215 kg bitkisel atık yağ toplandı. 

Çekirge Rotary Kulübü 2012-2013 Dönem Başkanı Buket Umut, KOLZA Marmara Bölge Sorumlusu Haydar Eroğlu ve Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü adına Arzu Ayyıldız’ın da katıldığı ödül töreninde dereceye giren okulları Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey açıkladı. Nilüfer’deki 95 okulun katıldığı yarışmada ilk sırayı Özel Tan Orta Okulu, ikinci İsmail Kadriye Solakoğulları Orta Okulu, üçüncü Nilüfer Barış Orta Okulu, dördüncü Işıktepe Rüveyde Dörtçelik Orta Okulu ve beşinci Nilüfer İş Okulu oldu. Yarışmada dereceye girenlere ödülleri Başkan Mustafa Bozbey ve proje ortaklarının temsilcileri verdi. 

5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün önemine dikkat çeken  Başkan Mustafa Bozbey, çevre eğitimleri ve bilincinin arttırılmasının küçük yaşlarda olması gerektiğine işaret etti. Sera gazı üretiminin Türkiye’nin bir hayli fazla olduğunu ifade eden Bozbey, Nilüfer Belediyesi olarak çevreye duyarlı proje ve çalışmalar yapmaya devam edeceklerini kaydetti. Taksim ve Türkiye’nin birçok ilinde yaşanan gerginlikler sonucu sıkılan biber gazlarının çevreyi olumsuz etkilediğini de belirten Başkan Bozbey, ülke için güzel bir gelecek dileğini de paylaştı. 

Yarışmaya olan ilginin memnuniyet verici olduğunu ifade eden Bozbey şöyle dedi:

“Nilüfer’den 95 okulumuzun katıldığı yarışma kapsamında 61 okulda da bilinçlendirme eğitimi verildi. Çünkü 1 litre atık yağ, 1 milyon litre suyu kirletiyor. Bu atık yağların denize, akarsuya, göle ulaşması yaşayan canlı türlerine zarar vermesi demek. Üstelik kanalizasyon sistemleri de atık yağlar nedeniyle daralıyor, tıkanıyor. Her açıdan yaşadığımız çevreye, doğaya zararı büyük. O nedenle bilinçlendirme çalışmaları önem kazanıyor. Bitkisel atık yağların hanelerden toplanması işlemi 2008 yılından itibaren zorunlu hale getirildi. Ama Nilüfer Belediyesi olarak biz bu işlemi, 2006 yılından beri yapıyoruz. Halk sağlığını ilgilendiren bu tür konularda tüm yerel yöneticiler sorumludur. Biz gürültü, atık yağ toplanması, elektro manyetik alan gibi birçok halk sağlığını ilgilendiren konularda sorumluluk gözetmeksizin elimizi taşın altına sokuyoruz.”