haber

Nilüfer’de ‘Oyun Engel Tanımaz Parkı’nın temelleri atıldı

Nilüfer Belediyesi Türkiye’ye örnek bir projeyi daha hayata geçirmek üzere ilk adımı attı. Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi, Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Bursa Orhangazi Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bursa İl Temsilciliği ve ÇEK Özel 3 Mart Azizoğlu İlköğretim Okulu iş birliğiyle geliştirilen ‘Oyun Engel Tanımaz Projesi’nde kendi oyun alanlarını tasarlayan çocukların projesinin temeli atıldı.


Engelli bireylerin de kolayca oynayabilecekleri alanların oluşturulması için Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi üyesi olan ve 6’sı engelli toplamda 30 çocuk ortak çalışmayla projeyi tasarladı. İhsaniye Mahallesi’nde hayata geçirilecek projenin temeli törenle atıldı. Törene Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, başkan yardımcıları, meclis üyeleri, idari müdürler, proje paydaşları, öğrenciler ve bölge halkı katıldı.


‘Demokrasi ürünü park’
Mahalle Muhtarı Selami Cengiz’in açılış konuşmalarının ardından Başkan Mustafa Bozbey söz aldı. Nilüfer’in farkını ortaya koyan bir projeyi daha hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını kaydeden Başkan Mustafa Bozbey, “Biz vatandaşın karar süreçlerine katılımını sadece sandıktan sandığa, seçim süreçlerinde ele almıyoruz. Belediyemizin yönetim süreçlerini, vatandaşın katılımını esas alacak şekilde oluşturuyoruz. Bir hizmetin sonunda çıkan ürüne “gel katıl” demiyoruz, o fikrin, hizmetin oluşum aşamasında “birlikte tasarlayalım” istiyoruz. İşte “Oyun Engel Tanımaz” projemiz de bu bakış açımızın bir ürünü. Çocuklarımız, gençlerimiz, akademisyenlerimiz, meslek odaları bir araya geldiler ve nasıl bir park istediklerini atölye çalışmalarıyla ve eğitimlerle de desteklenen bir sürecin sonunda somutlaştırdılar. Yıllarca büyükler yaptı, onlara ‘alın oynayın’ dedik. Bu sefer onlar oynayacakları yeri kendileri yaptılar. Bugün de işte bu sürecin sonunda planlanan parkımızın temelini atıyoruz. Bu park, kolektif çalışmanın, demokrasinin bir ürünü. Alanında, Türkiye’de tek olacak ve Nilüfer’in örnek gösterilen “ilk”leri arasında yerini alacak” dedi.


6’sı engelli 30 öğrencinin aldıkları eğitim sonucunda parkı tasarladığını belirten Başkan Mustafa Bozbey, ”Engelli çocuklar ve arkadaşlarının bir arada oynayabilecekleri bir çocuk parkı için maket oluşturdular. Bu projeyle çocuklarımız kentin, mahallenin tasarımında aktif rol oynayarak, kendi park alanlarını kendileri tasarladılar. Parkımızda yer alacak detayları inceleyince inanın insanın yeniden çocuk olası geliyor. Özgürce kirlenebilecekleri çamur havuzundan, gönüllerince boyayabilecekleri duvara, yer satrancına, oyun evlerine, kendilerinin tasarladığı “baba göbeği”ne kadar pek çok unsuru barındırıyor. 4 bin 700 metrekarelik bu alanda yok yok” diye kaydetti.


Hayaller gerçek oldu
Nilüfer Kent Konseyi Çocuk Meclisi Başkanı Karya S. Kaymaz da, çalışmaları hakkında bilgi vererek, “Bizler için çocuk katılımı bir haktır. Katılım demek sadece çocuklara görüşlerinin sorulması değildir. Onları dinlemek, karar mekanizmaları içerisine katmaktır. Bu proje katılımcı ve son derece demokratik şekilde yapılan oluşumla tasarlandı. Çocukların tüm hayalleri gerçek oldu” diye konuştu.


TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Can Şimşek, ‘Uzun soluklu katılımcı projenin hayata geçirilmesi Türkiye’ye örnek bir çalışmadır’  dedi. Törende Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Şazi Çavuşoğlu, Uludağ Üniversitesi adına Hülya Kartal, Bursa Teknik Üniversitesi’nden Gül Atanur, ÇEK 3 Mart Azizoğlu İlköğretim Okulu adına Beyhan Tuncer, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bursa İl Temsilciliği adına Necla Yörüklü de proje hakkında görüşlerini dile getirdi.
Konuşmaların ardından Başkan Bozbey ve öğrenciler butona basarak projenin temeline ilk harcı attı.

Örnek Proje
4 bin 700 metrekare alana sahip proje kapsamında yapılan park Türkiye’de örnek olacak. Parka, 125 metrekare büyüklüğünde çocukların çalışmalarını yürütecekleri çok amaçlı salon, oyun gruplarına ulaşacakları engellilere uygun tasarlanmış yol sirkülasyonu, çocuklar için tasarlanmış park mobilyaları, tekerlekli sandalye geçişine de uygun tasarlanmış bitkisel lâbirent, engelli ve engelsiz çocukların birlikte oynayabilecekleri oyun grupları, yer satrancı, kum ve çamur havuzları, oyun evleri, boyama duvarı ve çocukların kendi tasarıları olan 'Baba Göbeği' oyun grubu yer alıyor.