haber

Ece Temelkuran: Kadınlar hiçbir şeyden korkmamalı

Nilüfer Belediyesi, ‘‘Kadın Hayata Yakın’’ projesi kapsamında ünlü yazarları Nilüferli kadınlarla buluşturmaya devam ediyor. ‘‘Düğümlere Üfleyen Kadınlar, Kayda Geçsin, Oğlum Kızım Devletim-Evlerden Sokaklara Tutuklu Anneleri’’ isimli kitaplarıyla kadınların hayatına dokunan gazeteci-yazar Ece Temelkuran, son kitabı ‘‘Devir’’ ile Nilüfer Belediyesi Kadın Hayata Yakın’ın konuğu oldu.

 

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Başkan Yardımcısı Bukle Erman ve yaklaşık dokuz yüz kadının katıldığı söyleşide Ece Temelkuran, 1980 darbesiyle ilgili söylenen ‘O kadar kötüydü ki her şey, bir gün asker geldi ve her şeyi düzeltti’ sözünü eleştirdi. Temelkuran ‘12 Eylül’den önce Türkiye’de başka şeyler oluyordu. 1980 öncesinde o kadar savaş, çatışma olmasına rağmen aslında kadınlar o günlerde çok güçlü, canlı, neşeli ve örgütlüydüler. Şimdi 1980 öncesine dönüp bakmamıza izin vermiyorlar. O zaman gecekondu mahallelerinde örgütlenmeler vardı ve insanlar kendi işlerini kendileri yapıyorlardı. Şimdi bugün Türkiye’de o kadar çok karmaşık şeyler oluyor ki ve o kadar çok ‘sen onlardansın biz bunlardanız’ meselesi, o kadar çok düşmanlık ve öfke var ki artık bir araya gelip birlikte yapabileceğimiz işleri unutmuş durumdayız ya da unutturulmuş durumdayız. Kadınların sadece anne, eş ya da kız kardeş olabileceği bize o kadar çok söylendi ki biz kendi gücümüzü ve kendi yapabileceklerimizi unutmuş durumdayız. Aslında insanın tek başına güçlü olmadığını, güçsüzlüğümüzü ancak başkalarıyla paylaştığımızda güçlü hale geldiğimizi anladım’ diye kaydetti.

 

Kadınların hayatının yaşadıkları olaylarla değiştiğini belirten Ece Temelkuran, “Hapishanelerde hakları için açlık grevi yapan hükümlülerin anneleri, çocukları, ölüm orucuna başlamadan önce hepsi normal bir hayat yaşıyorlardı. Ama günün birinde çocuklarının başına böyle bir şey geldi ve ertesi günden itibaren o kadınların bambaşka bir hayatı oldu. Sokağa çıkmamış kadınların bakanlara kafa tuttuklarını gördüm. Gökova Santrali’ne karşı çıkan kadınların kazmalarla, küreklerle jandarmanın üstüne yürüdüğünü gördüm. Kadınların neler yapabileceğini, başınıza gelince göreceksiniz ki tanıdığınız herkesten daha güçlüsünüz aslında. Kadınlar konuşmaya başlayınca herkes susar. Kadınlar hiçbir şeyden korkmamalı, korkudan daha güçlü düşman yok” dedi.

 

Nilüfer’de tüm kadınlar kitap okuyacak

Etkinliğe katılan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de ünlü yazara teşekkür ederek özel tasarım portresini hediye etti. Bozbey, Nilüfer’de yaşayan yaklaşık 150 bin kadının hepsini Kadın Hayata Yakın projesine dâhil etmek istediklerini söyledi.

 

Etkinliğin öne çıkan isimlerinden biri de Tahtalı Mahallesi’nden 70 yaşındaki Mediha Tekin’di. Tam bir kitap kurdu olan ve Ece Temelkuran’ın çok sayıda kitabını okuyan Mediha Tekin’i Başkan Bozbey ve Ece Temelkuran da özel olarak kutlayarak plaket verdiler.