haber

Nilüfer’de rekor kıran Cumhuriyet Yürüyüşü

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının çağdaş, laik, demokratik Türkiye hedefiyle ilan ettiği Cumhuriyet’in 96. yıl dönümü Nilüfer’de, olağanüstü bir katılımla kutlandı. Egemenliği halka veren büyük devrimin yıl dönümünde, Nilüfer’de, artık geleneksel hale gelen Cumhuriyet Yürüyüşü coşku içinde gerçekleşti. Yürüyüş saat 19.00’da Acıbadem Kavşağı’nda başladı. 7’den 70’e her yaştan Cumhuriyet sevdalısının katıldığı Cumhuriyet Yürüyüşü’ne ilgi büyük oldu. “Çok Yaşa Cumhuriyet” sloganıyla düzenlenen Cumhuriyet Yürüyüşü’ne Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Nilüfer Belediyesi eski Başkanı Mustafa Bozbey, CHP Genel Başkan Yardımcıları Lale Karabıyık ve Orhan Sarıbal, CHP Bursa Milletvekilleri Yüksel Özkan, Erkan Aydın ile Nurhayat Kayışoğlu, CHP Bursa İl Başkanı Hüseyin Akkuş, İYİ Parti Bursa İl Başkanı Yahya Bahadır, sivil toplum örgütleri, muhtarlar ve halkın her kesiminden yüzbinlerce kişi katıldı.


Marşlar eşliğinde kol kola, omuz omuza yürüyen yüzbinler Mustafa Kemal Atatürk’e duydukları minneti de bir kez daha haykırdı. FSM’nin kırmızı beyaza büründüğü yürüyüş Hastane Alanı’nda sona erdi. Hastane Alanı’ndaki kutlamalar İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Nilüfer Belediyesi Oda Orkestrası ve Çok Sesli Koro’nun okuduğu İstiklal Marşı’na, alanı dolduranlar da coşku ile eşlik etti. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, geleceğin mimarları çocuklarla birlikte sahneye çıktı. 

 

Erdem: Cumhuriyet bizim kutsal emanetimiz

Alanı dolduranlara seslenen Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, “Bugün, Türk ulusunun bağımsızlık yolunda tüm dünyaya ders verdiği, Atatürk’ün izinde, özgürlüğünü ilan ettiği o büyük günün yıl dönümü. Bugün bizim en büyük bayramımız, kutlu olsun” diyerek konuşmasını başladı. Erdem, her yıl giderek artan bir katılımla gerçekleşen Nilüfer’deki Cumhuriyet Yürüyüşü’nün;  dilleri, ırkları ve hatta dinleri bile farklı olsa da aynı vatan için canını feda ederek bu Cumhuriyeti kuran Atatürk ve tüm şehitler için bir saygı duruşu olduğunu ifade etti. Erdem konuşmasına şöyle devam etti: “Bu yürüyüş;  uluslaşma yolunda attığımız en büyük adımın ve o adımın gerisinde yaşanan büyük fedakarlıkların, büyük acıların, özgürlük için onurlu bir duruş sergileyen Atalarımızın anısı önünde bir saygı duruşudur. Bu yürüyüş; Atatürk’ün devrimlerine ve Cumhuriyet değerlerine sahip çıkacağımızın ifadesidir. Ne mutlu bize ki bu alanları dolduranların büyük çoğunluğunu gençler oluşturuyor. Atatürk’ün Cumhuriyeti emanet ettiği gençler,  selam olsun hepinize.”

 

Başkan Turgay Erdem, Atatürk’ün gençliğe hitabesindeki “Ey Türk gençliği, birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir. Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur” ifadeleri hatırlatarak şöyle devam etti: “Sevgili gençler, yeryüzünde Atatürk kadar gençliğe güvenen, hatta gençliği son çare olarak gören bir lider yoktur. Cumhuriyet’i korumak ve yaşatmak Atatürk’ün size vasiyetidir. Sorumluluğunuz ve emanetiniz çok büyük gençler. Ne zaman yılgınlığa düşseniz milli mücadele yıllarını okuyun. Umudun bittiği yerde Atatürk’ü düşünün. Düşünün ki 19. yüzyılın son çeyreğinde doğmuş bir adam, 57 yıllık ömründe yüzyıllara bedel devrimlere imza atmış. Anadolu’ya çağ atlatmış. En karanlık zamanlarda bile güzel günlere inanmış. Ve bize Cumhuriyet’i armağan etmiş. Biz de güzel günlere inanıyoruz. Biz de yeni nesile güveniyoruz. Biz de gençliğin yüreğindeki devrim ateşine inanıyoruz, Ve çok yaşa Cumhuriyet diyoruz… Çünkü Cumhuriyet bizim kutsal emanetimiz.”

 

Konuşmasında Atatürk’ü, onun kahraman silah arkadaşlarını, tarih boyunca vatanı için canını feda eden tüm şehitleri, Barış Pınarı Harekatı’nda hayatını kaybeden şehitleri ve gazileri şükranla andıklarını belirten Başkan Erdem, konuşmasını şöyle tamamladı: Devrimlere inancımızı bir kez daha haykırıyoruz. Bizler bu ülkede ‘Bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşcesine’ yaşama hasretimizi bir kez daha dile getiriyoruz. Biz dayanışmanın, birlikte olmanın, kardeşçe yaşamanın en yüce değer olduğunu bir kez daha vurguluyoruz ve tüm ülkemizin Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyoruz. Çok Yaşa Cumhuriyet.” Başkan Turgay Erdem’in konuşmasının ardından alanda yapılan havai fişek gösterisi herkese heyecan dolu anlar yaşattı.

 

Selda Bağcan ile Cumhuriyet coşkusu
Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının finalini sanatçı Selda Bağcan verdiği konserle yaptı. Yılların sanatçısı, sevilen parçalarını alanı dolduranlarla birlikte söyledi. Coşkunun doruğa çıktığı konserin sonunda Selda Bağcan,  İzmir Marşı’nı söyledi. Yüzbinlerce kişi de marşa coşku içinde eşlik etti. Nilüfer Belediyesi’ni, böyle bir etkinlik düzenlediği için kutlayan Selda Bağcan, “Çok güzel bir geceydi büyük keyif aldım” dedi. Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem de Selda Bağcan’a İznik çinisi vazo hediye ederek muhteşem konser için teşekkür etti.