haber

Nilüfer’de sağlıklı gıdaya erişim için “Gıda Topluluğu” kuruldu

Nilüfer Belediyesi, herkes için eşit, ulaşılabilir ve sağlıklı gıda hedefiyle 2021 yılını “Gıda Yılı” ilan ederek çalışmalara devam ederken belediye çalışanları da bu kapsamda “Nilüfer Belediyesi Gıda Topluluğu”nu kurdu. Topluluk, ekolojik üretim yapan üreticilerle, tüketiciler arasında köprü olacak.

 

Doğal ve yerel ürünlere güvenli ve aracısız ulaşmayı mümkün kılan gıda toplulukları dünyada ve ülkemizde giderek yaygınlaşıyor. Bu konudaki bilincin gelişmesine ve yeni toplulukların kurularak üreticilerle buluşturulmasına öncülük etmek amacıyla Nilüfer Belediyesi de, çalışanlarının katılımına açık olarak “Nilüfer Belediyesi Gıda Topluluğu”nu kurdu. Nilüfer’deki üreticilerin ürün çeşitliliğini kentteki yeni oluşumlarla tanıştıracak olan gıda topluluğu, ekolojik tarım koşullarında üretim yapan üreticilerle tüketiciyi doğrudan buluşturacak. Nilüfer Belediyesi’nin gönüllü çalışanlarının yer aldığı topluluğun ilk buluşmasına, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem de katıldı. Çevrimiçi gerçekleşen buluşmada, topluluğun sağlıklı gıdaya ulaşma konusunda izleyeceği yol haritası konuşuldu.
Nilüfer Belediyesi’nin, Tarım Yılı ilan ettiği 2020 yılında, farkındalık oluşturacak çalışmalar hayata geçirdiklerini belirten Başkan Turgay Erdem, 2021 Gıda Yılı’nda da doğru yolda, emin adımlarla ilerlediklerine dikkat çekti. Nilüfer Belediyesi’nin, bu alanda yapacağı çalışmalarla kısa zaman içinde Türkiye’de örnek bir belediye olacağını dile getiren Başkan Turgay Erdem, “Gıda topluluğu, Gıda Yılı çalışmalarımızın sadece bir ayağı” dedi.

Nilüfer Belediyesi Gıda Topluluğu’nu büyütüp, yaygınlaştırmayı önemli bir görev olarak üstlendiklerini belirten Başkan Turgay Erdem, “Yapacağımız projelerle bu yıl da hızlı yol alacağımızı düşünüyorum. Sağlıklı gıdaya ulaşım konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapacağız. 4-5 yıl içinde bu alanda yapacağımız çalışmalarla, Türkiye’de yine örnek bir belediye olarak yer alacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

Gıda Yılı’nda hem sağlıklı gıdanın üretimini, hem tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesini, hem de sağlıklı gıdaya erişim konusundaki zorlukları aşmayı hedeflediklerini ifade eden Nilüfer Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Zerrin Güleş de, bunun için Tarım Yılı’nda önemli bir altyapı oluşturduklarını söyledi. Nilüfer Belediyesi’nin yapacağı çalışmaların merkezinde Gıda Yılı teması olacağını dile getiren Güleş, bu sayede sağlıklı gıda konusunda farkındalık oluşturacaklarını belirtti. Güleş, “Nilüfer Belediyesi Gıda Topluluğu, üreticiyle tüketiciyi doğrudan bir araya getirecek bir alan olacak” dedi.

Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (NİLKOOP) Başkanı Arca Atay da, günümüzde sağlıklı gıdaya ulaşmak isteyenlerin örgütlenerek hareket edeceğine dikkat çekti. Tüketicilerin, bireysel hareket etmek yerine örgütlenerek yapacağı çalışmalarda daha güçlü ve hızlı karar alma mekanizması oluşturacağını ifade eden Atay, “Tüketiciler, gerçek gıdayı üreten ya da üretecek olan çiftçileri, kooperatifleri, aile işletmelerini bulacaklar ve birbirlerini destekleyecekler. Bir tarafta örgütlü tüketicinin, diğer tarafta da üreticinin organize edilmesiyle aracısız, doğrudan bir satış sistemi hayal ediyoruz. Bunun örnekleri mevcut. Önemli olan ürünün, yerel tohumlar kullanılarak, ekolojik tarım koşullarında üretilmesi ve GDO’suz yemlerle beslenen hayvanların ürünlerinin tercih edilmesi gibi Nilüfer Belediyesi Gıda Topluluğu’nun belirlediği kriterlerde üretiliyor olması. NİLKOOP olarak da bu konuda elimizden gelen desteği vereceğiz” şeklinde konuştu.

İlk toplantısını yapan Nilüfer Belediyesi Gıda Topluluğu, bundan sonra düzenli aralıklarla toplanarak çalışmalarını sürdürecek.