haber

Nilüfer’de Yeni Mahalleler Oluştu

Nilüfer Belediye Meclisi Ekim ayı olağan toplantısı Konak Kültürevi’nde yapıldı. Birçok madde ve önergenin karara bağlandığı toplantıda Nilüfer Belediyesi’nin mahalleler üzerinde yaptığı yeni değişiklikler de Meclis gündeminde görüşüldü. Oy birliğiyle onaylanan maddeye göre yeni oluşan mahalleler ve sınır değişiklikleri şöyle oluştu:

Altınşehir Mahallesi bölünerek, doğuda Ata Bulvarı, güneyde İzmir Yolu, batıda Bülent Ecevit Caddesi, kuzeyde Gri Cadde -75.Yıl Bulvarı arasında kalan alanda yeni mahalle oluşturuldu ve bu yeni mahalleye 23 Nisan Mahallesi adı verildi. Ertuğrul Mahallesi bölünerek, doğuda Ahmet Taner Kışlalı Caddesi, güneyde İzmir Yolu, batıda Ayvalı Dere, kuzeyde Abdi İpekçi Caddesi arasında kalan alanda oluşan mahalleye de 29 Ekim Mahallesi ismi verildi. Özlüce Mahallesi bölünerek güneyde Uğur Mumcu Bulvarı, doğuda Lavanta Sokak, kuzeyde Egemenlik Caddesi, batıda Batıkent ile Egemenlik Caddesi arasında kalan alanda oluşan mahallenin ismi ise 19 Mayıs Mahallesi oldu.

Yapılan yeni planlamalara göre 3 yeni mahalle oluşmasının yanı sıra bazı mahallelerde ve beldelerde de sınır değişikliğine gidildi. Uludağ Üniversitesi’nin 3 ayrı mahalle içinde bulunması ve mahalle sınırının bazı binaların ortasından geçmesi nedeniyle, Uludağ Üniversitesi’nin Özlüce Mahallesi ve Yolçatı Köyü sınırları içinde kalan bölümü Görükle Sakarya Mahallesi’ne dahil edildi. Görükle Sakarya Mahallesi’nin kuzeyde Nilüfer Çayı, doğuda Uludağ Üniversitesi sınırı, batıda İrfaniye tapulama sahası, güneyde Fevzi Çakmak Caddesi-İzmir Yolu sınır olacak şekilde yeniden düzenlenmesine ve isminin Görükle Mahallesi olarak değiştirilmesine karar verildi. Görükle Dumlupınar Mahallesi de kuzeyde Fevzi Çakmak Caddesi, doğuda Atatürk Caddesi, güneyde İzmir Yolu, batıda İrfaniye tapulama sahası sınır olacak şekilde yeniden düzenlendi ve ismi Dumlupınar Mahallesi olarak değiştirildi. Görükle Zafer Mahallesi ile Görükle Kurtuluş mahalleleri arasındaki alan, İzmir Yolu Göçmen Konutları kavşağından başlayarak Atatürk Bulvarı, güneyde de Göçmen Konutları sınır olacak şekilde yeniden düzenlendi ve Görükle Zafer Mahallesi ismi mahalle sakinlerinin talebi doğrultusunda Balkan Mahallesi olarak değiştirildi. 

Kayapa İstiklal ve Kayapa Zafer mahalleleri birleştirilerek yeniden düzenlendi ve ismi Kayapa Mahallesi olarak değiştirildi. Kayapa Çamlık Mahallesi; kuzeyde Görükle tapulama sahası, doğuda Tahtalı tapulama sahası, güneyde Bursa Yolu Caddesi, batıda Hasanağa tapulama sahası sınır olacak şekilde yeniden düzenlendi ve ismi 30 Ağustos Zafer Mahallesi olarak değiştirildi. Hasanağa Kızılcıklı Mahallesi kuzeyde Görükle, doğuda Kayapa,  güneyde Hasanağa Köyiçi, batıda Pazar Caddesi sınır olacak şekilde yeniden düzenlendi ve ismi Kızılcıklı Mahallesi olarak değiştirildi. Akçalar’da Zafer ile Kurtuluş mahalleleri de birleştirilerek Akçalar Mahallesi ismiyle tek bir mahalleye dönüştürüldü. Gölyazı Bayır Mahallesi ile Merkez Mahallesi birleştirilerek Gölyazı Mahallesi ismiyle tek bir mahalle oldu. 

Mecliste ayrıca Görükle Kurtuluş Mahallesi’nin Kurtuluş, Görükle İrfaniye Mahallesi’nin İrfaniye, Görükle Gökçe Mahallesi’nin Gökçe, Görükle Büyükbalıklı Mahallesi’nin Büyükbalıklı mahalleleri olarak isimleri yeniden belirlendi. 

Nilüfer genelinde yapılaşmanın hızla devam ettiği ve bu hızlı yapılaşmaya paralel olarak nüfusun hızla arttığını hatırlatan Başkan Mustafa Bozbey, “Büyük alana sahip mahallelerin bölünmesi, nüfus büyüklüğü fazla olmayan mahallelerin birleştirilmesi, bazı mahallelerde sınır değişikliği ve bazı mahallelerde de isim değişikliği yapılması yönünde bir çalışma yapıldı. Bu planlama ve değişikliklerle beldelerin isimleri korunmuş oldu. 3 mahalle eksildi ama yeniden 3 yeni mahalle oluştu. Nilüfer’in geleceğine olumlu bir katkı yaptığımıza inanıyorum. Yeni oluşan mahallelere isimleri mili bayramlardan esinlenerek koyduk. Hepimiz için çok önemli olan milli bayramlarımızın isimleri sonsuza dek Nilüfer’de yaşayacak” dedi.

42 mahalle ve 22 köyü olan Nilüfer’de yapılan değişiklikler sonucu ortaya çıkan yeni sınırlar, gelecek yıl yapılması planlanan yerel seçimlerin ardından geçerli olacak.