haber

Nilüfer’den lavanta kokusu yayılıyor

Nilüfer Belediyesi’nin, çiftçilere alternatif ürün seçenekleri sunma hedefiyle geçen yıl faaliyete geçirdiği Nilüfer Belediyesi Küçük Ölçekli Kent Bostanları’nda, farklı ürünler ekilerek denemeler yapılıyor. Ürünlü Mahallesi’nde 5 buçuk dönümlük arazi üzerinde kurulu olan Nilüfer Belediyesi Küçük Ölçekli Kent Bostanları’nda, ağırlıklı olarak sebze, tahıl, baklagil ürünleri ekolojik tarım koşullarında deneniyor ve yerel tohumlar üretiliyor. Nilüfer Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Projesi” kapsamında temin ettiği lavanta (Lavandula officinalis) fidelerinin dikildiği Nilüfer Belediyesi Küçük Ölçekli Kent Bostanları’nda ilk çiçek hasadı yapıldı.


Nilüfer Belediyesi Çevre ve Kırsal Alan Danışmanı Arca Atay, tıbbi aromatik bitkilerin Türkiye’deki ve dünyadaki öneminin artmasıyla üretici açısından da iyi bir gelecek vaat ettiğini söyledi. Atay, “Nilüfer Belediyesi tarafından 2016 yılında faaliyete açılan Küçük Ölçekli Kent Bostanları’nda sebze, meyve ve tıbbi aromatik bitkilerin denemeleri, yerel tohum ve fide üretimleri yapılıyor. Tıbbi aromatik bitkilerin fayda ve öneminin artışı ile hem üretimi hem de tüketimi gittikçe artmaktadır. Biz de birkaç yıldır bölgemiz koşullarına uygun tıbbi ve aromatik bitki araştırma ve deneme üretimleri yapmaktayız. Alaaddinbey Mahallesi’ndeki Ekobahçe’de başladığımız “Tıbbi aromatik bitkiler” çalışmalarını geçen sene itibariyle kent bostanlarına taşıdık. Nilüfer Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün temin ettiği ve Küçük Ölçekli Kent Bostanları’ndaki parsellere diktiğimiz lavanta fidelerinde ilk çiçek hasadına başlamış bulunuyoruz. Programımızda denemelerini tamamladığımız kekik, nane, adaçayı, oğul otu, biberiye, ekinezya ve limon otu gibi bitkilerin fidelerinin parsel bazında dikimleri var. Önümüzdeki yıl bitki çayları ve bitki yağlarının küçük ölçekli üretimlerini gerçekleştireceğiz” dedi.


 “LAVANTA ÜRETİMİ BAŞARILI OLDU”


Arca Atay, amaçlarının hem bölgede lavanta üretiminin olup olmayacağını ve nasıl bir verim alınacağını görmek, hem de çiftçilere alternatif ürünler sunmak olduğunu belirtti. Nilüfer Belediyesi Küçük Ölçekli Kent Bostanları’nda hiçbir şekilde tarım kimyasalları ve kimyasal gübre kullanılmadığını sözlerine ekleyen Arca Atay, “Şu anda lavantaların üzerinde binlerce arı var. Biz de buraya arı kovanları koyduk. Burada her şey ekolojik tarım koşullarına göre yapılıyor. Lavantalar da keza öyle ve ondan faydalanan arılar da bu lavantalarla ballarına ayrı bir değer katacaklar” diye konuştu.

 

KENT BOSTANLARI ZİYARETÇİLERE AÇIK


Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey tarafından kente kazandırılan Küçük Ölçekli Kent Bostanları’ndaki parsellerin bir bölümü, Mahalle Komiteleri ve Nilüfer Belediyesi Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi katılımcıları tarafından kullanılıyor. Diğer parsellerde de ekolojik tarım koşullarında sebze ve tohum üretimleri yapılıyor. Kent bostanlarında ayrıca, tohum, fide, kompost, ekim, dikim, bakım, hasat konularında kentlilere bilgilendirme ve atölye çalışmaları düzenleniyor. Nilüfer Belediyesi Küçük Ölçekli Kent Bostanları, ekolojik tarım ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi almak isteyenler ve yerel tohumlara ilgi duyanlar için hafta içinde mesai saatlerinde tüm ziyaretçilere açık.