haber

Nilüfer Piyano Festivali’ne Fazıl Say ile muhteşem kapanış

Bursa’da ilk kez düzenlenen Bursa Nilüfer Uluslararası Piyano Yarışması ve Festivali unutulmaz bir finalle sona erdi. Festivalin kapanış konserini dünyaca ünlü Türk Klasik Batı Müziği piyanisti ve besteci Fazıl Say verdi. Nilüfer Belediyesi ve Mix Müzik & AkademiX işbirliğiyle gerçekleştirilen Bursa Nilüfer Uluslararası Piyano Yarışması ve Festivali’nin kapanış konseri Merinos Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Bin 600 kişilik salonu dolduran sanatseverler Fazıl Say’ın seslendirdiği eserlerle unutulmaz bir gece yaşadı.  

Bursalıların yoğun ilgi gösterdiği konsere Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de eşi Seden Bozbey ile birlikte katıldı.

 

BOZBEY: SANATA BARIŞ ADINA SAHİP ÇIKMALIYIZ

 

Başkan Bozbey, konser başlamadan önce 1. Bursa Nilüfer Uluslararası Piyano Yarışması ve Festivali’nin kapanış konuşmasını yaptı. Bozbey, sözlerine “Bir ülkenin çağdaşlık konusundaki mihenk taşlarından biri ve en önemlisi mutlaka sanat ve sanatçıya verilen değerdir” diyerek başladı. Geçtiğimiz gün İzmir’de Fazıl Say’a yönelik yapılan saldırıyı kınayan Başkan Bozbey, “Ülkeler, sundukları bu değer ölçüsünde çağı yakalar, bugünlerini olduğu kadar geleceklerini de sağlam temel üzerine oturturlar. Ne zaman ki bir ülkede durum tersine dönmüştür, işte o zaman sanat ve sanatçı, özgürlükleri ve yaşamlarına yönelik tehditler açısından zor koşullar altına girer. Bu durum kabul edilemez. O nedenle, dünyanın en önemli sanatçılarından biri olan Fazıl Say’a yönelik gerçekleştirilmek istenen saldırıyı kınıyorum. Kendisiyle aynı toprakların insanı olmaktan gurur duyduğum Fazıl Say’a geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum” dedi.

 

Alanında çok önemli bir ödül olan Beethoven-Preis ödülünün önümüzdeki günlerde Fazıl Say’a takdim edileceğini hatırlatan Başkan Bozbey, “Fazıl Say bu ödülü ‘İnsanlık, insan hakları, barış ve özgürlük ödülü’ olarak tanımladı. Bu ödül, onunla aynı topraklarda nefes alan hepimizi gururlandırmalı, heyecanlandırmalı” diye kaydetti. İstanbul’da gerçekleştirilen son terör saldırısına da değinen Başkan Bozbey, “Ülkemiz yine karanlık güçlerin tertiplediği tezgahla 44 şehit verdi. Ben acılı ailelerimize sabırlar diliyorum, yaralılara acil şifalar diliyorum” dedi. Bursa’da her konuda öncü ve lider bir kent yöneticisi olarak bu tür organizasyonlara imza atmaya devam edeceklerini ifade eden Bozbey: “Kültürümüze, sanatımıza insanımıza barış adına sahip çıkmamız lazım. Çünkü bizleri birleştiren, duygusal yönümüzü güçlendiren o müziğin tınısıdır. Bu anlamda bu tür organizasyonları yapmaya devam edeceğiz ve şimdiden Bursa Nilüfer Uluslararası Piyano Yarışması ve Festivali’nin ikincisinde görüşmek üzere diyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in konuşmasının ardından sahneye çıkan dünyaca ünlü sanatçı Fazıl Say da Bursa’daki ilk kez piyano festivali ve yarışmasının düzenlenmesinin çok önemli ve güzel olduğunu belirtti. Say “Sadece Türkiye sanatı için değil, 22 ülkeden sanatçılar buraya gelmiş bu çok önemli bir şeydir. Ben bu ortamı yaratan Belediye Başkanımız Mustafa Bozbey dahil tüm emeği geçenleri kutluyorum. Umarım bu onurlu ve insanlık için gerekli organizasyonun devamını yaşarız ve ben de elimden gelen katkıyı sunmaya çalışırım” şeklinde konuştu.

Piyanisti ve besteci  Fazıl Say,  konserde Türk müziğine önemli katkı sağlayan Ulvi Cemal Erkin, Ahmed Adnan Saygun, İlhan Baran’ın eserlerinin yanı sıra ve kendi bestelerine de yer verdi. Say konserinde geçtiğimiz yıl Ankara Gar’ında yaşanan patlamanın ardından bestelediği In Memoriam adlı eserini de çaldı.

 

Parçayı çalmadan önce kısa bir konuşma yapan Say, “Savaşlar, terör olayları ve ölümler hayatımızı mahvetmiş durumda. 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Garı'ndaki terör olayında 150’den fazla insanımızı kaybettik. Bombalı saldırıda benim dostlarım da vardı. O kadar etkilendim ki bunu müziğe dökme ihtiyacı hissettim. 'In Memoriam'ı aynı zamanda Türkiye’deki ve Dünya’daki şehitlere ve tüm terör kurbanlarına ithaf ediyorum” dedi.

 

In Memoriam’ı seslendiren Fazıl Say ardından da 'Sarı Gelin' ve  Türk edebiyatında önemli bir dönüm noktası sayılan Sait Faik Abasıyanık’ı notalarda ölümsüzleştirdiği “Sait Faik’  isimli eserini seslendirerek konseri tamamladı. Ünlü piyanist konser sonunda dakikalarca ayakta alkışlandı. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de Fazıl Say’ı kutlayarak çiçek verdi.