haber

Nilüferli kadınlar Buket Uzuner’le buluştu

Nilüfer Belediyesi’nin 3 yıl önce 50 kadınla başlayan Nilüfer’de Kadın Hayata Yakın projesi kapsamında, Büyükbalıklı, İrfaniye, Görükle, Göçmen Konutları, Kayapa, Hasanağa, Akçalar, Gölyazı, Dağyenice, Gümüştepe (Misi) ve Çalı’dan yaklaşık 640 kadın ünlü yazar Buket Uzuner’le bir araya geldi. Bir süre önce kendilerine dağıtılan Su-Uyumsuz Defne Kaman’ın Maceraları kitabını okuyan kadınlar, Uzuner’in katıldığı buluşmada, okudukları kitabın yazarını daha yakından tanıma olanağı buldular.

Son kitabı Su-Uyumsuz Defne Kaman’ın Maceraları'nda bütün canlı varlıkları eşit değerde kabul ederek doğayı ve yaşamı kutsayan kadim Türk geleneği Şamanlıktan (Kamanlık) yola çıkarak öyküsünü kurgulayan Uzuner, Hilton Otel’de gerçekleştirilen söyleşisinde, “Gereksiz yere tüketiyoruz. Çok tükettiğimiz için HES’ler, nükleer santraller yapılıyor. Çok tükettikçe bizim üzerimizden birçok insan zengin oluyor, bunun sonunda tabiatımız mahvoluyor. Bu nedenle tabiatla ilişkimizi anlatan bir roman yazmak istedim,” dedi. İyi bir roman okuyucusunun empati kurmayı da öğrenebileceğini aktaran, kendisini dinleyen kadınlardan iyi okuyucu olmalarını isteyen Yazar Uzuner, iyi bir edebiyat aslında bize ilham kaynağıdır görüşünü dile getirdi.

Buket Uzuner söyleşisinde kadınlara kendi istedikleri için bir şey yapmalarının önemini de anlattı. Ünlü yazar, “Umutsuz dönemlerden geçiyoruz. Herkes kendisine benzemeyeni başkası gibi görüyor ve düşmanlık yapıyor. En önemlisi biz olabilmektir; ben ne zaman karamsarlığa kapılsam hep umudun kadınlarda olduğunu düşünürüm,” ifadelerini kullandı. Yazarlık sürecinde ailesinin desteğini vurgulayan Uzuner, “Hayatta bir tek mucize vardır, çok gençken iyi bir öğretmene sahip olmanız,” derken, kendisi için Attila İlhan’ın böyle olduğunun altını çizdi.  

Nilüferli kadınların sorularına da ayrıntılarıyla yanıt veren Buket Uzuner’e söyleşinin ardından Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey adına Başkan Vekili Aysel Okumuş tarafından çiçek sunuldu. Okumuş, yazara teşekkür ederken, “Bizler için ışık oldunuz, ‘su’ gibi bir gün yaşadık” diye konuştu. Kadın dernekleri tarafından kendisine çeşitli armağanlar da verilen ünlü yazar, Kayapa Kadın Derneği’nin hediyesi olan şalvarı çok beğendi. Buket Uzuner daha sonra uzun bir kuyruk oluşturan Nilüferli kadın okuyucularının kitaplarını imzaladı. 

Çeşitli sosyal etkinliklerle, özellikle Nilüfer’e yeni bağlanan mahallelerdeki kadınları yaşamın içine çekmeye çalışan “Nilüfer’de Kadın Hayata Yakın” projesi, okur-yazar buluşmalarıyla da farklı bir ivme kazandı. Sinema ve tiyatro etkinliklerinin yanı sıra kişisel farkındalıklarını artırmalarına katkı sağlayan çeşitli panellere de Nilüfer Belediyesi’nin bu projesi aracılığıyla katılma olanağı bulan kadınlar, şimdiye dek Ayşe Kilimci, Ayla Kutlu, Özlem Narin Yılmaz, Nursel Duruel, Erendiz Atasü, Seray Şahiner ve Gülseren Engin ve son olarak Buket Uzuner’in kitaplarını okuyarak yazarlarla bir araya geldiler.