haber

Orhan Kemal ve Nazım Hikmet’in hapishane dostluğunu anlattı

Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği 2017 Yılın Yazar Orhan Kemal etkinlikleri kapsamında araştırmacı yazar Erden Akbulut, “Hapishanede Dostluk ve Yazmak” söyleşisinde Bursalı edebiyat tutkunlarıyla bir araya geldi. Türk edebiyatının iki büyük yazarının hapishanede dostluklarını konu alan söyleşide, araştırmacı yazar Erden Akbulut, bugüne kadar hiç yayınlanmayan belgelerle hapishane dostluklarını  katılımcılara aktardı. Söyleşide Orhan Kemal’in kaleme aldığı “Nâzım Hikmet’le 3,5 Yıl”  adlı kitabı da ele alındı.


Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal dostluğuna ilişkin daha çok belgeler ve Orhan Kemal’in kendi sesinden kimi tanıklıklarını aktarmak istediğini söyleyen Erden Akbulut, “İlginç bir şekilde Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal daha birbirlerini tanımadan bir araya getiriliyorlar. Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği’nin 17 Şubat 1939 tarihli tebliğinin birinci maddesinde Nâzım Hikmet’in mahkumiyetini bize aktarıyor. Bildiğiniz gibi Nâzım, Ocak 1938’de İstanbul’da tutuklanarak Ankara’ya götürülmüş, Harbiye Davası’nda mahkum edilmiş. O esnada yürütülmekte olan Donanma Davası’nda ikinci kez mahkum edilerek toplamda 28 yıl hapse mahkum edilmişti. 1938 yılının Ağustos’una geldiğimizde Nazım Hikmet cezaevindeydi. Aynı tebliğin devamında 3’üncü maddesine geldiğimizde bu sefer Orhan Kemal’in adını görüyoruz. Böylece Nâzım ve Orhan Kemal ilk defa bir araya gelmiş oluyorlar” dedi.


Araştırmacı yazar Erden Akbulut, katılımcılara Orhan Kemal’in sesinden Nâzım Hikmet’le ilk karşılaşmasını konu alan ses kaydını da dinletti. Bugüne kadar hiçbir yerde yayınlanmamış belgeler arasında yer alan; Orhan Kemal’in cezaevinden tahliye olmasının ardından 29 Eylül 1943’te Nâzım Hikmet’e gönderdiği mektubun eski Türkçe'den yeni Türkçe'ye aktarılmış halini ve Orhan Kemal’in eski Türkçe el yazısını paylaştı.


“Hapishanede Dostluk ve Yazmak” söyleşisinin sonunda Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala, araştırmacı yazar Erden Akbulut’a Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey adına teşekkür etti. Şafak Pala, katılımcıları, 8-9 Aralık tarihinde düzenlenecek,  2017 Yılın Yazarı Orhan Kemal etkinliklerinin sonuncusu olan Orhan Kemal Sempozyumu’na davet etti.