haber

Pratik çiçek yetiştiriciliği konusunda eğitim verildi

Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği Gıda ve Tarım Eğitimleri kapsamında düzenlenen “Pratik çiçek yetiştiriciliği” eğitimine katılan Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Doç. Dr. Mehmet Özgür, bahçelerinde, balkonlarında veya teraslarında  süs bitkisi yetiştirmek isteyenleri,  dikkat etmeleri gereken detaylar hakkında bilgilendirdi.

Nilüfer Belediyesi’nin balkon ve bahçe tarımı yapan kentliler ile kırsaldaki çiftçilere yönelik düzenlediği eğitimler devam ediyor. Eğitim kapsamında bu defa  “Pratik çiçek yetiştiriciliği” konusu ele alındı. Eğitimi Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Doç. Dr. Mehmet Özgür verdi. Özgür,  kentsel yaşamda küçük bahçe, balkon ve teraslarda yetiştirilen süs bitkileri hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Balkon, teras ve küçük bahçeler için uygun bitkilerin seçiminde ve bakımında dikkat edilmesi gereken noktalara değinen Özgür hangi bitkinin yetiştirileceğine karar verilirken evin konumunun da göz gönünde bulundurulması gerektiğini belirtti. Özgür, “Ev bahçesinde yetiştirilecek süs bitkisi için bazı bitkiler ön plana çıkıyor. Bunlar da mevsimlik çiçekler, soğanlı süs bitkileri ve bazı yapraklı süs bitkileri. Bu tip alanlarda çalışırken dikkat edeceğimiz bakı konular var.  Mesela evin bahçesi direkt güneş görüyor mu,  rüzgar alan bir yerde mi  gibi detaylar çok önemli. Bunlara dikkat edilerek bitki seçilmeli. Çünkü bazı bitkiler güneş seviyor bazıları ise gölgeden hoşlanır” dedi.

Doğada yetişen bütün bitkilerin süs bitkisi olarak kullanılabildiğine değinen Doç. Dr. Mehmet Özgür, “Süs bitkisi kavramı genel bir kavramdır. Yine de daha iyi anlaşılması için bunları 4 grupta inceleriz. Bu gruplar;  kesme çiçekler, iç mekân süs bitkileri, dış mekan süs bitkileri ve doğal çiçek soğanları olarak ayrılır. Her grubun agronomik özellikleri, kullanım alanları, yetiştirme teknikleri birbiriden farklılık göstermektedir” diye konuştu.

Özgür, süs bitkilerinin çoğaltımı ve yetiştiriciliğinde gerekli malzeme ve ekipmanlar hakkında da katılımcıları bilgilendirdi ve sorularını yanıtladı.