haber

Ramazan Sokağı’nda bir hat sanatı ustası

Nilüfer Belediyesi’nin Nilüfer Cumhuriyet Meydanı’nda kurduğu “Ramazan Sokağı” daha ilk günlerden ilgi odağı haline geldi. Ramazan geleneklerini yaşatıldığı Ramazan Sokağı’nda, geleneksel Türk sahne sanatlarından, sinema, konser, illüzyon gösterilerine kadar çeşitli etkinlikler gerçekleştirilirken, alandaki standlarda hem yöresel lezzetlerden hem de kültürel değerlerden de örnekler sunuluyor.

 

İftardan yarım saat sonra açılan Ramazan Sokağı’nda isteyenler standlardan alışveriş yaparken, dileyen vatandaşlar da kaat-ı, cam üfleme ve ebru sanatlarının da yer aldığı atölyeleri de ziyaret ederek yapılan çalışmaları izleyebiliyor. Hayri Tekgöz’ün hat sanatını gerçekleştirdiği stant da vatandaşlardan büyük ilgi görüyor.

 

Ramazan Sokağı’nı eşi Seden Bozbey ve oğulları Meriç ile gezen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de, 15 farklı alfabe üzerinde hat sanatı yapan Yazı Yolcusu Hayri Tekgöz’ün standını ziyaret etti. Yapılan eserleri ilgiyle izleyen Başkan Bozbey, çalışmalarından dolayı Hayri Tekgöz’ü kutladı.

 

Alfabelerle hat sanatı yapan dünyadaki ilk kişi olduğunu belirten Hayri Tekgöz, “18 yıldır bu sanatı yapıyorum. 20’den fazla ülkede çeşitli organizasyonlara katılarak hat sanatını tanıttım. Geleneksel hüsnühat sanatı ve batı kaligrafisi, harf devriminden bu yana uygulanmakta ve Türk tarihinde sanat dalları arasında en önde gelen yazı sanatıdır. Bu sanatı nesilden nesile aktarmak için elimden geleni yapıyorum” dedi. Orhun Yazıtları, Kutadgu Bilig, Dede Korkut gibi eserlerden çeviriler yaptığını ifade eden Tekgöz, beş farklı alfabeyle yazdığı ‘Beş Topraklı Fesleğen’ isimli şiir kitabının da, dünyada bir ilk olma özelliği taşıdığını belirtti. Yazı Yolcusu Hayri Tekgöz, Ramazan Sokağı’nda bulunan stantta da vatandaşların talebine göre tabak ve kâğıtların üzerinde hat sanatını uyguluyor.

 

Ramazan Sokağı’nda Artvin ezgileri yankılandı

Ramazan coşkusunun yaşandığı Ramazan Sokağı’nda stant açan Anadolu Arastası’na üye hemşehri dernekleri de yörelerine özgü gösteriler düzenliyor. Bu kapsamda kurulan sahneye

Bursa Artvinliler Derneği konuk oldu. Kemençe ve tulumla yöresel şarkıların çalındığı gecede, etkinliğe katılanlar horon tepti. Alanı dolduran yüzlerce kişi, sahnelenen orta oyunuyla da keyifli anlar yaşadı. Gecenin sonunda Nilüfer Belediyesi Başkan Danışmanı Osman Günay, Başkan Mustafa Bozbey adına Bursa Artvinliler Derneği Başkanı Mustafa Hallaç’a çiçek vererek teşekkür etti.