haber

Sizin için bir tüp, onlar için bir umut

Çalışmalarını “Önce İnsan” ilkesiyle yürüten Nilüfer Belediyesi’nin personeli, kök hücre konusunda önemli bilgiler edindi. Kızılay Kan Merkezi iş birliğiyle Nilüfer Belediyesi Basın Toplantı Odası’nda gerçekleşen toplantıda, Kızılay Bursa Kan Merkezi Müdürü Dr. Orhan Emin Latif ve Kızılay Güney Marmara Kök Hücre Sorumlusu Ramazan Çiçek, kök hücre, kök hücre bağışı, kök hücre naklinin kimlere ve nasıl yapılabileceği konusunda önemli bilgiler verdi.

Kemik iliği arayan hastalara umut olmak için 2015 yılında T.C. Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı iş birliğiyle Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) Projesi’nin hayata geçirildiğini kaydeden Kızılay Güney Marmara Kök Hücre Sorumlusu Ramazan Çiçek, “Bu merkeze, gönüllü kemik iliği veya periferik kök hücre bağışçılarının kazanılması Türk Kızılayı tarafından sağlanmaktadır” dedi.

 

“Bizden sonraki nesiller için”

 

Kök hücre numunesinin iki şekilde alındığını belirten Çiçek, “Kan bağışı yapanlar ‘Bilgilendirme ve Onam Formu’nu doldurarak, bir tüp de kök hücre numunesi için kan verebiliyor. Kan bağışı yapamayanlardan da 3 tüp olarak numune alınabiliyor. Alınan numuneler, Sağlık Bakanlığı HLA laboratuarına gönderiliyor. Numuneler, yapılan testlerin ardından havuzda toplanıyor. Numuneler, lösemi ya da kan hastalığı olan hastalarımızdan birine uyarsa, numune veren kişiyle iletişime geçerek kök hücre alınması gerektiğini söylüyoruz. Eğer bağışçı onay verirse, kök hücre alıyoruz. Kök hücre, bizden sonraki nesillere aktarılacak en büyük eserdir” dedi.

Kök hücre alma işleminin koldan kan alma yöntemiyle gerçekleştiğini kaydeden Çiçek, “Bu işlem daha önce kemik iliği olarak yapılıyordu. Şimdi yüzde 98 oranında koldan kal alıp, kanın bir cihazda ayrıştırılmasıyla yapılıyor. Kök hücre uyuşması Avrupa’da yüz binde 1 iken, bu oran Türkiye’de yüz binde 1100. Kök hücre sayesinde hastaların tedavi olma şansı çok yüksek. Dileyen tüm vatandaşlarımız, Kızılay Kan Merkezleri’nden kök hücre numunesi verebilir” diye konuştu.

 

Kan bağışı için çağrı

 

Kızılay Kan Merkezi olarak Bursa’daki tüm hastanelerin kan ihtiyacını gönüllülerden karşılamaya çalıştıklarını ifade eden Kızılay Bursa Kan Merkezi Müdürü Dr. Orhan Emin Latif de, “Ülkemizde kan bağışı oranı çok düşük. Amacımız, hastalarımızın kan ihtiyaçlarını sıkıntı çekmeden ve uygun zamanda tedavilerine almak. Bu yönde çalışmalara devam ediyoruz. Kan, üretilemeyen tek ilaçtır. Bunun kaynağı sadece insandır. Gönüllü kan bağışçılarına ihtiyacımız var” dedi. Dr. Orhan Emin Latif, 18-60 yaş arası tüm sağlıklı bireyleri kan bağışı vermeye davet etti.

Bilgilendirme toplantısının ardından, Nilüfer Belediyesi personeli, Kök Hücre Bilgilendirme ve Onam Formu aldı. Çalışanlar, formu doldurup gönüllü kök hücre numunesi ve kan bağışında bulunacak.